Reker

Slik blir rekemiddagen sunnere

- Bør spises med fornuftig tilbehør for å sikre næringsinnholdet, mener ernæringsfysiolog.

REKER: Hva pleier du å servere til den klassiske sommerretten? Ifølge ernæringsfysiologen kan det nemlig være lurt å gi plass til noe litt mer næringsrikt enn loff og majones. Foto: nickola_che - Fotolia
REKER: Hva pleier du å servere til den klassiske sommerretten? Ifølge ernæringsfysiologen kan det nemlig være lurt å gi plass til noe litt mer næringsrikt enn loff og majones. Foto: nickola_che - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Endelig begynner sommeren å nærme seg.

Og hva er vel ikke bedre da, enn å tilbringe en sommerkveld ute på terrassen med ferske reker og hvitvin i glassene?

Spiser du ofte reker og er opptatt av å spise sunt, da kan det være lurt å tenke over hva du serverer sammen med rekene.

Ifølge ernæringsfysiologen er ikke reker så næringsrikt i seg selv.

LES OGSÅ: Slik kjøler du ned vinen på 6 minutter

Server med grønnsaker

- Reker er en kjempefin kilde til protein og vitamin D, men inneholder svært lite av andre næringsstoffer, forteller Marie Brochmann, som har en bachelorgrad i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole og er ernæringsrådgiver ved ICON studio.

- Rekene bør derfor spises med fornuftig tilbehør, for å sikre næringskvaliteten i måltidet, forteller hun.

REKER OG AVOKADO: Ikke bare er det veldig smakfullt sammen, men avokado tlfører måltidet noe etterlengtede ekstra næringstoffer som sunt fett. Men ikke glem andre grønnsaker også - kanskje en liten salat med paprika, tomat, sukkererter og løk? Foto: (c) Lee Wonyeop/TongRo Images/Corbis/All Over Press
REKER OG AVOKADO: Ikke bare er det veldig smakfullt sammen, men avokado tlfører måltidet noe etterlengtede ekstra næringstoffer som sunt fett. Men ikke glem andre grønnsaker også - kanskje en liten salat med paprika, tomat, sukkererter og løk? Foto: (c) Lee Wonyeop/TongRo Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Altså kan det være lurt å servere rekene med noe i tilllegg til loff og majones - og aller helst noen næringsrike grønnsaker.

- Tenk alltid tallerkenmodellen for å sikre kvaliteten av næringsinnholdet - som her blir én tredjedel reker, én tredjedel korn og én tredjedel grønnsaker, forteller Brochmann.

- Sett sammen rekemåltidet med en grov brødskive eller baguetter, noen gode fettkilder som avokado og lettmajones, og ikke minst fristende grønnsaker.

LES OGSÅ: Er honning sunnere enn sukker?

Bør ikke erstatte kylling og fisk på middagstallerkenen

Så, det er altså lurt å inkludere mer grønnsaker.

Men det er ikke dermed sagt at du skal ha dårlig samvittighet når du spiser reker - mindre næringsstoffer betyr ikke at de ikke inneholder noe i det hele tatt.

- Reker inneholder vitamin D. Dette næringsstoffer er det mange som får i seg for lite av, og er spesielt viktig for skjelettet og tennene dine. Ellers er reker en god kilde til jod og selen, som er viktig for stoffskiftet og immunforsvaret vårt, forteller Brochmann.

Hun mener at reker er et spesielt godt alternativ som pålegg på frokostbordet, ettersom det gir flere av disse næringsstoffene, uten at du spiser ukontrollerte store mengder.

EN GANG I BLANT ER OK: Men det bør ikke bli reker hele sommeren, mener Brochmann. I hvert fall ikke hvis du velger reker fremfor næringsbomber som for eksempel laks. Foto: Dani Vincek - Fotolia
EN GANG I BLANT ER OK: Men det bør ikke bli reker hele sommeren, mener Brochmann. I hvert fall ikke hvis du velger reker fremfor næringsbomber som for eksempel laks. Foto: Dani Vincek - Fotolia Vis mer

Reker inneholder nemlig en del salt.

- Reker inneholder 3 gram salt per 100 gram vare. Vi bør innta mindre enn 6 gram salt per dag, og siden det finnes salt i andre matvarer også, kan det være fornuftig at inntaket av reker ikke blir altfor ofte, sier hun.

Også fordi at det ikke bør erstatte andre svært næringsrike proteinkilder på middagstallerken.

- Reker inneholder i likhet med kylling og fisk mye protein, men fordi reker inneholder mye salt, bør du ikke velge reker til fordel for fisk og kylling altfor ofte. Reker er - i likhet med fet fisk, en god kilde til vitamin D, men inneholder kun halvparten av mengden som finnes i for eksempel laks, forteller Brochmann.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer