Men det er også et av julas feteste måltider. En real ribbetallerken kan inneholde så mye som 2100 kalorier, og da har vi ikke regnet med drikke og dessert.
2100 kalorier er mer enn dagsbehovet for en normalt aktiv kvinne på 60 kilo. Så hvis du lurte på hvorfor du blir så stappmett og uvel av julematen, så skjønner du nå hvorfor det skjer ...
Det er selvsagt ingen fare om du spiser én ribbemiddag i løpet av jula, men om det er slik at du vet at det blir opptil flere ribbemåltider i løpet av høytiden kan det være smart å tenke litt over hvordan du forsyner deg.
LES OGSÅ: Hvor stor er en porsjon, egentlig?

Prioriter det rene kjøttet
Ribba er full av fett, men også magert svinekjøtt, så det er fullt mulig å gjøre ribbemiddagen lettere uten at det går på bekostningen av smaken og kosen.- Hvis du skal lage ribben selv bør du velge familieribbe med kotelettkam. Da får du mer kjøtt og mindre fett, råder Kari. H. Bugge, ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS.
- Når du forsyner deg bør du velge mest mulig av det rene ribbekjøttet, og skjære bort det verste av fettet. Sprø svor er godt, og her gjelder det å nyte de bitene du unner deg.
Rent svinekjøtt er faktisk veldig magert, men farseprodukter som sosisser og medisterkaker er ikke det. Og her kan du ikke fjerne noe av fettet som på ribba.
- Kanskje du skal hoppe over sosissene og bremse litt på medisterkakene, råder Bugge.
Dersom det serveres bakte epler og svisker til ribba kan du jo bytte ut noen av sosissene og medisterkakene med dette. Lag gjerne en sjysaus i stedet for saus av ribbefettet. En liten øse ribbefett gir 450 kcal mot bare 10 kcal i samme mengde sjysaus.
- Husk også at både surkål og rødkål er kalorismart mat, så her er det bare å forsyne seg, sier Bugge.

Bytt ribba med skinkestek
Dersom det blir ribbe flere ganger i jula, eller du er en av dem som ikke er så glad i ribbe, men må vike for resten av familiens ønske, har Bugge et smart tips:- Varier gjerne med skinkestek – det er godt med samme tilbehør som ribbe.
Eventuelt kan du ha svinestek ved siden av ribba, slik at folk selv kan velge hva slags kjøtt de vil ha.
LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok
Hva med pinnekjøtt og lutefisk?
Noen sverger til saltet pinnekjøtt i jula. Også her lurer det mye fett, og da har Bugge følgende råd:- Velg kjøttfulle pinner, og la noe av det synlige fettet være. Begrens deg med sjysausen, spis heller mer kålrotstappe.
Lutefisk og juletorsk er også populært hos mange. Selve torsken er sunn og inneholder ikke noe mettet fett, men nok en gang er det tilbehøret du skal være obs på.
- Spis rikelig med fisk, og forsyn deg passe med potet og ertestuing, men vær bevisst på baconfettet som hører til lutefisken, og det smeltede smøret til juletorsken, sier Bugge.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise sakte