Sykdom

Slik bør du egentlig ta urinprøven

Visste du for eksempel at du bør vaske deg nedentil før den tas?

TA URINPRØVEN OM MORGENEN: For at urinprøven skal gi et best mulig bilde av en eventuell sykdom, må den være så nøyaktig og ren som mulig. Da er det viktig å vite hvordan man skal ta den riktig.  Foto: loutocky - Fotolia
TA URINPRØVEN OM MORGENEN: For at urinprøven skal gi et best mulig bilde av en eventuell sykdom, må den være så nøyaktig og ren som mulig. Da er det viktig å vite hvordan man skal ta den riktig. Foto: loutocky - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som er usikker på hvordan du skal ta en urinprøve når du er hos legen eller hjemme? Da bør du lese videre. Dette bør du nemlig kunne, for det er veldig viktig at du vet hvordan det skal gjøres så prøven blir så nøyaktig som mulig. Ellers risikerer du å måtte gjøre det på nytt, og det er jo pesete.LES OGSÅ: Lukter urinen din rart?

Gir nyttig informasjon

En urinprøve kan gi nyttig informasjon om en rekke forskjellige tilstander, og kan påvise blant annet betennelsesceller, blod, proteiner og nyreceller i urinen. For at prøven skal gi et best mulig bilde av en eventuell sykdom, må den være så nøyaktig og ren som mulig. (saken fortsetter under bildet) Ifølge Torfinn Kleive, allmennlege og svarlege på Lommelegen.no, er morgenen den beste tiden å ta en urinprøve på. – Den beste urinprøven får man fra den første skvetten om morgenen, da urinen har fått tid til å oppmagasinere seg i urinblæren. Da får man tydeligere utslag på de komponentene man ønsker å undersøke, som for eksempel betennelsesceller, blod og eggehvite, sier han til KK.no. LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Vask deg nedentil

For å få en ideell urinprøve mener Kleive kvinner bør vaske seg nedentil før den tas. – Kvinner bør helst holde kjønnsleppene fra hverandre og vaske seg med en bløt klut eller bomullsdott. Ta et strøk forfra og bakover før denne kastes, og det samme gjentas en gang til. – Deretter er man klar for å ta urinprøven, helst med kjønnsleppene holdt fra hverandre for et best mulig resultat, sier han. LES OGSÅ: Cirka en av fire 30-åringer har herpes(saken fortsetter under bildet)

Midtstråleurinen er best

Det er viktig at du fanger den såkalte «midtstråleurinen» og ikke den første delen av strålen. Det vil si at du tisser den første skvetten i do, og deretter setter prøveglasset i urinstrålen og tar vare på den neste skvetten til undersøkelse.– På denne måten får man tatt vekk den første delen av urinen som inneholder utskrap fra urinrøret, hudceller og betennelsesceller. Da får man et mer reelt bilde av hvordan urinen i urinblæren ser ut, forklarer han. LES OGSÅ: «Lekker» det fra urinblæren når du løper?

Urinprøve hjemme

Dersom du velger å ta urinprøven hjemme bør du bruke et rent glass til å oppbevare prøven i. Du kan gjerne koke glasset før bruk, så er du helt sikker på at det er rent og at prøveresultatet blir helt nøyaktig. Bruker du et skittent glass kan nemlig dette gi utslag på prøven. Du kan også få kjøpt urinprøveglass på apoteket dersom du synes det er lettere. Husk å merke glasset med navn, fødselsdato, dato på prøven og klokkeslettet den er tatt. Tar du prøven dagen før den skal leveres til legen bør den oppbevares i kjøleskapet. LES OGSÅ: Dette bør du vite om tamponger

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer