Uvaner

Slik blir du kvitt en uvane

Biter du i stykker penner, negler, eller vipper stresset med foten?

UBEVISST: Du er ikke alene om å ha irriterende uvaner. Alle har vi noe vi kunne ønske vi klarte å slutte med, og pennbiting er kanskje en av de mest vanlige uvanene. Foto: All Over Press
UBEVISST: Du er ikke alene om å ha irriterende uvaner. Alle har vi noe vi kunne ønske vi klarte å slutte med, og pennbiting er kanskje en av de mest vanlige uvanene. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tygger du på håret ditt når du ser på tv? Eller kanskje du rister med foten, klikker febrilsk med pennen du har i hånden eller enda verre: du piller deg i nesa.

Vi har alle våre uvaner, og ofte legger vi ikke engang merke til når vi gjør dem. Visste du for eksempel at nesten ti prosent av oss biter negler?

Det er en grunn til at dette kalles uvaner, det er nemlig ikke godt for noe. Har du en dårlig kroppsholdning kan du få ryggproblemer, og klemmer du kviser kan du få arr. Faktisk er mange uvaner sjenerende, irriterende og plagsomt. Så hvorfor slutter vi ikke bare med det? Det er nok lettere sagt enn gjort.

LES OGSÅ: Uvanene som er bra for deg

FLAUT: Det er ikke akkurat sjarmerende å plukke seg i nesa. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press
FLAUT: Det er ikke akkurat sjarmerende å plukke seg i nesa. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press Vis mer

Plagsomt for deg og andre

– Uvaner som neglebiting og lignende er ofte noe vi tilegner oss i stressende perioder. Dessverre er ofte dette noe som vedvarer, til tross for at stresset kanskje avtar. Vi har altså rukket å få integrert en uvane i kroppen, forteller KK-ekspert og livsstilscoach hos Din Life Coach, Christine Otterstad.

Hun tror det er de færreste av oss som er bevisst på at vi gjør disse uvanene, men at det har blitt mer som en «rutine».

Noen uvaner er selvsagt verre enn andre, som for eksempel røyking, men selv små uvaner kan være plagsomme. Biter du negler ser du at fingertuppene blir både stygge og såre, og det kan være svært irriterende å føle at man ikke har kontroll over hva man selv gjør. Men våre uvaner kan også være like irriterende for mennesker rundt oss.

Lager du for eksempel klikkelyder med penner, eller spiller trommer med fingrene dine kan du rett og slett drive omgivelsene dine til vanvidd. Og skulle du være så uheldig å pille deg i nesa i offentlighet — huff så flaut.

ER DU EN KLEMMER? Mange jenter har en stygg uvane med å klemme på kvisene sine, selv om man vet godt at man bør la være. Og før du vet ordet av det er kvisen allerede klemt. Foto: Robert Kneschke - Fotolia
ER DU EN KLEMMER? Mange jenter har en stygg uvane med å klemme på kvisene sine, selv om man vet godt at man bør la være. Og før du vet ordet av det er kvisen allerede klemt. Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer

Slik kvitter du deg med uvanene

I det store og det hele så lønner det seg å bli kvitt uvanene dine. Men Otterstad mener at dette er mye lettere å gjøre hvis du selv faktisk ønsker det.

– Først og fremt burde man ha lyst til å slutte med uvanen. Det hjelper lite at omgivelsene maser om neglebitingen din, om du ikke selv syntes det er plagsomt. For da ligger faktisk motivasjonen til å slutte i omgivelsene, og ikke i deg, forklarer hun.

Hun anbefaler derfor at du er bevisst på hvilke situasjoner uvanen din dukker opp i, og i disse situasjonene bør du være ekstra påpasselig.

– Bevissthet er et viktig ledd i forandringer. Tenk nøye igjennom hvorfor du føler du må ha denne uvanen, og hvorfor du vil slutte.

- Be gjerne omgivelsene dine hjelpe deg i å «irettesette» deg litt når uvanen fremtrer, da blir bevisstheten enda større, sier hun.

  • Samarbeid med noen. Har du en venn eller venninne som også ønsker å kutte ut en uvane, kan dere gjøre det sammen. Det er både hjelpsomt og motiverende.
     
  • Ha noe avledende for hånden når du kommer opp i situasjoner der uvanen fremtrer. Noe som kan fungere som et alternativ til den gamle uvanen.
     
  • Ikke gi opp selv om du går på en smell. Dette gjelder særlig hvis du prøver å kutte ned på usunn mat eller røyk. Det er menneskelig å gjøre feil.
     
  • Alle trenger en gulrot å løpe etter, så hvorfor ikke love deg selv en belønning når du er flink? Kjøp deg selv noe fint, unn deg litt manikyr eller massasje, eller bare noe godt å spise.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer