Hygiene

Slik bør du pakke piknik-kurven

Unngå magebesvær og sykdomsrisiko med disse enkle mattipsene.

GOD SOMMERMAT: Å dra på piknik er alltid stas. Men vil du ha en frisk mage, bør du alltid ha maten din i kjølebag i solsteika.  Foto: Getty Images/iStockphoto
GOD SOMMERMAT: Å dra på piknik er alltid stas. Men vil du ha en frisk mage, bør du alltid ha maten din i kjølebag i solsteika. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Pledd, engangsgrill og koteletter fra slakteren på hjørnet - det er duket for årets piknik-i-parken-eventyr. Men soloppvarmet grillkjøtt i matkurven er ikke det beste du kan hive i deg om sommeren. Sommertid er nemlig høytid for matbårne infeksjoner i Norge, skriver Mattilsynet på Matportalen.no (ekstern lenke). Rundt halvparten av nordmenn som smittes av campylobacter i Norge, blir syke i perioden juni til august. Et greit signal om at vi bør passe på hygienen selv om vi har ferie. LES OGSÅ: Det du trenger til en perfekt piknik

Putt dette i piknik-kurven

1. EngangsservietterDisse er til uvurderlig hjelp når det kommer til isbarter og klissete fingre. De kan også beskytte mot skitt og bakterier som ikke skal i munnen. Husk alltid å vaske hendene mellom hånderting av ulike råvarer, og bruk gjerne antibak.2. KjølebagJa, kurv er romantisk, men kjølebag er faktisk best når du skal ut på tur i sommervarmen. Den holder nemlig maten kjølig helt frem til den skal på grillen, og forhindrer dermed fremvekst av bakterier, som trives meget godt i solsteken. 3. Ulike bokser, kniver og fjølerForskjellige bokser, kniver og fjøler til rå og tilberedt mat er viktig, og de som brukes bør holdes fra hverandre. Unngå for eksempel at ferdiglaget mat legges på fjøl, eller tallerken hvor rå mat har ligget. Bytt redskaper for tilberedning av forskjellige råvarer, som for eksempel sommerens frukt, salat og da særlig rått kjøtt. 4. HygieneHusk å rengjøre/desinfisere redskapene dine underveis (du kan bruke vaskeservietter), og legg gjerne litt omtanke iinnpakningen av maten, da blir det mye hyggeligere å sette det utover pleddet. Et lite insektsnett, hvis du har plass i kurven, er supert. Maten bør ikke stå udekket til, både insekter og fugler er smittebærere. LES OGSÅ: Her er den sunne grillmaten

Husk dette når du griller

Grilling er også en prosess som bør gjøres nøye i sommer. Særlig hvis du vil unngå magebesvær eller andre sykdommer som er forbundet med dårlig mathygiene. Disse rådene bør du alltid følge:
  • Frossen mat skal være helt tint før du legger den på grillen.
  • Marinade som er brukt på rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdig stekt.
  • Vent med å legge kjøttet på grillen til kullet er glødende og har fått en grå overflate.
  • Grillmaten bør vendes ofte. Flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.Alt fjørfekjøtt og bearbeidete kjøttprodukter (for eksempel hamburgere, kjøttdeig og pølser) skal gjennomstekes. Selv om kjøttet er godt stekt på overflaten, er det ikke nødvendigvis tilstrekkelig stekt på innsiden. Saften fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa.
  • For hele kjøttstykker er det tilstrekkelig at bare overflaten stekes, ettersom det er der bakteriene finnes.

  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer