Matkostnader

Slik blir matvarene billigere

Matvarehandlingen trenger ikke spise opp hele månedsbudsjettet.

SPAR PENGER PÅ MATVAREHANDLING: Planlegg innkjøpene dine og velg ting som faktisk blir spist. Foto: All Over Press
SPAR PENGER PÅ MATVAREHANDLING: Planlegg innkjøpene dine og velg ting som faktisk blir spist. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det har aldri kostet mindre å spise seg mett i Norge, men mange av oss merker nok likevel matkostnadene i hverdagen. 

Og kanskje bruker du mer penger på mat enn nødvendig er. Her er noen tips som kan bidra til å gjøre deg mer bevisst på handlerunden.

LES OGSÅ: Middag for hele uken til under 600 kroner

Jo mindre emballasje, jo lavere pris

Noe av det som er med på å øke prisen på en matvare er innpakningen. Den kan få varen til å fremstå mer fristende eller eksklusiv, men emballasje kan du uansett ikke spise. 

Bor du i en by av en viss størrelse, finnes det trolig importbutikker der, hvor du får kjøpt store mengder av for eksempel ris, pasta, oljer og krydder for en brøkdel av hva det koster i dagligvarekjedene. 

Kjøp store poser ris og krydder og hell det i fine krukker når du kommer hjem. Det er mer dekorativt enn en glorete merkevareboks av plast eller papp som kastes etter bruk, og du genererer dessuten langt mindre søppel.

Grønnsaker i løsvekt er i all hovedsak billigere enn den som er plastpakket - enten du kjøper den i dagligvarebutikken, eller i en grønnsaksbutikk hvor prisene gjennomgående er lavere.

LES OGSÅ: Her kan du trygt velge billig

IKKE SÅ FLOTT EMBALLASJE, MEN ... En sekk med ris koster langt mindre enn mange små esker i fine farger. Fornuftig både for miljøet og lommeboka. Foto: RESO/REX/All Over Press
IKKE SÅ FLOTT EMBALLASJE, MEN ... En sekk med ris koster langt mindre enn mange små esker i fine farger. Fornuftig både for miljøet og lommeboka. Foto: RESO/REX/All Over Press Vis mer

Vit hva du har på kjøkkenet

Fylles kjøkkenskapene opp av tørrvarer og hermetikk du nesten aldri benytter i matlagingen din?

Ta en real opprydning, og bruk heller lagerplassen på ting du faktisk har bruk for. Er du en storforbruker av pasta, så kjøp masse pasta når den er på tilbud og fyll skapet med det. 

På den måten går du sjelden tom for varer du trenger - og du slipper å ha dårlig samvittighet for at du aldri lager det spesielle fiskemåltidet med eksotiske sausen som har stått innerst i skapet siden i fjor.

LES OGSÅ: Sunn mat til under ti kroner

Jeanette Roede, konseptsjef i Grete Roede AS, kommer i denne KK.no-saken med følgende tips til hvordan du kan spise sunt på budsjett.

- For å sikre at maten er mest mulig næringsrik, er det best å satse på rene, gode råvarer. Fokuser på grønnsaker og frukt, grove kornprodukter, fisk og renskåret/magert kjøtt. Frukt og grønt er ikke så dyrt som mange tror. Mat er i hvert fall billigere enn snacks og søte saker. Et skolebrød koster 12-15 kroner i butikken. For det får du i hvert fall fire epler.

- Grovt brød er sunt og mettende. Grove knekkebrød er også fint, og smart å ha stående skapet. Hvis du har tid og lyst kan du bake brød eller knekkebrød selv. Da blir det enda billigere.

Roede anbefaler å kjøpe frosne fiskefileter, eller fiskekaker og fiskepudding. De to sistnevnte kan også brukes som pålegg.

- Å ha en boks makrell i tomat i pastasausen er heller ikke dumt. Det høres kanskje merkelig ut, men det blir veldig godt.

LES OGSÅ: De beste valgene fra frysedisken

HAR DU BRUK FOR ALT? Ikke kast bort lagerplass på mat du ikke kommer til å tilberede. Foto: GOIMAGES / Alamy/All Over Press
HAR DU BRUK FOR ALT? Ikke kast bort lagerplass på mat du ikke kommer til å tilberede. Foto: GOIMAGES / Alamy/All Over Press Vis mer

Få mest mulig ut av maten

Er du av typen som kaster mat fordi den er gått ut på dato, eller du ikke helt vet om den er fersk? 

LES OGSÅ: Så lenge overlever grønnsakene i kjøleskapet

Da er det lurt å lære litt mer om hvordan ulike typer mat bør lagres, hva ulik datomerking betyr, og ikke minst hvordan en matvare skal fremstå når den er fersk. Her kan du lese mer om dette.

Du handler smartere når du også planlegger måltidene rundt matvarenes holdbarhet. Frossen frukt og grønt er gjerne billigere enn fersk, og kan også være sunnere.

«Best før» og «siste forbruksdag» er langt fra det samme. Og for eksempel er holdbarheten på norske egg som oftest langt bedre enn datomerkingen tilsier.

LES OGSÅ: Knallgode middager til under 50 kroner

Flere smarte kjøpetips:

 • Planlegg måltidene dine i god tid i forveien.
 • Skriv handleliste, og hold deg til den. Skriv bare ned ting du trenger.
 • Kjøp den frukten og grønnsakene det er sesong for.
 • Sjekk prisene på kolonialkjedens egne merkevarer, de er som regel billigere.
 • Kjøp gjerne frossen eller hermetisert frukt og grønt. Det blir ofte rimeligere, og produktene er gjerne like næringsrike som de ferske varene.
 • Smart og sunn hermetikkmat er bønner, tomater, laks, sardiner, tunfisk og makrell.
 • Prøv å lage mat fra bunnen av framfor å kjøpe hel- og halvfabrikata.
 • Lag dobbelt så mye som du trenger og frys resten.
 • Bli god på å bruke matrestene. Denne engelskspråklige nettsiden gir gode tips til hva du kan gjøre.
 • Selv om det er gode tilbud i butikken, så tenk nøye gjennom om det er på matprodukter du har bruk for.
 • Fokusér på lave priser framfor de største avslagene.
 • Følg med på når varene du har i kjøleskap og fryser går ut på dato, så slipper du å kaste mat som er blitt for gammel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer