TRØTT?: Dersom du står opp til samme tid hver dag vil det etterhvert bli lettere å komme deg opp av senga.  Foto: PantherMedia
TRØTT?: Dersom du står opp til samme tid hver dag vil det etterhvert bli lettere å komme deg opp av senga. Foto: PantherMedia Vis mer

Søvn

Slik blir det lettere å stå opp

Det behøver faktisk ikke å være helt grusomt - selv på en mandag!

Er du en av dem som trykker på slumre-knappen gjentatte ganger når vekkeklokken ringer mandag morgen?

Ja, da har vi noen gode råd til deg - som gjør det hvertfall litt enklere å stå opp!

LES OGSÅ: Derfor bør du trene om morgenen

Stå opp til et fast tidspunkt hver dag

Etter en lang arbeidsuke er det ordenlig deilig å sove lenge i helgen. Ulempen med dette er at de lange morningene i sengen kan ødelegge morgenrytmen din resten av uken.

Det kan være lurt å velge et fast klokkeslett å stå opp til hver dag, ja til og med i helgen, og holde deg til det. Du vil føle deg kjempetrøtt i det vekkerklokken ringer, men energien vil slå inn så fort du kommer deg opp av sengen og er i bevegelse.

På denne måten vil det ikke være fullt så vanskelig å stå opp mandag morgen.

Ikke slumre!

Vi har alle gjort det, og vi er ikke stolte av det. Det å slumre tre, ja til og med fire ganger i løpet av en morgen er noe du ikke er alene om.

Der og da føles det kanskje som om det gjør det lettere å stå opp, men de ekstra ti, 15 eller 20 minuttene med slumring får du faktisk ingenting igjen for.

Selv om du får 20 minutter eller en halvtime ekstra med søvn, mister kroppen timen den har behov for når den skal forberede seg til morgenen.

I stedet for å slumre er det bedre å stille alarmen på det tidspunktet du virkelig kommer til å stå opp på, og ikke det du tror. Dette vil gjøre at du føler deg mye mer opplagt når klokken ringer, og du opp av senga.

LES OGSÅ: Stå opp tidligere – hold deg slank

Våkne til musikk

En radiovekkerklokke er en god investering for deg som sliter om morningen.

Ingen synes det er fristende å stå opp når de blir vekket av en skrikende alarmlyd. Med en radiovekkerklokke kan du selv bestemme hva det første du skal høre om morningen er.

Hva med litt jazz, klassisk eller hard rock en tidlig fredag. Ingenting får deg i bedre humør enn å høre favorittmusikken din. På denne måten får du lyst til å stå opp og begynne dagen.

LES OGSÅ: Får du ikke sove?

Slipp lyset inn

Legger du deg om kvelden med persiennen nede og gardinene trukket for, vil dette gjøre at du havner i en dyp endeløs søvn, noe som er positivt der og da. Men når klokken ringer og soverommet er bekmørkt vil det være ekstra vanskelig å stå opp.

Det kan derfor være lurt å ikke trekke gardinene helt for, og heller la det være en liten glippe åpen - slik at morgensolen kan komme inn. På denne måten vil solskinnet lyse opp soverommet gradvis, og du vil våkne på en mer naturlig måte.

Det kan særlig være vanskelig å stå opp om morgenen på vinterstid når mørket ligger som et teppe utenfor vinduet. Heldigvis fins det vekkerklokker som simulerer ekte sollys.

Om morgenen stiger lyset gradvis til full styrke. Det gjør at kroppen din får signal om å starte oppvåkningsprosessen mens du ennå sover. Dette er kjempelurt for deg som sliter med å stå opp om vinteren.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: