Hårfjerning

Slik blir du kvitt mørke hår på puppene og magen

Det er helt greit å nappe dem vekk, ifølge hudeksperten.

UØNSKET HÅRVEKST: Det er faktisk svært normalt at kvinner får noen mørke hår på bryster, eller nedover den såkalte "veiviseren".  Foto: Thinkstock
UØNSKET HÅRVEKST: Det er faktisk svært normalt at kvinner får noen mørke hår på bryster, eller nedover den såkalte "veiviseren". Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har akkurat kommet ut av dusjen, og er i ferd med å smøre deg inn med bodylotion. Men - hva er det du ser? Er det et mørkt hår rett under navlen, eller ved siden av brystvorten? Krise!

Kjenner du deg igjen i dette? Da er du langt fra alene.

Uønsket hårvekst rundt brystvortene, nedover magen (veiviseren), i ansiktet eller ved bikinilinjen er noe de fleste voksne kvinner opplever å få, og det er faktisk helt normalt.

Det som imidlertid er ekstra irriterende, er at hårene ofte blir så veldig synlige. I tillegg til å være mørke, er de også utrolig stive, og som følge av dette oppfatter mange av oss hårveksten som pinlig og uattraktiv.

LES OGSÅ: Denne intimbarberingen bør du droppe

BRA FOR Å BLI KVITT HÅRENE: Napping er en helt fin måte å fjerne uønsket hårvekst på, og det vil ikke føre til at det gror tilbake FLERE hår.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BRA FOR Å BLI KVITT HÅRENE: Napping er en helt fin måte å fjerne uønsket hårvekst på, og det vil ikke føre til at det gror tilbake FLERE hår. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Vil napping føre til flere hår?

Som regel vil oppdagelsen av et slikt «brystvorte» – eller «veiviser-hår» resultere i en lettere panisk nappesesjon.

Og for noen av oss blir dette etterfulgt av mer panikk. For er det ikke slik som Samantha sier til Carrie i en kjent episode av «Sex- og singelliv» - at det å nappe ut ett hår fører til at «seks andre dukker opp begravelsen»?

KK.no ønsket selvsagt å komme til bunns i denne «nappemyten», og tok derfor kontakt med hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no).

– Svaret er helt enkelt nei. Det stemmer ikke at napping stimulerer hårvekst, så disse hårene - som er veldig normalt for kvinner å få, kan nappes rett ut, sier han til KK.no:

– Det fører heller ikke til at håret vokser fortere tilbake.

Synes du det er vondt å nappe, er det faktisk helt ok å vokse, eller barbere vekk hårene også.


LES OGSÅ: Den store hårfjerningsguiden

Kan skyldes gener

Som Rørdam tidligere har fortalt til KK.no, så er det først og fremst gener som er grunnen til at det kan dukke opp mørke hår rundt brystvorter, veiviser eller på føflekker.

Dette gjelder også for hår som aldri har vært på det aktuelle stedet før.

– Fargen på disse hårene er genetisk betinget, men det kan også komme som følge av hormonell stimulering. Når man får hårene kan også være en kombinasjon av genetikk og hormonelle faktorer, har han uttalt.

LES OGSÅ: Ta barten med te

Laser, krem eller elektrolysebehandling

Dersom du er svært plaget av uønsket hårvekst, og ønsker en mer permanent fjerning, råder ekspertene deg til å sjekke ut ulike behandlingsmetoder med en hudlege.

– Laser, enten diode eller alexandrite, er det mest effektive, men det virker kun på brune og mørke hår. Moderne IPL maskiner med kjøling, slik som BBL fungerer også meget bra. Det virker imidlertid ikke på lyse hår, har Rørdam tidligere fortalt.

– Jeg har meget god erfaring med alexandrite laser som fjerner det meste av hår på 3-4 behandlinger, og har god kjøling så det gjør mindre vondt og er trygt. Heldigvis har kontrollen på hvem som får lov til å bruke lasere til hårfjerning blitt strengere, men sørg for at du går til en klinikk som har moderne utstyr og som har en ansvarlig lege som er tilgjengelig.

LES OGSÅ: Så lang tid bruker dette håret på å vokse ut

Kan bruke krem også

Ifølge hudlegen finnes det også en reseptbelagt krem man kan bruke, dersom problemet er stort.

– Det finnes en reseptbelagt krem som heter Vanique, som man får på resept i USA. Den kan spesialimporteres, men blir veldig dyr så den er neppe aktuell for mange. Den virker også bare så lenge man bruker den, har Rørdam forklart:

– Har men unormalt mye hår kan man også få dekket hårfjerning med elektrolyse fra NAV/Trygdekontoret. Men sammenlignet med laserbehandlig er dette en tidkrevende, mindre effektiv og mer smertefull behandling som nok er lite aktuell for de fleste. Fordelen er at den kan brukes på lyse hår, for eksempel på haken. Det utvikles også en ultralydmaskin som kanskje kan brukes til hårfjerning av lyse hår i fremtiden.

Mer info om de ulike behandlingsformene finner du her!

Mer info om uønsket hårvekst finner du på
Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Les dette før du vokser deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer