Snus

Slik blir du snusfri

- Jeg var avhengig, men klarte det, forteller P4-programleder Victoria Bryde (35).

VIL DU SLUTTE Å SNUSE? Da bør du planlegge og finne en grunn som motiverer deg til å holde deg snusfri! Foto: Fotolia
VIL DU SLUTTE Å SNUSE? Da bør du planlegge og finne en grunn som motiverer deg til å holde deg snusfri! Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Stadig flere unge kvinner snuser.

I perioden 2010-2013 var det cirka 13 prosent av kvinner i aldersgruppen 16-24 som brukte snus daglig og cirka 5 prosent som brukte snus av og til.

Det viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS.no.

LES OGSÅ: Har du festet litt mye i det siste?

Snus - et motefenomen?

– Frem til 2010 var det svært få, ikke mer enn 2-4 prosent, som snuste daglig. Det kan være at snus har blitt et motefenomen og vi vet at spredningen av mange konsumprodukter skjer etter et velkjent mønster der bruken øker raskt fra lavt nivå for deretter å stabilisere seg på et høyere nivå, opplyser Tord Finne Vedøy, forsker ved SIRUS, til KK.no.

Videre forteller han at menn ofte er raskere til å adoptere nye produkter.

– Økningen kan derfor være et resultat av at kvinner adopterer snusvanene til menn, men neppe fullt ut. En annen årsak er at de som ellers ville begynt å røyke, heller begynner å snuse. Det er også mulig at snusbruk signaliserer tilhørighet til visse sosiale grupper eller benyttes som et nytelsesmiddel, særlig blant de som er stresset, forklarer Vedøy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.