Sykdom

Slik bør du svelge pillene dine

Sjekk hvorfor du bør unngå å tippe hodet bakover når du tar dem.

IKKE LEGG HODET BAKOVER: Ifølge farmasøyten, Troy Hammer, gjør det bare svelget enda tranger, og det blir derfor vanskeligere å få den ned.  Foto: Ariwasabi / Alamy/All Over Press
IKKE LEGG HODET BAKOVER: Ifølge farmasøyten, Troy Hammer, gjør det bare svelget enda tranger, og det blir derfor vanskeligere å få den ned. Foto: Ariwasabi / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig at du ikke overdriver inntaket av smertestillende.

Tidligere studier viser at svært mange tyr til smertestillende langt oftere enn nødvendig, noe som kan få alvorlige konsekvenser.

Noen ganger er det likevel den eneste løsningen. Som når hodepinen setter inn rett før en eksamen, eller når menstruasjonsmertene knyter seg i magen.

Men hvordan tar du egentlig tablettene?

LES OGSÅ: Her mister du fort kontrollen

Unngå at tablettene setter seg fast

Mange har nok opplevd at tablettene kan være vanskelig å få ned.

Som regel er de ganske store, i tillegg til at de er tørre. Resultatet er at du ikke får den ordentlig ned, og den blir liggende sånn halvveis i svelget til den løser seg opp.

KVIER DU DEG? Mange har problemer med at tabletten setter seg fast i svelget. Det finnes imidlertid triks som gjør det litt lettere å svelge dem.  Foto: AntonioDiaz - Fotolia
KVIER DU DEG? Mange har problemer med at tabletten setter seg fast i svelget. Det finnes imidlertid triks som gjør det litt lettere å svelge dem. Foto: AntonioDiaz - Fotolia Vis mer

Så, hva kan du gjøre?

- Tabletter med delestrek kan deles i to og svelges i omganger. Du må imidlertid være oppmerksom på at det kun er tabletter med delestrek som er ment for å kunne deles, forteller Troy Hammer, som er farmasøyt ved Vitus Apotek.

Han forklarer at det også finnes tabletter der du kan åpne kapselen og svelge innholdet for seg, men dette avklares med en farmasøyt først, så hør med noen på apoteket.

Eller så kan du fukte tabletten med litt vann.

- Gelatinkapsler kan fuktes i litt vann før du svelger dem, slik at de lettere glir ned. Du kan også bruke tablettovertrekk, som gir tablettene en glatt overflate og dermed blir lettere å svelge. De fåes blant annet med smak av sitron, og kan kjøpes på apoteket.

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?

Ikke tipp hodet bakover

Hammer forklarer at dersom du har store vansker med å svelge tabletter eller kapsler, kan det hende at det finnes andre måter å ta medisinen på.

- For eksempel miksturer, dråper, stikkpiller eller plaster. Hør med apoteket eller legen din om hvilke muligheter som finnes, sier han.

En vanlig tabbe når du skal svelge tablettene, er imidlertid å tippe hodet bakover.

- Det er mange som legger hodet litt bakover når du skal svelge tabletter siden de tror det skal gjøre det lettere, men det er feil. I realiteten gjør dette at svelget blir trangere og det blir derfor vanskeligere å svelge.

SKYLD NED MED VANN: Faktisk er det enkelte typer juice som kan ødelegge effektene til medisinen - som grapefruktjuice og medisiner som skal senke kolesterolet.  Foto: Alliance - Fotolia
SKYLD NED MED VANN: Faktisk er det enkelte typer juice som kan ødelegge effektene til medisinen - som grapefruktjuice og medisiner som skal senke kolesterolet. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Og selv om det er mange som svelger ned tabletter med ulike typer drikke, er det vann som er det beste valget. Faktisk er det enkelte drikker som kan påvirke medisinene.

- Vær oppmerksom på at det er enkelte drikker du ikke bør blande med medisiner, ettersom det kan påvirke effekten til medisinen. For eksempel grapefruktjuice og kolesterolsenkende medisiner, sier farmasøyten.

Velg derfor vann, sørg for at det ikke er for kaldt eller varm, og ta gjerne noen svelger først hvis du er veldig tørr i munnen.

LES OGSÅ: Massasje funker bedre enn smertestillende

Ikke overdriv inntaket av smertestillende

Hvis du er plaget med mye hodepine eller andre smerter, er det alltid lurt å sjekke hva som kan være årsaken, og ikke ukritisk ta smertestillende.

Faktisk kan overdrevent inntak føre til smerter.

– Det er viktig at folk forstår at det finnes forskjellige typer hodepine og forskjellig behandling av dem. Riktig diagnose er derfor sentralt, har professor og assisterende leder ved National Institute for Health and Care Excellence (NICE), Gillian Leng, tidligere uttalt til Daily Mail.

FINN ÅRSAKEN: Dersom du er mye plaget med hodepine eller andre smerter, er det viktig at du finner årsaken til problemet og ikke bare dekker over det med smertestillende.  Foto: 9nong - Fotolia
FINN ÅRSAKEN: Dersom du er mye plaget med hodepine eller andre smerter, er det viktig at du finner årsaken til problemet og ikke bare dekker over det med smertestillende. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer

– Mange vet ikke at hyppig bruk av enkelte typer medisiner, som til behandling av hodepine eller migrene som skyldes spenning, faktisk kan gjøre problemer verre og gi mer smerte.

Per i dag, viser forskning fra Storbritannia at omtrent en fjerdedel, eller to tredjedeler, av de som lider av hodepiner, bruker for mye smertestillende.

I de fleste tilfeller er det ikke snakk om at pasientene bruker for store mengder smertestillende, men at de bruker de i for lange perioder av gangen. Desto mer smertestillende en person inntar, desto mer motstandsdyktig vil også kroppen bli.

Resultatet er at personen må ta enda mer - eller som oftest sterkere - smertestillende for å få bukt med smertene.

Sørg derfor for at du finner ut hva smertene skyldes, før du tar smertestillende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer