Dårlig ånde

Slik blir du kvitt dårlig ånde - fort!

De beste triksene for å få tilbake frisk pust - og forebygge stålånden.

AUDA: Stinker det når du åpner munnen? Slik blir du kvitt problemet. Foto: Getty Images/iStockphoto
AUDA: Stinker det når du åpner munnen? Slik blir du kvitt problemet. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det verste vi kan tenke oss er at andre synes vi har dårlig ånde. Og det er jo det som er så vanskelig - det er ikke alltid vi kjenner at vi har et problem selv.

Dårlig ånde kan komme av at du har spist mat som lukter (hvitløk er jo en klassiker), at du ikke har spist eller drukket på en stund, at du er for dårlig med tannhygienen, elller at du har ruglete mandler som samler bakterier (jo, faktisk!).

LES OGSÅ: Lavkarbo kan gi dårlig ånde

Ta en tyggis

Det enkleste trikset for å få bort dårlig ånde som oppstår etter at du har spist mat, er å ta en sukkerfri tyggis eller en tyggepastill.

Det renser munnen for matrester, og gir deg frisk pust. Har du mynteblader for hånden er det også et alternativ - peppermyntete fungerer også.

ET MUST: Bruker du ikke tanntråd når du pusser tenner, renser du bare tre av tannens fem deler. Foto: Colourbox
ET MUST: Bruker du ikke tanntråd når du pusser tenner, renser du bare tre av tannens fem deler. Foto: Colourbox Vis mer

Spis og drikk den bort

Hvis den dårlige ånden ikke har noe å gjøre med mat du akkurat har inntatt, er første bud å spise eller drikke noe. Ta deg et eple eller drikk et glass vann. Hvis vi går lenge uten vått eller tørt, vil spyttproduksjonen vår minske.

Dette gir bakterier i munnen sjansen til å få overtaket, for det basiske spyttet vårt er med å holde dem i sjakk. Straks vi drikker eller spiser noe trigges spyttproduksjonen igjen, og vi får frisk ånde.

LES OGSÅ: Den største tabben på julefesten?Dedikert tannhygiene

Skikkelig tannhygiene er viktig for å holde de luktende bakteriene under kontroll. Puss tennene grundig to ganger daglig men ikke puss for hardt. Forsikre deg om at du bruker riktig teknikk - det finnes en feil veldig mange av oss gjør, og den kan fort skape dårlig ånde.

Puss også tungen med tannbørsten, så langt bak du kan komme, for det er gjerne bakerst på tunga at bakteriene har sitt arnested. Bruk også tanntråd minst én gang om dagen, så ikke matrester blir liggende som snacks for bakteriene mellom tennene dine. Avslutt gjerne med munnskyllevann for å skylle vekk alle matrester.

LES OGSÅ: Dette tør vi ikke si til kjæresten

REDDENDE ENGEL: Tannlegen kan hjelpe deg å få bukt med langvarig drageånde hvis sprukne fyllinger eller mandelsteiner er grunnen. Foto: Colourbox
REDDENDE ENGEL: Tannlegen kan hjelpe deg å få bukt med langvarig drageånde hvis sprukne fyllinger eller mandelsteiner er grunnen. Foto: Colourbox Vis mer

Alltid dårlig ånde?

For noen er dårlig ånde mer eller mindre en permanent plage. Da gjelder det å sjekke om det kan være mandlene som er årsaken. Har du ruglete mandler kan matrester feste seg her, og så blir disse bakteriebomber som stinker.

Hvis du harker opp harde, hvite biter nå og da, er dette et tegn på at du plages av såkalte «mandelsteiner».

For å unngå problemet bør du være nøye med å bruke munnskyllevann, og gurgle lenge bak i halsen for å rense mandlene for bakterier og matrester. Saltvann fungerer også. For å bli kvitt mandelsteinene kan du bruke q-tips dyppet i munnskyllevann, men hvis du ikke får det til, kan du be tannlegen eller tannpleieren spyle mandlene dine rene.Er du forkjøla, har tett nese, vond hals eller tette bihuler? Dette kan også gi deg dårlig ånde. heldigvis går dette over når du blir frisk igjen!

Ta en sjekk hos tannlegen

Dersom du er nøye med tannstell og ikke har mandelsteiner, men likevel har konstant dårlig ånde bør du dra til tannlegen og få henne til å sjekke om alle fyllingene dine er hele.

Hvis noen er løse eller har sprukket, vil bakterier feste seg, og dette er steder du ikke kommer til hverken med tannbørsten eller tanntråden. Det kan også hende du lider av tannkjøttsykdom som kan skape dårlig ånde.

LES OGSÅ: Aloe vera motvirker dårlig ånde


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer