Slanking

Slik bør du spise første dag etter ferien

Ikke ha dårlig samvittighet, vær realistisk og spis sunt - her er dagsplanen som får deg på rett spor igjen.

SPIS SUNNE, REGELMESSIGE MÅLTIDER: Selv om du kanskje har unnet deg litt ekstra god mat i påsken, er ikke løsningen å droppe måltider nå som ferien er over. Det vil kun øke risikoen for å overspise senere på dagen.
SPIS SUNNE, REGELMESSIGE MÅLTIDER: Selv om du kanskje har unnet deg litt ekstra god mat i påsken, er ikke løsningen å droppe måltider nå som ferien er over. Det vil kun øke risikoen for å overspise senere på dagen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ja, jula er dessverre over for denne gang, og i likhet med mange andre kvinner verden over har kanskje også du våknet opp første dag etter ferien med litt dårlig samvittighet over all den gode maten du har konsumert i løpet av helligdagene?

Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile. Ferien er nemlig til for å nytes, og selv om du kanskje har unnet deg litt ekstra og føler deg litt vassen, er det fort gjort å komme inn i de sunne matvanene og rutinene igjen.

LES OGSÅ: Kutt fett uten at du merker det

Vær snill med deg selv

- Første skritt på veien er å unngå å «straffe» deg selv som følge av utskeielsene, sier psykolog og public education koordinator for the American Psychological Association Nancy Molitor til helsenettstedet Prevention.com (ekstern lenke).

Ifølge Molitor er nemlig den største «trusselen» vår etter feriedagene at vi vender oss mot oss selv og blir superkritiske til vår egen kropp og helse.

- Det jeg vil anbefale deg er å ikke bli din egen verste fiende og være superkritisk mot deg selv. Når du vender deg mot deg selv, så er det ikke maten, men deg selv du kjemper mot. Innrøm at du kanskje overdrev matinntaket litt og vær ærlig, men innse samtidig at du faktisk er et menneske, forklarer hun.

LES OGSÅ: Denne frukten kan holde deg slank

Silk kommer du i gang

Før du bestemmer deg for å begrave alle problemene ved å kaste deg over restene av julegodteriet, bør du heller vurdere å følge Molitors enkle og sunne matplan for den første dagen etter ferien.

Følger du disse rådene vil du nemlig enkelt og kjapt komme tilbake i de gode rutinene og matvanene, samt sette fart på forbrenningen og motivasjonen igjen.

LES OGSÅ: 13 ting du ikke skal ha dårlig samvittighet for

Dagsplan:


Klokken 07.00:

Første dag etter ferien våkner mange av oss opp og føler oss litt småtjukke, oppblåst og er sinte på oss selv for at vi spiste så mye i løpet av ferien.

Første skritt i riktig retning er imidlertid å prøve å kvitte deg med disse negative tankene! Fokuser heller på hvor bra du har hatt det i ferien, at du fortjente å ta en liten pause og at du nå er klar for å komme tilbake i hverdagen igjen.

LES OGSÅ: Dagsmenyen for deg som vil ned i vekt

Klokken 08.00:

Hva enn du gjør, så bør du hvertfall ikke droppe frokosten.

Ifølge Andrea Spivack, ernæringsekspert ved the Stunkard Weight Management Program ved the University of Pennsylvania School of Medicine, kan nemlig dette føre til at du overspiser senere på dagen.

Hun anbefaler derfor at du lager deg en sunn og velbalansert frokost bestående av for eksempel frokostblanding, frukt og skummet melk eller fettfattig yoghurt.

Klokken 09.30:

Nå som dagen er i gang kan det tenkes du sier til deg selv at du har lyst til å gå ned noen kilo og at du derfor skal prøve å passe ekstra godt på hva du spiser denne uken. Ifølge Molitor bør du imidlertid ikke sette deg helt urealistiske mål denne første uken.

Hun anbefaler at du lager en realistisk plan over hva du ønsker å oppnå og hvordan du skal oppnå dette. Ett godt tips er å skrive ned målene, da dette vil gjøre det mer sannsynlig at du klarer å oppnå det du ønsker.

Tips:
- Dersom du for eksempel ønsker å gå ned en halv kilo denne uken, bør du redusere ditt daglige kaloriinntak med 200 til 300 kalorier og forsøke å forbrenne 200 til 300 kalorier ekstra per dag, sier David B. Sarwer, psykolog og direktør for the Stunkard Weight Management Program ved the University of Pennsylvania School of Medicine.

LES OGSÅ: Slik stopper du når du er mett

Klokken 12.00:

For å holde forbrenningen i gang bør du spise en god lunsj proppfull med grønnsaker og proteiner. Dette vil gjøre at du holder deg mett lenger og forhindre at søtsuget du kanskje har utviklet i løpet av påsken blusser opp igjen.

LES OGSÅ: Fem tips for varig vektnedgang

Klokken 13.30:

Iflølge Sarwer kan det være lurt å begynne å skrive ned det du spiser eller antall kalorier du får i deg i en journal eller dagbok.

Det å loggføre matvaner har nemlig vist seg å være et svært effektivt hjelpemiddel i kampen mot kiloene, og gjør det enklere for deg å holde oversikt over hva og hvor mye du spiser.

- Det å ha en matdagbok eller loggføre maten du spiser gjør at du blir mer oppmerksom på matvanene dine, og gjør også at du blir mer fokusert på å spise sunn mat, sier Jeannie Gazzaniga-Moloo, lege og talsperson for the American Dietetic Association.

Klokken 15.30:

Arbeidsdagen er snart over og du begynner kanskje å kjenne at blodsukkeret er litt lavt og at sulten setter inn? I stedet for å ty til kjappe løsninger, som en bolle fra Narvesen, ta et dypt pust og forsøk å evaluere hva kroppen din faktisk trenger.

Tips:
Forsøk å kontrollere sultfølelsen. Drikk et glass vann og vent ti minutter for å se om du faktisk er så sulten som du tror.

- Det er fort gjort å mistolke tørst som sult, sier Dee Sandquist, lege og talsperson for the American Dietetic Association.

Hvis du fortsatt er sulten etter dette, så ta deg en liten snack, som for eksempel en frukt eller litt nøtter. Forskning har nemlig vist at det å spise regelmessige måltider hver tredje eller fjerde time kan forhindre at du overspiser.
Flere tips til gode mellommåltider finner du her.

LES OGSÅ: Slik kutter du ned på måltidene

Klokken 18.30:

En sunn og næringsrik middag er også viktig for å holde forbrenningen på topp. Sørg for å få i deg nok grønnsaker og proteiner, samt litt karbohydrater.

LES OGSÅ: Dropp kaffen etter middag

Klokken 19.00:

Har du ikke trent eller beveget deg i dag, anbefaler ekspertene deg å ta en ti minutters spasertur etter middag. Det å gå etter å ha spist et måltid kan nemlig hjelpe til med å redusere metthetsfølelsen og følelsen av oppblåsthet. Oppskriften på den perfekte treningsuka finner du her.

LES OGSÅ: Slik får du vårkroppen

Klokken 22.00:

Dette er et kritisk tidspunkt for overspising, og sitter du foran tv-en og slapper av etter en lang dag, kan det være fort gjort å strekke seg etter maten ut av kjedsomhet, eller utmattelse. Unngå dette ved å pusse tennene og heller hoppe til køys litt tidlig.

Tips:
Sørg for å få minst syv timer søvn.

- Det å få nok søvn er en av de beste tingene du kan gjøre for å komme tilbake i hverdagen etter å ha overspist i ferien, sier Sandquist.

Forskning har tidligere vist at det å sove for lite faktisk kan medføre at du legger på deg raskere. En studie fra Case Western Reserve University hvor 68.000 kvinner ble undersøkt, viste nemlig at de som sov fem timer eller mindre hver natt hadde 32 prosent større sannsynlighet for å legge på seg og 15 prosent større sannsynlighet for fedme enn de som sov syv timer per natt.

LES OGSÅ: Gjør dette før du legger deg

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt hentet frem igjen for å glede nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer