Munnhelse

Slik blir du kvitt munnsår

Fem punkter som kan hindre de irriterende blemmene.

IKKE RØR: Ikke pell på blemmene eller skorpene. Gjør du det øker du risikoen for at infeksjonen sprer seg og varer lenger. Foto: Getty Images/Goodshoot RF
IKKE RØR: Ikke pell på blemmene eller skorpene. Gjør du det øker du risikoen for at infeksjonen sprer seg og varer lenger. Foto: Getty Images/Goodshoot RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ifølge svenske Expressen forårsakes de fleste munnsår av herpes simplex-viruset, som tre av fem personer har hvilende i kroppen.

LES OGSÅ: Gode råd mot forkjølelsessår

Dette viruset aktiveres av ulike årsaker; intensiv soling er en av dem. Derfor får mange utbrudd av munnsår om sommeren eller under sydenturen. Andre faktorer kan for eksempel være forkjølelse, stress eller menstruasjon.

Pass på hvem du kysser

Vil du unngå smitte eller utbrudd av herpes, bør du ifølge artikkelen i Expressen ta følgende forholdsregler:

1. Ikke kyss noen som har munnsår. Og ikke ha oralsex når du selv har et utbrudd. Hvis du er rød, hoven, eller har små blemmer i munnområdet er du aller mest smittsom.
2. Ikke pell på blemmene eller skorpene. Gjør du det øker du risikoen for at infeksjonen sprer seg og varer lenger.
3. Vask hendene etter at du har tatt på munnsåret.
4. Hvis du ofte rammes av munnsår etter soling bør du beskytte deg med høy solfaktor eller sinksalve.
5. Munnsår kan behandles med et antiviruspreparat. Noen får du reseptfritt på apoteket, andre må du til lege for å få tak i. Behandlingen bør starte alt når du kjenner at det «stikker» i leppen og du aner at en infeksjon er underveis.
6. Ikke del leppestift, lypsyl, glass eller bestikk med noen som har munnsår.

LES OGSÅ: Disse har verdens vakreste lepper

Flere årsaker til munnsår

Lommelegen.no er det skrevet mye om munnsår. Lege Roar Pedersen bekrefter at herpessår er en av de vanligste formene for munnsår. Han beskriver disse slik:

Herpessår skyldes en infeksjon med herpesvirus og kommer gjerne igjen mange ganger i løpet av et år. Først får man prikking og «rar følelse» i et område av huden, så dukker det opp små blemmer som etterhvert blir til sår.

Sykdommen er ufarlig men kan være svært plagsom. Det finnes salver som kan korte ned det aktuelle anfallet, men man blir ikke helbredet.

I tillegg til herpes simplex finnes det flere andre årsaker til at du får munnsår. Ifølge Roar Pedersen er disse de som forekommer hyppigst:

After: Dette er sår som gjerne kommer inne i munnslimhinnen eller på tunga. De ser ut som hvite prikker med en kraftig rød, irritert kant rundt. Disse er svært smertefulle, men man vet ikke hva årsaken er til at de oppstår. Noen er mere plaget enn andre, og kortisonsalve på resept fra legen kan gi noe lindring, men kurerer ikke.

Sprekk i munnvikene: Dette er egentlig ikke et sår, men mer et resultat av tørr hud og tørre lepper. Det kan oppstå sprekker i leppekanten, særlig i munnvikene, disse kan være svært sene til å gro. Noen ganger skyldes slike sprekker vitaminmangel.

Bakterieinfeksjoner: Et sår (f.eks. et herpessår) eller en sprekk i huden kan være inngangsport for bakterier som lager små, lokale infeksjoner. Brennkopper er et eksempel på slik infeksjon. Slike infeksjoner kan behandles med antibiotika, salve eller tabletter.

Kreft: Hvis det dreier seg om et sår som ikke gror og som blir større, kan det i noen tilfeller dreie seg om visse typer hudkreft. Sår som ikke vil gro bør alltid undersøkes av lege.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer