17. Mai

Slik blir du akkurat passe brisen

Unngå at det bikker over på 17. mai. Drikk deg glad, men ikke drita.

CHAMPAGNEFROKOST: Litt bobler på morgenkvisten er lov på 17. mai, men sørg for at det er også noe mat inkludert i champagnefrokosten. Ellers kan du fort gå fra sjarmerende til drita. Foto: (c) Mito Images/Westend61/Corbis/All Over Press
CHAMPAGNEFROKOST: Litt bobler på morgenkvisten er lov på 17. mai, men sørg for at det er også noe mat inkludert i champagnefrokosten. Ellers kan du fort gå fra sjarmerende til drita. Foto: (c) Mito Images/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hipp hurra! Nasjonaldagen vår er like om hjørnet, og i år er det litt ekstra stas siden grunnloven fyller 200 år. Det må selvsagt feires, men det betyr ikke at vi skal rave drita rundt i gatene med flagget på slep.

17. mai er en glad-dag for både store og små, og det er meningen at vi skal kose oss fra tidlig morgen til sent på kveld. For noen er det pølser og is som er den største kosen, mens andre kanskje gleder seg mest til øl og sprudlevin.

Og hvis du tok den verste festen kvelden før kan kanskje formen være litt uggen på selve dagen, men om du stuper i glasset allerede under 17. mai-frokosten, vil du mest sannsynlig ikke holde ut særlig lenge.

Her er derfor noen gode tips til hvordan du kan kose deg og samtidig unngå å gå på en skikkelig smell.

FOR DE MINSTE: Vær særlig forsiktig med alkohol dersom det er barn til stede. 17. mai er jo i hovedsak barnas dag. Foto: bildbroker.de / Alamy/All Over Press
FOR DE MINSTE: Vær særlig forsiktig med alkohol dersom det er barn til stede. 17. mai er jo i hovedsak barnas dag. Foto: bildbroker.de / Alamy/All Over Press Vis mer

Husk å spise godt

– Det er fint å møte venner og ha en ordentlig festdag, men kroppen tåler jo ikke mer bare fordi det er 17.mai. Blir du full før lunsj kan det oppleves som plagsomt både for deg selv og de rundt deg, sier Kari Randen, daglig leder ved kampanjeorganisasjonen AV-OG-TIL, til KK.no.

Og hun legger vekt på at du særlig bør ta hensyn dersom det er barn til stede. 17. mai er jo i hovedsak barnas dag.

For at alle skal få en best mulig feiring kan det derfor være lurt å bruke alkovett og planlegge på forhånd om man vil drikke, og eventuelt hvor mye man tror man tåler.  Og for guds skyld ikke glem å spise da!

– En champagnefrokost bør inneholde frokost og ikke bare champagne. Dersom du drikker på tom mage blir du raskt beruset. 17.mai er heller ikke dagen du bør slanke deg. Spis brød, tapasboller, laks og andre ting som fyller magen.

– Drikk masse vann i løpet av dagen, prøv å stresse ned og ha en hyggelig dag, legger hun til.

LES OGSÅ: 17. mai-dessertene du kan lage nå

Ett glass vann per glass vin

Skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen, som holder foredrag om skikk og bruk og i tillegg skriver bok om temaet, er enig i at man bør holde alkoholinntaket på et fornuftig nivå. Og at det å få i seg godt med mat og alkoholfri drikke spiller en viktig rolle for hvor full du blir.

– Inntak av alkohol gir ulikt utslag. Noen tåler det bedre enn andre. På tom mage vil mange personer reagere annerledes enn på en mage full av fet mat. En god regel som jeg selv ofte bruker er at man drikker et stort glass vann for hvert glass vin. Det reduserer sannsynligheten for å bli overforfrisket betydelig, sier han til KK.no.

Hovedregelen er at ingen skal drikke så mye at adferden virker sjenerende på andre. Ei heller skal adferden være risikabel for andre når det gjelder sikkerhet for store og små. Men hvor mye kan man egentlig drikke før man går over denne grensen?

GODT HUMØR: En god regel er å ikke drikke seg så beruset at du er til sjenanse for andre, eller en risiko for deg selv. Et par enheter alkohol er alt som skal til for å få deg i godt humør. Foto: Jim Wileman / Alamy/All Over Press
GODT HUMØR: En god regel er å ikke drikke seg så beruset at du er til sjenanse for andre, eller en risiko for deg selv. Et par enheter alkohol er alt som skal til for å få deg i godt humør. Foto: Jim Wileman / Alamy/All Over Press Vis mer

Det perfekte promillenivået

I 2006 fant en gruppe svenske forskere ut at en promille på 0,6 er perfekt – for kvinner kan dette bety rundt to enheter med alkohol. Ved dette promillenivået frigjør kroppen maksimalt med dopamin – et stoff som gjør oss glade, tilfredse og sosiale. Men med det samme du bikker over denne grensen kan du fort ende opp med å bli hissig, høyrøstet og utydelig i språket. Med andre ord blir du ikke i bedre humør jo mer du drikker.

– To-tre glass med vin eller øl vil neppe bringe frem irritasjon på omgivelsene. Og om man drøyer inntaket utover en lang aften kan inntaket av alkoholenheter også økes ytterligere, sier Helliesen.

Men ifølge han er det ikke bare antall enheter alkohol som er viktig. Hvordan du drikker har også noe å si.

LES OGSÅ: Redningen for deg uten bunad

UNNTAK: Det er kun russen som er unnskyldt for sin oppførsel på 17. mai. Alle vi andre voksne bør drikke med måte og vise hensyn til omgivelsene. Foto: Wendle Wright / Alamy/All Over Press
UNNTAK: Det er kun russen som er unnskyldt for sin oppførsel på 17. mai. Alle vi andre voksne bør drikke med måte og vise hensyn til omgivelsene. Foto: Wendle Wright / Alamy/All Over Press Vis mer

Ikke oppfør deg som russen

Når du sitter på en utekafé i bunaden din er det viktig å ha god stil, husk at du ikke er på afterski. Det er stor forskjell på å nippe til et glass vin eller en øl, og det å skrike «bånnski» av full hals, før du heller i deg en hel flaske.

Slik oppførsel er det til nøds bare russen som kommer seg unna med. Og har du kommet hit kan man trygt anta at det allerede har blitt litt for mye alkohol, og det er på tide å ta seg et glass vann.

– Å helle nedpå rødvin direkte fra flasketuten vil virke vulgært og frembringe negative vibrasjoner for omgivelsene. Det mest korrekte er at vin i alle former skal drikkes fra glass med stett. Også øl skal drikkes fra glass, sier han.

Og husk – bunaden er en del av vårt nasjonalsymbol, og når du har denne på deg representerer du landet ditt. Så det er ikke særlig flott å være ravende full i bunad.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer