Pizza

Slik blir pizzaen sunnere

Våre kostholdseksperter gir deg de beste tipsene!

JUNK-FOOD? Pizzaen trenger ikke være en kaloribombe! Våre kostholdseksperter gir deg de beste tipsene og oppskriftene. Foto: Thinkstock.com
JUNK-FOOD? Pizzaen trenger ikke være en kaloribombe! Våre kostholdseksperter gir deg de beste tipsene og oppskriftene. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange av oss ser på pizza som junkfood, men det gjør ikke kostholdsekspertene Tine Sundfør og Jeanette Roede. Trikset er å vite hva som egner seg best som fyll og hva man bør unngå.

Vi har samlet ekspertenes tips og sunne oppskrifter.Hjemmelaget pizza er enkelt å lage, og er faktisk svært undervurdert landet over. Med en gang vi hører ordet «pizza» tenker vi kjøttdeig, cheddarost og fete dressinger, men slik behøver det ikke å være.

LES OGSÅ: Unngå småspising mellom måltidene

GRØNNSAKER: Her kan du plukke fra resetne i kjøleskapet eller fra det du liker best i butikkhyllene. Rikelig med tomat og frisk basilikum er viktig om du ønsker en sunn variant med klassisk pizzasmak. Foto: All Over Press
GRØNNSAKER: Her kan du plukke fra resetne i kjøleskapet eller fra det du liker best i butikkhyllene. Rikelig med tomat og frisk basilikum er viktig om du ønsker en sunn variant med klassisk pizzasmak. Foto: All Over Press Vis mer

Tomatsausen er det viktigste

– Skal man lage god pizza må man starte med en god tomatsaus. Hemmeligheten er å koke tomatsausen lenge, gjerne en time eller to, forklarer Sundfør til KK.no. Hennes egne oppskrift finner du lenger ned i saken.

Tomatsaus er ikke bare godt og viktig for å få en fuktig pizza, men den er også en bombe av riktige antioksidanter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Tomaten regnes også som den beste kilden til en av naturens mest effektive antioksidanter, «lykopene». Og siden forskning viser at menn som spiser mye tomat får betydelig lavere risiko for prostatakreft, er det viktig at mannen får litt ekstra på sin del, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er tomat «supermat»

LAG PORSJONSPIZZA: Da er det ikke like lett å overspise - som de fleste vet er fort gjort med hjemmelaget pizza. Foto: Getty Images/iStockphoto
LAG PORSJONSPIZZA: Da er det ikke like lett å overspise - som de fleste vet er fort gjort med hjemmelaget pizza. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
KOSTHOLDSEKSPERT: Jeanette Roede ber oss kutte ut rømmesaus og tacoskjell på pizzaen. Foto: Grete Roede AS
KOSTHOLDSEKSPERT: Jeanette Roede ber oss kutte ut rømmesaus og tacoskjell på pizzaen. Foto: Grete Roede AS Vis mer

Sørg for at du ikke overspiser

– Mitt beste tips er å lage porsjonspizzaer. Da slipper jeg de ekstra små stykkene etter at jeg egentlig er mett. Det er også et pluss at alle ved matbordet får sin egen pizza med det fyllet de liker best, sier Sundfør.

LES OGSÅ: Derfor overspiser du

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Jeanette Roede sitt beste tips er å spise en salat i tillegg.

– Ha alltid en god salat ved siden av pizzaen, eller gjerne som en forrett. Da kan pizzamåltidet bli et ganske sunt og godt sammensatt måltid, forteller hun til KK.


Spiser du en enkel forrett før middagen unngår du også å overspise. Magen rekker å forberede seg på det som kommer og er klar for å si ifra når nok er nok.

– Rømmesaus er det lurt å unngå da det blir litt smør på flesk. Det samme vil jeg si om tacoskjell/nachos. Ønsker du smaken av tacopizza bør du heller bruke tacokrydder i kjøttet for få smaken. Du kan også lage en tacoaslat ved siden av, forteller Roede.

Hva slags kjøtt bør jeg velge?

Ekspertene fraråder oss å bruke kjøttdeig, familiedeig og spekemat, rett og slett fordi det inneholder store mengder fett. Det beste er å steke renskåret kjøtt som biff og kyllingfilet eller å bruke ren karbonadedeig med fem prosent fett.

LES OGSÅ: Dropp denne kjøttmaten nå

Roedes sunne pizzabunn
 • 3 dl vann
 • 25 g tørrgjær
 • 1 ss olivenolje
 • 2 ts salt
 • 1 1/2 dl fin sammalt hvete
 • 6 dl hvetemel

 • Rør ut gjæren i lunkent vann og tilsett olje, salt og mel. Elt deigen godt og sett til heving i ca 30 minutter. Kjevle deigen rund og legg på et stekebrett med bakepapir.

  Sundførs deilige pizzasaus
 • 1 stor løk i biter
 • 1 reven gulrot
 • 3 bokser hermetiske tomater
 • 2-3 finhakkede hvitløksfedd
 • tørkede urter etter smak
 • aslt, pepper og litt sukker

 • Småstek løk og gulrot i god olivenolje på svak varme til det blir gyllent og mykt. Tilsett hermetiske hakkede tomater og hvitløk - smak til med urter, salt, pepper og litt sukker for å få frem sødmen. La alt småkoke under lokk i minst 1 time. Foretrekker du en jevn saus kan du gå over med stavmikser.


  Begge kostholdsekspertene er enige i at ruccola smaker godt som topping på pizzaen.


  LES OGSÅ: Måltider under 400 kcal

  ERNÆRINGSFYSIOLOG: Tine Sundfør er tilhenger av porsjonspizzaer. Foto: Adéle Cappelen Blystad
  ERNÆRINGSFYSIOLOG: Tine Sundfør er tilhenger av porsjonspizzaer. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer