Influensa

Slik blir du influensafrisk i en fei

Se hva du bør gjøre for å forkorte sykdomsperioden.

PÅ VEI: Influensabølgen er snart over oss. Se hvordan du fort blir frisk igjen! Foto: Colourbox
PÅ VEI: Influensabølgen er snart over oss. Se hvordan du fort blir frisk igjen! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det skjer hvert år. En bølge med influensa skyller over landet, og vi opplever mannefall på jobb og skole. Det er ikke gøy med influensa. Det verker i kroppen, feberen herjer, du hoster, nyser og har sår hals.

For noen kan sykdommen også være direkte farlig. Det gjelder særlig eldre, barn og andre med dårlig immunforsvar eller problemer med luftveier og lunger.

Vi andre får ingen varige mén, men det er veldig kjipt når det står på, og særlig hvis det skjer i forkant av, eller i, selve julehøytiden.

En influensa varer i alt fra tre til ti dager. Hva du gjør når influensaen først har fått tak kan ha betydning for hvor lenge den plager deg. Nedenfor får du gode råd til hva du bør gjøre.

LES OGSÅ: Blir du syk av å gå ute med vått hår?

HVA ER DET?: Det kan være vrient skille forjølelse og influensa, men har du eber hodepine og muskelsmerter, er sjansen stor for at det er influensa. Foto: All Over Press
HVA ER DET?: Det kan være vrient skille forjølelse og influensa, men har du eber hodepine og muskelsmerter, er sjansen stor for at det er influensa. Foto: All Over Press Vis mer

De beste rådene

 • Ta influensamedisin. Dersom du merker at influensaen har rammet, kan du være snarrådig og gå til legen for å få resept for influensamedisin. Det må imidlertid skje innen de første 48 timene etter at viruset har slått til, ellers er det ingen vits.

 • Hold deg i sengen. Ikke dra på jobb hvis du har influensa. Ikke bare vil det gjøre at viruset får enda bedre tak, men du utsetter kollegaer for smitte. Det smarteste er å holde seg under dyna og sove mye. Dette er faktisk det viktigtste rådet som er mest effektivt i forhold til å bli frisk rask. Så rigg deg til med en god bok eller yndlingsserien på dvd og ta det helt piano.

 • Drikk mye væske. Feber dehydrerer kroppen, så vær nøye med å drikke masse når du har influensa. Det hjelper immunforsvaret å bekjempe influensaen. Har du vond hals, er ingefærte med honning og sitron fint, for det lindrer.

 • Ikke svett ut feberen. Det stemmer ikke at man bør kle på seg masse om man er svett og har feber. Du skal ikke bli kald, men trenger ikke pakke deg inn så du omtrent får heteslag. Hvis feberen plager deg, kan du ta febernedsettende smertestillende som paracetamol.

 • Spis sterk mat. Hvitløk og chili kan lette et tett hode og rense opp i luftveiene, så få gjerne i deg litt av dette. Generelt sett skal du spise godt når du er syk, og få i deg sunn og næringsrik mat som gir energi til å bekjempe influensaen. Har du vondt i halsen og vanskelig for å svelge, er supper og juicer bra. Se hvordan du gjør posesuppa sunn på 1-2-3- her

 • Når skal du gå til legen?

  Du bør besøke legen din om feberen ikke har gitt seg etter en ukes tid. Det samme gjelder om du kjenner smerter i bihulene, eller har problemer med å puste.

  En influensa reduserer immunforsvaret ditt, og dermed kan du ende opp med bihulebetennelse, bronkitt eller lungebetennelse hvis du ikke er forsiktig.

  LES OGSÅ: Tette bihuler? Slik blir du kvitt problemet

  Slik unngår du å bli smittet

  Når influensaen er kommet, kan det være vanskelig å ikke bli smittet. Hvis mulig bør du unngå folkemengder, eller prøve å unngå å puste inn luft som kan bære dråpesmitte.

  Det er jo ikke alltid så lett, men du kan for eksempel unngå offentlig transport, eller hvis det ikke går, ta du skjerfet foran ansiktet, så dråpesmitte ikke kommer til.

  Vask hendene ofte, og ikke ta hendene til ansiktet.

  Les mer om influensa hos Lommelegen.no.  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer