KK.NO: Endelig begynner sommeren å nærme seg.
Og hva er vel ikke bedre da, enn å tilbringe en sommerkveld ute på terrassen med ferske reker og hvitvin i glassene?
Spiser du ofte reker og er opptatt av å spise sunt, da kan det være lurt å tenke over hva du serverer sammen med rekene.
Ifølge ernæringsfysiologen er ikke reker så næringsrikt i seg selv.
LES OGSÅ: Slik kjøler du ned vinen på 6 minutter
Server med grønnsaker
- Reker er en kjempefin kilde til protein og vitamin D, men inneholder svært lite av andre næringsstoffer, forteller Marie Brochmann, som har en bachelorgrad i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole og er ernæringsrådgiver ved ICON studio.
- Rekene bør derfor spises med fornuftig tilbehør, for å sikre næringskvaliteten i måltidet, forteller hun.

Altså kan det være lurt å servere rekene med noe i tilllegg til loff og majones - og aller helst noen næringsrike grønnsaker.
- Tenk alltid tallerkenmodellen for å sikre kvaliteten av næringsinnholdet - som her blir én tredjedel reker, én tredjedel korn og én tredjedel grønnsaker, forteller Brochmann.
- Sett sammen rekemåltidet med en grov brødskive eller baguetter, noen gode fettkilder som avokado og lettmajones, og ikke minst fristende grønnsaker.
LES OGSÅ: Er honning sunnere enn sukker?
Bør ikke erstatte kylling og fisk på middagstallerkenen
Så, det er altså lurt å inkludere mer grønnsaker.
Men det er ikke dermed sagt at du skal ha dårlig samvittighet når du spiser reker - mindre næringsstoffer betyr ikke at de ikke inneholder noe i det hele tatt.
- Reker inneholder vitamin D. Dette næringsstoffer er det mange som får i seg for lite av, og er spesielt viktig for skjelettet og tennene dine. Ellers er reker en god kilde til jod og selen, som er viktig for stoffskiftet og immunforsvaret vårt, forteller Brochmann.
Hun mener at reker er et spesielt godt alternativ som pålegg på frokostbordet, ettersom det gir flere av disse næringsstoffene, uten at du spiser ukontrollerte store mengder.

Reker inneholder nemlig en del salt.
- Reker inneholder 3 gram salt per 100 gram vare. Vi bør innta mindre enn 6 gram salt per dag, og siden det finnes salt i andre matvarer også, kan det være fornuftig at inntaket av reker ikke blir altfor ofte, sier hun.
Også fordi at det ikke bør erstatte andre svært næringsrike proteinkilder på middagstallerken.
- Reker inneholder i likhet med kylling og fisk mye protein, men fordi reker inneholder mye salt, bør du ikke velge reker til fordel for fisk og kylling altfor ofte. Reker er - i likhet med fet fisk, en god kilde til vitamin D, men inneholder kun halvparten av mengden som finnes i for eksempel laks, forteller Brochmann.