Holdbarhet

Slik bør du organisere kjøleskapet

Vet du hvor du bør sette hva i kjøleskapet? Det er viktig for holdbarheten.

OMORGANISER: Ved hjelp av noen enkle regler for lagring vil maten holde seg lenger. Og du - ikke la melken bli stående i døren om du ønsker at den skal holde seg god lenge.  Foto: A. C. Blystad
OMORGANISER: Ved hjelp av noen enkle regler for lagring vil maten holde seg lenger. Og du - ikke la melken bli stående i døren om du ønsker at den skal holde seg god lenge. Foto: A. C. Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvordan ser det ut i kjøleskapet ditt? Er det stappfullt av alskens kartonger, pakker, poser og glass med mat, eller sitter en gammel gulrotpose og furter i det ene hjørnet, mens et enslig egg du ikke aner hvor lenge har ligget der står i en kartong i det andre?

Å ha et rent og ryddig kjøleskap er uansett en god ting, men det hjelper fint lite om temperaturen der inne ikke er riktig. Hvis det blir mer enn syv grader vil for eksempel rått kjøtt som kjøttdeig eller kyllingfileter bli dårlig veldig raskt.

SÅRBAR: Rått kjøtt blir lett bedervet om det ikke oppbevares riktig. Plasser kjøttdeigen på nederste hylle, inn mot kjøleelementene. Foto: Getty Images/Dorling Kindersley RF
SÅRBAR: Rått kjøtt blir lett bedervet om det ikke oppbevares riktig. Plasser kjøttdeigen på nederste hylle, inn mot kjøleelementene. Foto: Getty Images/Dorling Kindersley RF Vis mer

Viktig med riktig plassering

At kjøleskapet holder lav nok temperatur er én ting, men i tillegg har faktisk måten du organiserer kjøleskapet på betydning.

For vet du hvor du bør oppbevare hva slags mat, eller plasserer du bare alt helt tilfeldig inne i kjøleskapet?

Det burde du ikke, for selv om kjøleskapet er satt på en viss temperatur, vil den variere inne i kjøleskapet, og spesielt om du åpner det ofte.

LES OGSÅ: Maten du kan spise etter utgått dato
Varmluft stiger

Du vet sikkert dette: At varmluften stiger. Det betyr at det er kaldest nederst i kjøleskapet og innerst mot den bakre veggen, der kjøleelementene befinner seg. Det er varmest i toppen av kjøleskapet.

I tillegg vil matvarene som står i døren bli utsatt for temperaturendringer hver gang du åpner kjøleskapet, og selvsagt spesielt om du lar døren stå åpen en stund.

Dette betyr at på den nederste hylla i kjøleskapet bør du oppbevare lettbedervelig mat - som kyllingfileter, kjøttdeig eller fisk. Dette er stedet i kjøleskapet som er kaldest.

På samme hylle, eller hylla rett over hvis det ikke er plass, bør du ha melkeprodukter som melk, rømme, yoghurt, smør etc., da disse også lett kan bli dårlige. Å ha dette i døren er ikke ideelt.

I døren kan du heller oppbevare matvarer med lang holdbarhet, som brus og farris, ketchup, sennep, soyasaus og lignende.

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå overfulle kjøleskap

Egg skal heller ikke stå i døren, selv om mange kjøleskap har eggeholder her. Ha heller eggene i kartongen sin, og plasser den så langt ned i kjøleskapet som mulig.

Hva med grønnsaksskuffen?

De to skuffene nederst er ment for å oppbevare frukt og grønnsaker. De lukkede skuffene hjelper til å bevare fuktigheten, og her nede finnes ingen kjøleelementer, så det blir ikke for kaldt for grønnsakene. Sjekk også triksene for å få liv i slappe grønnsaker.

Det er ikke alle grønnsaker som trenger å ligge i kjøleskapet.

Noen har det bedre på kjøkkenbenken. Dette gjelder for eksempel tomater og agurk. Har du avocado som ikke er moden? Slik bør du oppbevare den for å få fart å prosessen.

LES OGSÅ: Slik forlenger du matens holdbarhet


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer