Kylling

Slik blir kylling trygt å spise

Sørg for at du ikke får i deg resistente bakterier.

ER KYLLING FARLIG? Det kommer an på hvordan du tilbereder den. Foto: All Over Press
ER KYLLING FARLIG? Det kommer an på hvordan du tilbereder den. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Fram til i høst trodde du kanskje at kylling var noe av det sunneste du kunne spise.

Så kom nyheten om at nesten all norsk kylling inneholder et stoff som kan være skadelig for oss.

LES OGSÅ: Skjærefjølen full av bakterier

Resistente bakterier

- I kylling finner vi en del bakterier. Noen er helt ufarlige, mens andre, for eksempel salmonella, kan føre til sykdom, forteller professor Ørjan Olsvik.

Han jobber ved det helsevitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Tromsø, og har blant annet forsket på kylling og antibiotikaresistens.

Nesten all kylling som produseres i Norge, stammer opprinnelig fra Skottland. Gjennom tester og analyser har man nylig funnet ut at kylling herfra, inneholder antibiotika og bakterier som er blitt resistente mot medisinen.

- Faktisk så viser det seg at det er veldig mange resistente bakterier i kylling, sier Olsvik.

Dersom disse resistente bakteriene spres til mennesker, kan det føre til at antibiotika mister sin effekt.

LES OGSÅ: Disse bakteriebombene glemmer vi

HYGIENE VIKTIGST: Vær svært forsiktig når du tilbereder kylling, det er på kjøkkenet du risikerer å bli smittet. Foto: All Over Press
HYGIENE VIKTIGST: Vær svært forsiktig når du tilbereder kylling, det er på kjøkkenet du risikerer å bli smittet. Foto: All Over Press Vis mer

Kan være livsfarlig

Antibiotika er en av historiens viktigste medisinske oppdagelser, og medisinen har gjort det mulig å behandle og helbrede sykdommer som tidligere var dødelige.

Stadig flere bakterier blir imidlertid resistente mot medisinen, noe som betyr at antibiotika ikke lenger vil klare å drepe bakterier i like stor grad.  

- Det er den ustrakte bruken av antibiotika, som har ført til at vi er i denne situasjonen, har Sigurd Høye, allmennlege og forsker ved Antibiotikasenteret for primærmedisin, tidligere fortalt til KK.no.

Får vi i oss resistente bakterier fra kylling, kan det bidra til at en antibiotikakur senere i livet ikke vil ha effekt, noe som kan være livsfarlig.

- Det er ikke spesielt bra å få i seg resistente bakterier, men det er i prinsippet ikke farlig å spise kylling, sier Olsvik.

Ifølge han vil ingen bakterier overleve, verken de ufarlige, de farlige eller de resistente, dersom du gjennomsteker eller koker kyllingen.

LES OGSÅ: Fire hygienetabber du gjør hver dag

Kylling uten antibiotika

Det du imidlertid skal være nøye med, er tilberedning av kylling.

- Det er på kjøkkenet det er fare for smitte, sier Olsvik.

Tar du på rå kylling og ikke er veldig nøye med å vaske deg godt med en gang, kan du få i deg og spre de resistente bakteriene.   

Er du ikke trygg på at du klarer å unngå alle bakteriene når du tilbereder kyllingen, finnes det produsenter som har kylling uten antibiotikaresistente bakterier.

FARE FOR PARASITTER: Måten kylling produseres på, gjør det nesten umulig ikke å bruke antibiotika. Dette bildet er tatt i Frankrike. Foto: All Over Press
FARE FOR PARASITTER: Måten kylling produseres på, gjør det nesten umulig ikke å bruke antibiotika. Dette bildet er tatt i Frankrike. Foto: All Over Press Vis mer

VG.no laget nylig en oversikt over hvem som bruker og ikke bruker antibiotikastoffet Narasin, og fant kun disse tre produsentene på ikke-listen:

  • Smaalene fra Nortura
  • Holte gård fra Holte Gård
  • Stange fra Stange Gårdsprodukter

 

Ifølge Olsvik stammer ikke denne kyllingen fra Skottland, hvor mye av den norske kyllingen er blitt utsatt for antibiotika.

- Jeg spiser kylling, men foretrekker Stange-kylling, jeg synes den er bedre, sier Olsvik.

Han mener norsk mat generelt er trygg og god.

- Jeg kommer rett fra Malawi, hvor jeg har jobbet med Ebola-smitte. Sammenliknet med det, blir problemet med den norske kyllingen veldig navlebeskuende og lite, mener Olsvik.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer