VIL DU SLUTTE Å SNUSE? Da bør du planlegge og finne en grunn som motiverer deg til å holde deg snusfri! Foto: Fotolia
VIL DU SLUTTE Å SNUSE? Da bør du planlegge og finne en grunn som motiverer deg til å holde deg snusfri! Foto: Fotolia
Snus

Slik blir du snusfri

- Jeg var avhengig, men klarte det, forteller P4-programleder Victoria Bryde (35).

KK.NO: Stadig flere unge kvinner snuser.

I perioden 2010-2013 var det cirka 13 prosent av kvinner i aldersgruppen 16-24 som brukte snus daglig og cirka 5 prosent som brukte snus av og til.

Det viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS.no.

LES OGSÅ: Har du festet litt mye i det siste?

Snus - et motefenomen?

SNUS FOR KVINNER: Snusboksene som er myntet på kvinnelige brukere er ofte litt mindre i størrelse og mer fargerike. – I tillegg er det kommet en rekke smakstilsetninger som vi også kan anta er myntet på kvinnelige konsumenter, forteller Vedøy. Foto: Fotolia
SNUS FOR KVINNER: Snusboksene som er myntet på kvinnelige brukere er ofte litt mindre i størrelse og mer fargerike. – I tillegg er det kommet en rekke smakstilsetninger som vi også kan anta er myntet på kvinnelige konsumenter, forteller Vedøy. Foto: Fotolia Vis mer

– Frem til 2010 var det svært få, ikke mer enn 2-4 prosent, som snuste daglig. Det kan være at snus har blitt et motefenomen og vi vet at spredningen av mange konsumprodukter skjer etter et velkjent mønster der bruken øker raskt fra lavt nivå for deretter å stabilisere seg på et høyere nivå, opplyser Tord Finne Vedøy, forsker ved SIRUS, til KK.no.

Videre forteller han at menn ofte er raskere til å adoptere nye produkter.

– Økningen kan derfor være et resultat av at kvinner adopterer snusvanene til menn, men neppe fullt ut. En annen årsak er at de som ellers ville begynt å røyke, heller begynner å snuse. Det er også mulig at snusbruk signaliserer tilhørighet til visse sosiale grupper eller benyttes som et nytelsesmiddel, særlig blant de som er stresset, forklarer Vedøy.

SIRUS har ikke konkret informasjon om hva slags type snus kvinner bruker, men at det er sannsynlig at en del av snusboksene er designet for å tiltrekke seg kvinnelige brukere.

LES OGSÅ: Snus beskytter ikke mot hull i tennene

Slik skader snusen

Snus og skråtobakk kan få tannkjøttet til å skrumpe og gi misfargede tenner. Men den kan gjøre mer skade enn det.

DU BLIR IKKE PEN AV Å SNUSE: Snus kan skade slimhinnene og misfarge tennene. Tannleger oppdager ofte blottede tannhalser på pasienter som snuser.
DU BLIR IKKE PEN AV Å SNUSE: Snus kan skade slimhinnene og misfarge tennene. Tannleger oppdager ofte blottede tannhalser på pasienter som snuser. Vis mer

– Nikotin er stort sett harmløst for friske personer. Imidlertid øker nikotin blodtrykket og for hjertesyke kan nikotin derfor øke sannsynligheten for forverret tilstand. Bruk av nikotin-produkter kan også føre til redusert fødselsvekt, økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel, men disse skadene stammer nok delvis eller i stor grad fra tobakken, ikke bare nikotinen, forklarer Vedøy. 

Skader fra tobakken er mer omfattende og det er støtte for at snus kan føre til kreft i bukspyttkjertelen og i spiserør/munnhule, ifølge forskeren:

– Kreft i bukspyttkjertelen er særlig ille, men også en svært sjelden tilstand.

LES OGSÅ: Røyking holder deg ikke slank

Slik slutter du med snus:

Her er Helsenorge.no sine tips for å slutte med snus:

1. Planlegg å slutte. Bestemmer du deg for en dato, er sjansen stor for at du får det til.

2. Forsøk å endre snusvanene dine frem til sluttedatoen. Lag mindre priser og prøv deg uten snus en stund. Legg en pastill eller nikotintyggegummi under leppen iblant.

3. Hva er din motivasjon for å slutte med snus?

4. Får du abstinensplager når du slutter å snuse, er det fint å vite at slike plager er verst de første 2–3 dagene, i løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste. Det vanligste er å føle seg svimmel, ukonsentrert, rastløs og i dårlig humør.

5. Drikk mer vann enn vanlig, spis ordentlig og regelmessig. Nikotinlegemidler eller reseptbelagte legemidler beregnet på røykeslutt kan lindre abstinensplager.

6. Vær fysisk aktiv! Det kan også lindre abstinensplager.

Kilde: Helsedirektoratet

LES OGSÅ: Røying kan fremskynde overgangsalderen

INGEN SNUSLEPPE: P4-programleder Victoria Bryde har vært snusfri i over ett år nå, mye takket være Slutta-appen og selvfølgelig egeninnsats. Foto: Anne Merete Rodem / P5
INGEN SNUSLEPPE: P4-programleder Victoria Bryde har vært snusfri i over ett år nå, mye takket være Slutta-appen og selvfølgelig egeninnsats. Foto: Anne Merete Rodem / P5 Vis mer

Sparte masse penger

At det kan være vanskelig å slutte med snus bekrefter P4-programleder Victoria Bryde (35).  Nylig feiret hun ett år som snusfri.

– Jeg begynte å snuse da jeg sluttet å røyke. For meg var det en skikkelig motivasjonsfaktor å vite hvor mye penger jeg faktisk kastet ut vinduet, sier Bryde til KK.no.

Hennes beste tips er å laste ned Slutta-appen.

– Jeg bestemte meg for å slutte med snus etter en lunsj med noen kolleger. Det første jeg gjorde var å laste ned Slutta-appen og da kunne jeg se hvor mye penger jeg sparte. Hver mandag satte jeg inn ukes beløpet jeg hadde spart på en sparekonto. Målet var å kjøpe en skikkelig fin veske hvis jeg klarte å holde meg snusfri frem til sommeren, forteller Bryde.

Og det klarte hun. Men det var ikke lett.

– Abstinensplagene hadde jeg i to uker. Det var et slit. Kroppen må gå gjennom en avrusning og etter det sitter det bare i hodet ditt. Jeg måtte minne meg selv om det og sa til meg selv «tar du en snus nå så er du en narkoman», innrømmer Bryde.

LES OGSÅ: Blør du fra tannkjøttet?

Hadde ikke klart det uten appen

Bryde syntes det var tøft å innrømme over for seg selv at hun faktisk var rusavhengig.

FEIRET MED SHOPPING: Victoria Bryde tok Slutta-appens oppfordring om å belønne seg selv da hun hadde vært snusfri i 60 dager. Det resulterte i mange fulle handleposer på shoppingtur i London. Foto: Instagram/Victoria Bryde
FEIRET MED SHOPPING: Victoria Bryde tok Slutta-appens oppfordring om å belønne seg selv da hun hadde vært snusfri i 60 dager. Det resulterte i mange fulle handleposer på shoppingtur i London. Foto: Instagram/Victoria Bryde Vis mer

– Det er bare å innse at man er avhengig. Jeg hadde ikke klart det uten Slutta-appen. Den første timen etter at jeg kastet snusboksen var en så lang time. Appen teller ned for deg og jeg sjekket den hele tiden i begynnelsen, sier Bryde.

Appen forteller også alt som er bra ved å ikke snuse og forklarer hva slags abstinenser som er vanlig å få ved snusslutt.

LES OGSÅ: Røyken gjør deg glemsom

Kjøpte Gucci-stellebag som belønning

Da Bryde ble gravid på våren ble det enda mer uaktuelt for henne å snuse igjen.

– Graviditeten hjalp på motivasjonen for da måtte jeg jo tenke på hva som var best for babyen, forteller hun.

Veskepengene hun sparte har hun også fått bruk for.

– Det ble en Gucci-stellebag til slutt. Det ble ikke den jeg hadde tenkt å kjøpe, men jeg innså at det er kanskje den eneste veska jeg kommer til å bruke i løpet av det neste året, forteller Bryde og ler.

Til forsiden