Dating

Slik blir du en datingekspert

Unngå at det første møtet det blir kleint.

HELT NATURLIG: Det er ikke så lett å få en slik situasjon til å føles naturlig. Den svenske datingeksperten og relasjonscoachen Jacqueline Joo har tipsene for hvordan lykkes på datingfronten. Foto: Fotolia
HELT NATURLIG: Det er ikke så lett å få en slik situasjon til å føles naturlig. Den svenske datingeksperten og relasjonscoachen Jacqueline Joo har tipsene for hvordan lykkes på datingfronten. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telefonen ringer, det er Sigrid, en god venninne, som vil fortelle om daten hun var på i går. Det var et resultat av en nettflørt på sukker.no, og hun har vært ordentlig spent. Selv om de hadde hatt en veldig god tone på nettet, besto spentheten mest i om det overhodet var mulig for henne å få følelser for en fyr hun i bunn og grunn aldri har truffet før.

Vel – det var det åpenbart! For i den andre enden av linja, var det en giret kvinne som hadde vært på en kjempedate – og til med blitt fulgt til døra og sendt inn med et mykt kyss på leppene. Nå var hun helt skjelven. De hadde vært ute og spist, gått en tur og avsluttet med kino.

Alt hadde vært perfekt, ifølge Sigrid. De hadde ledd sammen, snakket om alvorlige temaer, og hun følte allerede at hun kjente ham litt. Hun var i fyr og flamme. Høy på gårsdagen, men allerede litt usikker og redd for om han kom til å ringe henne igjen (men DET er jo en helt annen sak).

Hun hadde uansett fikset en drømmedate. Det i seg selv er ingen enkel sak, ifølge mange av mine venninner, og meg selv inkludert. Det blir så lett unaturlig og nervøst. Og uutholdelig kjedelig hvis ikke kjemien stemmer.

LES OGSÅ: Det lønner seg å kysse

IKKE ANBEFALT: En date der man sitter ansikt til ansikt, er ikke det eksperten anbefaler. Dette blir fort stivt. Foto: Fotolia
IKKE ANBEFALT: En date der man sitter ansikt til ansikt, er ikke det eksperten anbefaler. Dette blir fort stivt. Foto: Fotolia Vis mer

Mange faller i fella

Inspirert av Sigrids suksess, kontakter jeg den svenske datingeksperten og relasjonscoachen Jacqueline Joo. Hun lever av å guide mennesker på vei mot og i kjærlighet.

Jeg spør: Hva er det vanskeligste i en datingsituasjon, hva kan lett gå galt?

– Det vanskeligste er å få til en følelse av samhørighet og at man har det gøy sammen. Mange faller i fella det er å stille veldig mange spørsmål. Da bærer det lett litt inntrykk av kryssforhør. En date er jo ikke et jobbintervju, det bør man ha i bakhodet. Jo, dere er der for å bli kjent med hverandre, men også for å ha det gøy sammen. Derfor vil jeg sjelden anbefale «face2face»-dater. Jeg synes man skal lage aktive dater hvor man fokuserer på andre ting der og da enn kun «du og jeg», forteller Jacqueline.

Det er lett å kjenne seg igjen i scenarioet hun tegner. Men mye av det som kan gå galt, kommer jo av nervøsitet. Har hun noen triks til hva man kan fokusere på hvis datingnervene ligger utenpå huden?

LES OGSÅ: Når den du elsker ikke elsker deg

Greit å være nervøs

– Er du på en aktiv date hvor dere kanskje går en skogstur, shopper sammen, er på båttur, bowler, går på museum – eller egentlig hva som helst som ikke er å sitte ved et bord og se på hverandre, så slipper nervøsiteten allerede der. Men det som er positivt med at du ikke er bekvem i en datingsituasjon, er at det røper at du ikke er på tre dater om dagen – og det blir tatt varmt imot. Da føler daten din seg mer bekreftet, fordi du ikke «dater rundt», og fordi det tross alt er litt søtt at du er nervøs for å treffe ham. Slik tenker mange menn.

Se, det var jo oppløftende. Jeg begynner å mistenke Sigrid for å ha tatt seg en runde hos en datingekspert før helgens herlighet – hun hadde i alle fall forstått viktigheten av å ha noe å gjøre sammen.

Men alle skjønner jo at det handler om mer enn en aktiv plan for kvelden. Skal det funke må man ha en kjemi, en følelse av hverandre og en tiltrekning. Det kan selvfølgelig komme av at akkurat dere to er en supermatch fra naturens side. Men ifølge Jacqeline, kan du også selv påvirke resultatet, ved å gjøre deg til drømmedama.

LES OGSÅ: Kan Tinder ødelegge kjærlighetslivet ditt?

VÆR AKTIV: Gjør noe aktivt sammen, er tipset fra eksperten. Foto: Fotolia
VÆR AKTIV: Gjør noe aktivt sammen, er tipset fra eksperten. Foto: Fotolia Vis mer

Ikke snakk om jobb og bosted

– Å være blid, men samtidig kunne formidle en seriøs side av seg selv, er en sterk faktor for suksess. Er du lett i humøret, spontan og klarer å fange ­øyeblikket uten at alt er planlagt, er det også et stort pluss. Det er bra å tenke over samtaletemaer også. På første date bør du holde deg unna smalltalk om jobb og bosted, og dessuten unngå å snakke om tragedier du har opplevd.

Fokuser heller på hverandres lidenskaper! Hva brenner dere for i livet? Hva gjør dere lykkelige? Hva blir dere giret av? Hvis dere begynner å snakke om hva dere elsker, kan daten din lett komme inn på historier som følger temaet, og da kan du booste ham videre med gode oppfølgingsspørsmål som viser at du er en interessert og god lytter. Et tips til spørsmålene dine: Still åpne spørsmål à la «fortell mer» eller «det hørtes spennende ut – hva mener du?», ikke ja- og nei-spørsmål …

Ifølge oppskriften til Jacqueline, virker det som om Sigrid har gjort alt riktig på gårsdagens date. Men én ting glemte hun, og det angrer hun på i dag. «Søren at jeg ikke spurte om vi skulle treffes igjen. Men der og da var jeg så høy på den gode stemningen at jeg tok det som en selvfølge», sukker hun. Nå har hun allerede begynt å analysere, lure på hvor lenge hun må vente før hun kan ta kontakt, «kan det hende at jeg har misforstått alt?».

LES OGSÅ: Klar for å date igjen etter bruddet?

Avtal ny date

Sannsynligvis har ikke Sigrid misforstått stemningen. Jacqueline bekrefter teorien om at en date hvor du har hatt følelsen av at tiden fløy av gårde, hvor begge har fått energi gjennom å ha det gøy sammen, og på toppen av det hele snakket om ting dere brenner for – da kommer det til å lede til noe mer! Men for å unngå dagen-derpå-dippen, får du her et konkret råd fra den svenske eksperten:

- Avslutt daten med å avtale en ny date!

– Hvis dere har snakket om masse morsomme ting dere begge har lyst til å teste, for eksempel aktiviteter, et event eller en sport – eller at den ene er god til noe han/hun har lyst til å lære den andre – er det en gyllen mulighet til å bestemme når dere skal teste ut dette nye sammen.

Uansett om Sigrid brenner av usikkerhet dagen derpå, så er det i alle fall bedre å ha vært på en nydelig date, enn en date hvor du angrer på at du ikke hadde en avtale om en bakcuptelefon i løpet av kvelden. Det er jo følelser for en fyr som er målet. Dog bør du ikke flagge akkurat det så veldig høyt i starten. Legg vekk tanken om brudekjolen på de første datene, så er sjansene for både en kul kveld og et varig forhold innen rekkevidde.

LES OGSÅ: Kan du finne kjærligheten via mobilen?

GJØR NY AVTALE: Hvis du er fornøyd med daten, er det smart å avtale et nytt møte før dere sier ha det til hverandre. Foto: Fotolia
GJØR NY AVTALE: Hvis du er fornøyd med daten, er det smart å avtale et nytt møte før dere sier ha det til hverandre. Foto: Fotolia Vis mer

Skal være morsomt

– Jeg synes det viktigste er å huske på at dating skal være lystbetont. Du er ikke der for å finne faren til dine framtidige barn (selv om det er ditt høyeste ønske), du er der for å ha et par morsomme timer med en ny person. 

NYTT NUMMER: KK 40 er i salg fra fredag 3. oktober. Foto: Filippo Del Vita/TheLicensingProject.com/Bulls
NYTT NUMMER: KK 40 er i salg fra fredag 3. oktober. Foto: Filippo Del Vita/TheLicensingProject.com/Bulls Vis mer

- Har du den innstillingen, går det som oftest mye bedre enn om du har skyhøye forventninger til at det skal bli dere to, avslutter Jacqueline.

To dager etter ringer Sigrid igjen. Hun har fått en sms fra Mr. Date! Stemmen hennes ligger en oktav høyere enn normalt. De skal treffes igjen på fredag. Gå på konsert med et band de hadde snakket om.

Jeg forteller henne om eksperttipsene jeg har sanket siden sist, og hvor godt hun åpenbart har gjort det uten kyndig hjelp. «Ja, det med lagfølelsen kjenner jeg igjen. Og så hadde vi det så gøy! Vi lo masse», bekrefter hun – min venninne datingdronninga.

Denne reportasjen er hentet fra KK nr. 40 som er i salg fra fredag 3. oktober.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer