Mat

Slik blir du lurt til å spise mer

Her er triksene matvareindustrien bruker.

Dette er ikke bare kylling... Foto: All Over Press
Dette er ikke bare kylling... Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I dag produserer og markedsfører matvareindustrien mat på samme måte som tobakksindustrien laget og solgte sigaretter på for noen tiår siden.

Dr. David A. Kessler, den energiske og kontroversielle tidligere direktøren i FDA (Food and Drug Administration) som tok for seg tobakksindustrien på 90-tallet, går nå løs på matvareindustrien i boka The End of Overeating: Taking Control of the Insatiable American Appetite, som kom ut i år.

I boka avslører Kessler hva matvareindustrien og forskerne som er tilknyttet den egentlig holder på med. Nettstedet msnbc.com har listet opp noen av hovedpunktene hans – åtte ting som matvareindustrien gjør for å få deg til å spise mer.

Les også: Matvareprodusentene lurer deg


1. For mye sukker, fett og salt

Mesteparten av maten som blir servert på restauranter inneholder fristende mengder sukker, fett og salt. Dette blir enten fylt inni en kjerneingrediens (som kjøtt, en grønnsak, potet eller brød) eller lagt oppå den.

Noen eksempler:
 • Potato skins: Poteten hules ut og skallet stekes, noe som gir en stor overflate som kan suge opp betraktelige mengder fett. Så har man i en kombinasjon av baconbiter, rømme og ost. Resultatet? Fett på fett på fett på fett, med masse salt.

 • Buffalo wings: De mest fettholdige delene av en kylling frityrstekes, og serveres deretter med en kremete eller søt saus som er kraftig saltet. Vanligvis blir kyllingene forstekt på en fabrikk, for så å bli stekt igjen på restauranten, noe som gjør den dobbelt så fet. Resultatet? Sukker på salt på fett på fett på fett.

 • Spinatdip: Spinaten gir dessverre ikke så mye mer enn farge – hovedingrediensen er nemlig et svært fettholdig og saltholdig melkeprodukt. Resultatet? En smakfull rett av salt på fett.

  Les også: Junkfooden du kan spise til frokost


  2. Mat som er lett å tygge

  Det dreier seg om mat som bokstavelig talt smelter på tunga. Ved å fjerne behovet for å tygge, lar moderne matbearbeidingsteknikker oss spise fortere og innta flere kalorier. Når man bearbeider kjøtt og andre produkter (som er noe mange kjederestauranter og matprodusenter gjør) får man en form for babymat for voksne.

  Det som er vanskeligere å tygge, som for eksempel fiber, blir fjernet fra kyllingnuggets, dip og burritoer. Resultatet er mat som kan spises raskt, uten særlige anstrengelser.

  Les også: Unngå å bli salatfeit


  3. Hjernevasking

  Matvareindustrien tar i bruk flere elementer for å gjøre maten uimotståelig, blant annet kalorier, smak og lettspiselighet. Matforskere skaper mat som er supergod, og matvareindustrien markedsfører «fun foods». En måte å gjøre sistnevnte på, er for eksempel å inkludere dipper eller sauser.

  Mat som milkshake og sjokoladebarer stimulerer appetitten og får oss til å spise mer selv om vi er mette. Slik mat inneholder nemlig sukker, fett og salt i mengder som hjernevasker oss og får oss til å spise mer og mer.

  I stedet for å få sulten vår tilfredsstilt, går vi i en felle der vi ender opp med å hige etter mer. Matvareindustrien bidrar til, og opprettholder, denne onde sirkelen ved å skape supergod mat som er underholdende, lett tilgjengelig og sosialt akseptabel. Mange oppgir at de mister kontrollen når de blir konfrontert med mat, at de aldri føler seg tilfredsstilte og at de tenker svært mye på mat.

  Les også: Hold deg mett dobbelt så lange


  4. Hvis du er i tvil, ha i ost og bacon

  Dette er en klassisk vits i kjederestaurantbransjen – men det fungerer. I tillegg til å gjøre maten mer flytende og lettere å spise, er disse ingrediensene billigere å produsere enn hovedingrediensen (for eksempel kjøtt eller fisk) de gir smak til. De er også visuelt tiltrekkende, enkle og lett gjenkjennelige.

  Les også: Knus disse mytene


  5. Restauranter setter sammen mat, de tilbereder den ikke

  Restauranter bruker såkalt individuelt hurtigfrossen mat. Reker, poteter og kyllingnuggets blir skutt med kald luft, nitrogen eller karbondioksid mens de glir langs et samlebånd, slik at de blir frosset i atskilte biter. Ofte blir de delvis stekt før de blir frosset. Til slutt blir de, rett fra pakken og fremdeles frosne, dumpet i fett og stekt enda en gang. Bearbeidingen, konserveringsmidlene og den ekstra stekingen bidrar til et ekstra høyt kaloriinnhold.

  Les også: Maten som lurer deg


  6. Myten om den sunne, grillede kyllingen

  Tror du at du spiser sunt hvis du bestiller grillet, marinert kylling? Da må du tro om igjen. En vanlig måte å få marinade inn i kjøtt på er ved å sprøyte det inn. Hundrevis av nåler borer seg inn i kjøttet og injiserer en oppløsning av salt, sukker og fett. Disse innsprøytningene gir ikke bare kjøttet smak, men får det også til å falle sammen når vi spiser det.

  Les også: Her er superlunsjen


  7. Snikende sukker

  Hvis en matvare inneholder mer sukker enn noen annen ingrediens, må sukker stå først på listen over ingredienser i innholdsdeklarasjonen. Så for å lure helsebevisste mødre som vaktsomt skanner innholdsdeklarasjoner på jakt etter ordet sukker, gjemmer produsenter mengden sukker ved å listeføre de ulike kildene til sukker separat, noe som sender dem nedover i den fallende rekkefølgen av ingredienser.

  Frokostblandinger inneholder for eksempel ofte en kombinasjon av sukker, brunt sukker, fruktose, isoglukose, honning og mørk sirup.

  Les også: Sukker kan gi rynker


  8. Kreativ kjemi

  Kjemisk bearbeiding ble utviklet for å forlenge holdbarheten på produkter og for å senke matkostnadene. Men i det siste har industrien også rettet sin kreative kjemi mot å øke sansefornemmelser som «mouth feel» og å finne nye måter å simulere ekte smaker på ved å bruke smaksforsterkere. Det handler om å skape noe nytt og spennende, og å gjøre inntrykk, slik at folk blir oppmuntret til å spise mer.

  Les også: Den magiske maten

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer