Hemmer svettelukten deg? Ta med deg en ekstra skjorte på jobben, og vask deg ofte. For mange skal det kun enkle grep til for å lukte bedre. Foto: All Over PressAll Over Press
Hemmer svettelukten deg? Ta med deg en ekstra skjorte på jobben, og vask deg ofte. For mange skal det kun enkle grep til for å lukte bedre. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Svettelukt

Slik blir du kvitt dårlig kroppslukt

Rynker de andre på nesen når du kommer inn i heisen? Det finnes grep du kan ta for å lukte bedre.

Publisert
Kroppslukt er en kombinasjon av svette og bakterier. Svette er faktisk luktfri - det er bakteriene som lever av svetten på kroppen vår som gjør at du etterhvert lukter vondt, skriver FoxNews.com

Trening, engstelse, stress, pubertet, graviditet, overgangsalder, sykdommer og medisinbruk påvirker svettemengde og svettelukt.

To ulike kjertler

Vi har to ulike former for svettekjertler. De ekkrine kjertlene har vi under huden, mest i hender, føtter og armhuler. Disse kjertlene bidrar til temperaturregulering, væskebalanse og bidrar til utskilling av avfallsstoffer.

De apokrine kjertlene er først og fremst lokalisert i armhuler og i skrittet. De skiller ut mye mindre svettemengder, og den egentlige oppgaven til disse kjertlene er ikke helt klarlagt. Kjertlene har ikke åpninger mot huden, og svetten skilles ut sammen med celler fra selve svettekjertelen. Når disse brytes ned av bakterier på huden, kan det bli et betydelig luktproblem, ifølge NHI.no.

Les også: Bruk munnvann på føttene

Slapp av

Prøv å stress ned. Vi har travle hverdager, og det kjenner vi på kroppen. Og dernest på lukten, fordi det får oss til å svette mer. Kjenner du svetten piple, så sett deg ned og pust i noen minutter.

Vask deg ofte

Svette må fjernes med vann og såpe med lav pH-verdi. Du må vaske deg minst en gang om dagen, og hvis du svetter mye, kan du pakke med deg skjorteskift på jobben, sammen med en klut og en deodorant. Det føles fint å møte frisk og fin etter lunsj. Kunne du trenge en dusj? Du kan få dusj på boks...

Godlukt

Det kan være en fordel å barbere bort håret i armhulene, og selvsagt bruke antiperspirant eller deodorant. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Flere produkter er en kombinasjon av disse. Parfymering kamuflerer delvis kroppslukten.

Les også: Derfor er det bra å lukte som en mann

Vask klærne

Vask klærne dine. Har du en sterk svettelukt eller svetter mye, bør du legge klærne i skittentøyet etter en dags bruk. Gammel svette lukter mer enn ny svette. Særlig bomull absorberer mer lukt enn andre stoffer.

Unngå forøvrig tettsittende og syntetiske klær.

Diett

Visse matvarer kan også påvirke kroppslukten. Hvitløk, karve og karri skal visstnok ha den egenskapen at den setter lukt på svetten vår. Har du et viktig møte inne på et lite grupperom i morgen? Ikke spis hvitløksmarinerte snegler i dag.

Medisin

Dersom du lider under svetteproblemet ditt, kan Rikshospitalet anbefale flere medisinske behandlinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer