Svettelukt:

Slik blir du kvitt svettelukt fra treningstøyet ditt

Lukter treningsklærne dine fortsatt vondt etter vask? Da bør du lese dette!

VOND LUKT: - Lukten av svette blir typisk ikke borte i vask, sier eksperten. Foto: NTB.
VOND LUKT: - Lukten av svette blir typisk ikke borte i vask, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Det er alltid en god følelse å ha gjennomført en treningsøkt, brukt musklene i kroppen, blitt andpusten og du virkelig kjenner at du har gjort en god innsats.

Et naturlig resultat av en god treningsøkt er selvfølgelig også mye svette. Mange av oss svetter flere steder på kroppen under trening, og ofte vil svettelukten sette seg i klærne.

Se for deg at du kommer hjem fra trening, tar av deg de våte klærne, legger de inn i vaskemaskinen og setter den på. Når vaskeprogrammet er ferdig tar du ut vasken og henger den opp. Problemet er bare at den intense svettelukten fremdeles sitter i klærne. Du vasker de igjen... og igjen, men fremdeles lukter det svette.

Mange av oss har nok slitt med å få svettelukt ut av klærne. Du har gjerne prøvd flere ulike vaskemidler og vaskeprogrammer, men fremdeles kjennes lukten godt i stoffet.

Hvordan blir man kvitt den, en gang for alle?

Vi har spurt norske eksperter om hvordan de fjerner svettelukt fra treningsklærne, og flere av svarene vil nok overraske deg.

SPØR ANDRE: Lurer du på om noe lukter? Ta to plagg du tror lukter og ett som du ikke tror lukter, og spør noen om ett av disse plaggene lukter så mye at det ikke kan brukes og eventuelt hvilket. Da får du et mer korrekt svar. Foto: NTB.
SPØR ANDRE: Lurer du på om noe lukter? Ta to plagg du tror lukter og ett som du ikke tror lukter, og spør noen om ett av disse plaggene lukter så mye at det ikke kan brukes og eventuelt hvilket. Da får du et mer korrekt svar. Foto: NTB. Vis mer

Dropp skyllemiddel

- Dersom syntetiske klær har vært utsatt for skyllemiddel, vil lukten av svette typisk ikke bli borte i vask. Å holde klærne tørre er også viktig for å redusere lukt, sier Ingun Grimstad Klepp, som er professor i klær og bærekraft ved Oslomet, til KK.

Det er også lurt å velge klær som inneholder ull. Hvis klærne er laget av ull vil det bidra til å redusere lukten. Det trenger ikke være 100 prosent ull, men så lenge det er litt ull i stoffet så hjelper det.

Klepp gir deg flere gode tips for å unngå svettelukt i klær:

1. Ikke ha klærne i vask med skyllemiddel om de inneholder syntetiske fiber.

2. Hold klærne mest mulig tørre, og aldri pakk de i plast eller bruk tette bager på vei hjem fra trening.

3. Bruk klær med mest mulig ull. Det lukter mindre og lukten fjernes med lufting, ikke kun vask som for andre fiber.

BRUK ULL: Hvis klærne er laget av ull vil det bidra til å redusere lukten. Det trenger ikke være 100 prosent ull, men så lenge det er litt ull i stoffet så hjelper det. Foto: NTB.
BRUK ULL: Hvis klærne er laget av ull vil det bidra til å redusere lukten. Det trenger ikke være 100 prosent ull, men så lenge det er litt ull i stoffet så hjelper det. Foto: NTB. Vis mer

Anbefaler kaldt vann

- Hvis det er klær som er gjennomvåte av svette, for eksempel etter en løpe- sykkel- eller skitur, anbefaler jeg å la det ligge i kaldt vann noen timer før du legger det i vaskemaskinen, sier Simon Hammonds, som er fysisk trener og tidligere faglig ansvarlig i SATS, til KK.

Hammonds erfarer også at biologisk vaskemiddel fjerner svettelukt bedre enn vanlig vaskemiddel.

- Personlig vasker jeg absolutt alt av svett treningstøy på 60 grader, selv om det kan slite på eller ødelegge klærne raskere. Det er også lurt å unngå tøymykner som kan tette igjen pusteegenskapene til stoffet, til han.

Hvis du sliter med mye kroppslukt anbefaler Hammonds bomull fremfor syntetiske stoffer som ofte lukter mer.

- Treningstøy bør heller aldri brukes mer enn én gang før det vaskes. Joggesko og treningssko lar jeg alltid hvile og lufte i minst 24 timer før de brukes igjen, sier han.

SYNTETISKE KLÆR: - Dersom syntetiske klær har vært utsatt for skyllemiddel, vil lukten av svette typisk ikke bli borte i vask, sier Klepp. Foto: NTB.
SYNTETISKE KLÆR: - Dersom syntetiske klær har vært utsatt for skyllemiddel, vil lukten av svette typisk ikke bli borte i vask, sier Klepp. Foto: NTB. Vis mer

Sikker på at det lukter svette?

- Jeg lurer også på om dette med lukt i treningsklær er overdrevet. Hvem opplever dette som et problem? Jeg har trent innendørs i stappfulle lokaler og en god blanding av menn og kvinner i årevis. Svetten flyter. Jeg har svært få opplevelser av svettelukt fra klær eller hud, sier Klepp.

For mange er det mer sjenerende med lukter som parfyme, lukt fra matter, boksehansker og annet syntetisk utstyr som ikke er vasket/tørket raskt.

- Du trenger med andre ord ikke å bruke mye tid på å bekymre deg for lukt fra treningstøyet ditt, sier hun.

Mye lukt eksisterer også i «hodet». Om du lurer på om noe lukter, bør du ikke bruke din egen nese eller spørre «lukter dette vondt»? Ta heller to plagg du tror lukter og ett som du ikke tror lukter, og spør noen om ett av disse plaggene lukter så mye at det ikke kan brukes og eventuelt hvilket. Da får du et mer korrekt svar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer