Gynekolog

Slik blir gynekologbesøket en lek

Forbered deg godt før du skal til gynekologen. For din egen del.

Hvis du forbereder deg godt, kan du senke skuldrene og få et mye mer avslappet forhold til gynekologbesøket. Foto: Rafal Strzechowski / ZenShui
Hvis du forbereder deg godt, kan du senke skuldrene og få et mye mer avslappet forhold til gynekologbesøket. Foto: Rafal Strzechowski / ZenShui Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er bare å innrømme det, du kvier deg alltid til å gå til gynekologen, uansett hvor mye du prøver å overbevise deg selv om at det ikke gjør deg noe. Det er vel få av oss som gleder seg til underlivsundersøkelsen. Men med jevne mellomrom trenger du å finne ut om alt står bra til der nede. Om du planlegger å bli gravid, om du mistenker en kjønnsykdom, er gravid eller planlegger å bli det, om du vil legge inn spiral eller er redd for at du er på vei inn i overgangsalderen - vi ber deg ikke om å juble over å skulle dra til gynekologen. Men sjekk ut tipsene fra Health.com, og alt vil gå litt lettere.

Når skal du gå?

Planlegg når du skal ha time hos gynekologen. Velg en dag du er sikker på at fastlegen din eller favorittgynekologen din har vakt. Spør om en time på morgenen eller etter lunsj, for å unngå en dag med gruing. Siden det er greit å sjekke brystene i samme slengen, bør du velge et tidspunkt i syklusen der brystene dine ikke er ømme - et sted midt i syklusen. Du bør heller ikke ha mensen den dagen du har time. Les også: Når bør du gå til gynekologen?

Hva bør du ha med?

Ta med en liste med spørsmålene du har til legen. Skriv opp datoen for når du hadde mensen sist. Sørg for å ha på deg en lang topp som du kan trekke over baken på vei til og fra stolen.Skal du ha på sokkene? Det er et spørsmål mange stiller seg. Lissa Rankin, gynekolog og forfatter av boken "What's Up Down There?: Questions You'd Only Ask Your Gynecologist If She Was Your Best Friend" anbefaler at du har dem på. - De får deg til å føle deg litt mindre naken - og holder føttene varme, sier Rankin. De fleste leger tilbyr truseinnlegg og bind etter en undersøkelse, men du kan godt putte et ekstra i vesken når du drar hjemmefra. Ta med deg et magasin som du kan distrahere deg med på venterommet.

Ting du bør unngå

Ikke ha sex kvelden før du skal ta en livmorhalstest. Sperm i vagina kan påvirke prøvene. Små rifter på livmorhalsen etter samleie kan forårsake en infeksjon, noe som kan føre til unormale resultater, og du blir kanskje kalt inn til nok en test. Unngå boblebad også. De kan føre til tørrhet og irritasjon i underlivet, som kan gjøre oppholdet i stolen mer ukomfortabelt enn nødvendig.Les også: A til Å hos gynekologen

Hvorfor er legen så skravlete?

Lurer du på hvorfor gynekologen på død og liv skal prate med deg mens du ligger der og rødmer? Det er fordi hun vil at du skal snakke også. . - Hvis du prater, så puster du. Og pusting er den beste måten å slappe av på i løpet av undersøkelsen. Hvis du holder pusten, blir alt mindre komfortabelt, sier professor i gynekologi, Katharine O'Connell White ved Tufts University School of Medicine.Og husk - det lønner seg ikke å lyve til gynekologen.

Hvorfor skal jeg tisse i en kopp?

Det kan føles litt ugreit å balansere sitt eget urin i en kopp, men det er flere gode grunner til at du skal gjøre det. En urinprøve kan vise om du har urinveisinfeksjoner, blod i urinen eller om du er gravid. Hvis du vil unngå å tisse i koppen på legekontoret, kan du kjøpe små urinprøveglass på apoteket, og ta urinprøven i ro og fred hjemme på ditt eget bad om morgenen. Lommelegen har tips for hvordan du utfører urinprøven på best mulig måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.