NYDELIGE LEPPER: For at leppestiften skal se perfekt ut, kan det lønne seg å bruke en lipliner. Dette vil gjøre at resultatet holder seg fint lenger, og at fargen ikke "sklir ut" i kantene.  Foto: All Over PressAll Over Press
NYDELIGE LEPPER: For at leppestiften skal se perfekt ut, kan det lønne seg å bruke en lipliner. Dette vil gjøre at resultatet holder seg fint lenger, og at fargen ikke "sklir ut" i kantene. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Leppestift

Slik blir leppestiften helt perfekt

Ja, du bør bruke lipliner, men det trenger ikke bli «90-talls».

Lipliner er noe mange av oss forbinder med 90-tallet, og de «ikke-så-herlige» brune fargetonene alle skulle ha på leppene (tenk Pamela Anderson, Gwen Stefani og Victoria Beckham).

Mens liplineren har vært en favoritt blant sminkører og makeup-artister i alle år, har det hatt en liten «down»-periode blant oss hverdagskvinner.


De siste årene har imidlertid leppepennen kommet tilbake på sminkefronten - spesielt i forbindelse med trenden med knæsje og veldig mørke leppestifter.

LES OGSÅ: Slik blir du glamorøs på 10 minutter

Gir penere resultat og større lepper

Denne våren er det knallfargene som gjelder, men uansett om du velger en burgunderrød leppestift, eller en «hot pink», bør du faktisk bruke lipliner for å få perfekt resultat.

«Hvorfor?» spør du. Jo, fordi liplineren både får produktet til å sitte finere og lengre, men også fordi den hindrer leppestiften i å «skli ut» i kantene.

Altså - du slipper å ende opp med leppestift i sprekker, kriker og kroker rundt munnen og munnvikene, som fort kan bli et problem på vinterstid, når leppene er ekstra tørre.

Bruker du liplineren riktig, kan den også være med på å forstørre leppene dine, og gi dem mer kontur.

LES OGSÅ: Slik bruker du mørk leppestift

SESONGENS FARGER:Denne sesongen skal leppene være naturlige, korall, knall rosa eller knall røde.   Foto: All Over Press
SESONGENS FARGER:Denne sesongen skal leppene være naturlige, korall, knall rosa eller knall røde. Foto: All Over Press Vis mer
SKAL SKLI INN I LEPPESTIFTEN: Det er ikke lenger slik at liplineren skal være en synlig "strek" rundt leppene.Nå skal den "blende inn" i fargen i stiften.  Foto: Per Ervland
SKAL SKLI INN I LEPPESTIFTEN: Det er ikke lenger slik at liplineren skal være en synlig "strek" rundt leppene.Nå skal den "blende inn" i fargen i stiften. Foto: Per Ervland Vis mer

Liplineren skal ikke synes lenger

Dagens lipliner skal heller ikke være en mørk, tydelig strek rundt leppene, slik det var på 90-tallet. Nå skal den skli inn i leppestiftfargen du bruker, slik at den ikke synes.


- Lipliner har en funksjon som gjør at leppene kan forstørres og gi mer konturer. Man kan også korrigere om man har ujevne lepper, eller ulik størrelse på overleppe og underleppe, forklarer Ingunn Stelander Skeie, som er utdannet hudterapeut og produktsjef for makeup hos Cosmedic AS, til KK.no:

- Sterke farger på leppene er in for tiden, og da tenker jeg at lipliner blir mer naturlig å bruke. For hvem ønsker vel å bruke en knallrosa leppestift som blir ujevn på leppene? Det er lettere å lage rette konturer med lipliner enn en leppestift.


Når det gjelder påføring, skal du altså gå litt bort fra den synlige streken rundt leppene.

- Du skal «dra» den mer utover på hele leppen. Da vil fargen sitte bedre og du slipper å sitte igjen med en strek rundt konturen av leppen på slutten av dagen. Det beste er å bruke en lik tone på lipliner og leppestift. Da blir resultatet også mye mer naturlig, sier Stelander Skeie.

LES OGSÅ: Skygger gjør deg enda vakrere

Fargeløs lipliner er genialt

Tone Vid Skipá, som er skjønnhetsjournalist og makeup-artist i KK, har et annet godt tips til deg som ikke er fan av synlig lipliner-strek.

- Hvis ikke du vil ha den klassiske lipliner-effekten, så finnes det faktisk blanke/fargeløse liplinere som er supre å bruke. Mange ulike sminkemerker har slike, så det er bare å spørre når du går på parfymeri eller i en sminkeforretning, forteller Skipá:

- For optimalt resultat, legger du en fargeløs lipliner på først. Deretter bruker du en farget lipliner som matcher leppestiften oppå der igjen. Legg begge liplinere før selve leppestiften, så unngår du at leppestiften «blør» ut i kantene. Deretter kan du bruke liplineren igjen etterpå, for å pynte på leppestiften, for perfekt resultat.

LES OGSÅ: Leppene blir tynnere med alderen

Slik legger du lipliner og leppestift perfekt:TRINN 1: Lipliner er må-ha for å unnga at leppestiften blør. Foto: KKs Lille Sminkeskole
TRINN 1: Lipliner er må-ha for å unnga at leppestiften blør. Foto: KKs Lille Sminkeskole Vis mer

Trinn 1: Tegn opp leppene

Det er bedre å tegne opp litt for langt inn enn for langt ut, så kan du heller justere det etterpå.

Lipliner er et må-ha når du legger markerte røde lepper. Ellers flyter fargen utover. Det gir også perfekt form til leppene.

TIPS: Hvis du vil at fargen skal sitte ekstra godt, kan du fargelegge leppene svakt med blyanten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


TRINN 2: Påfør leppestift ikke bare én, men to ganger. Foto: KKs Lille Sminkeskole
TRINN 2: Påfør leppestift ikke bare én, men to ganger. Foto: KKs Lille Sminkeskole Vis mer

Trinn 2: Legg leppestift

Legg rikelig med leppestift på leppene.

Klem deretter av overflødig farge på et papir, og legg et lag til – da skal leppestiften holde lenger.

TIPS: Bruk gjerne pensel, da får du bedre presisjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


TRINN 3: Fram med liplineren igjen, for et jevnt og symmetrisk resultat. Foto: KKs Lille Sminkeskole
TRINN 3: Fram med liplineren igjen, for et jevnt og symmetrisk resultat. Foto: KKs Lille Sminkeskole Vis mer

Trinn 3: Tegn opp igjen

Tegn rundt leppene en gang til - for å sikre at leppene er symmetriske og helt jevne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Trinn 4: Putt fingeren i munnen

Lukk leppene rundt fingeren og trekk den ut.

På den måten fjerner du overflødig farge som har en lei tendens til å sette seg på tennene.

LES OGSÅ: Hvilken leppestift er best?

90-TALLS: Den svært synlige liplineren var en stor hit på 90-tallet. Fra venstre - Pamela Anderson, Gwen Stefani og Victoria Beckham.  Foto: All Over Press
90-TALLS: Den svært synlige liplineren var en stor hit på 90-tallet. Fra venstre - Pamela Anderson, Gwen Stefani og Victoria Beckham. Foto: All Over Press Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: