Hygiene

Slik blir du kvitt bananfluene

Det hjelper ikke kun å kaste søpla og spise opp bananene.

IRRITERENDE INSEKTER: Bananfluer er noe av det mest irriterende som finnes, og fluene har en særdeles lite appetittvekkende effekt når du finner dem på frukten din. Hvordan bli kvitt plageåndene? Løsningen får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto
IRRITERENDE INSEKTER: Bananfluer er noe av det mest irriterende som finnes, og fluene har en særdeles lite appetittvekkende effekt når du finner dem på frukten din. Hvordan bli kvitt plageåndene? Løsningen får du lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De små gulbrune bananflunene, som er så utbredt på sensommeren og høsten, er faktisk så upopulære at de til og med har fått sin egen nettside; bananfluer.com. Du er altså ikke alene om å ha bittesmå krek med vinger flyvende rundt på kjøkkenet akkurat nå. Men ikke fortvil - vi har løsningen om hvordan du kan bli kvitt dem - nå!

Hygiene er viktig

Du skal ikke føle deg som en slubbert om du er invadert av bananfluene, men dersom du først har fått de i hus, er det ekstra viktig å ekspedere søpla ut før de rødøyede fluene fortsetter festen.

Gjør dette:

 • Fjern alt søppel som inneholder matavfall og tomflasker. Det er ikke bare bananer de liker. Vask søppelbøttene og skapet de står i.
 • Fjern frukt fra fruktfatet, og legg den i kjøleskapet. Dette er spesielt viktig dersom frukten er overmoden. Grønne bananer er uansett sunnere enn de gule.
 • Luft godt og senk innetemperaturen. Da blir vekstvilkårene dårligere. Kanskje er du så heldig at fluene finner noe mer fristende ute.
 • Tåler du at plantene dine henger litt med hodet en periode, ja, da bør du vente litt med å vanne potteplantene. Fluene trives godt i blomsterpotter. LES OGSÅ: Disse vil du ikke ha på badet

  Lag feller for fluene

  Når du har tatt grep om det hygieniske og vekstvilkårene, kan du gå til angrep på de små lømlene.

  Her er noen gode triks:

 • Det beste rådet er eddik og zalo. Sett eggeglass eller små skåler med eddik og et par dråper zalo rundt om på kjøkkenet. Fluene liker eddik, men dør av det. Noen heller også eddik i flasker, med trakt på toppen. Da kommer ikke de to til fire millimeter store fluene seg ut igjen.
 • Sett igjen en svett brus i en halvlitersflaske på benken. De fleste fluene setter seg rundt kanten, men mange flyr oppi. Rist flasken med jevne mellomrom.
 • Legg alle fruktrester i en bolle, og rydd bort annen mat som står i nærheten. Dekk bollen med cellofan og stikk små hull i plasten. Bananfluene vil gå ned i bollen, men finner ikke veien ut igjen. Tøm bollen langt vekk fra huset eller leiligheten.
 • Noen går amok med støvsugeren. De lette fluene har ikke sjans - men husk å sette støvsugeren ut etterpå. Det er lett å fly ut igjen.
 • Lukter det surt av kjøkkenvasken, bør du helle klor eller salmiakk i sluket. Det frister bananfluene mindre enn det sure.
 • Insektsspray funker selvsagt på bananfluer også, men giftige greier passer ikke alltid inn på kjøkkenet.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer