Toalettbørste

Slik bør ikke dobørsten stå

Dobørster som står i dryppeskåla tiltrekker seg flere bakterier enn de som henger over.

HER YNGLER BAKTERIENE: Dobørster som står i en skål på denne måten tiltrekker seg langt flere enn de som henger over skåla. Grunnen er vannet som ofte blir liggende igjen i bunnen. Husk å riste børsten godt etter bruk! Foto: Per Ervland
HER YNGLER BAKTERIENE: Dobørster som står i en skål på denne måten tiltrekker seg langt flere enn de som henger over skåla. Grunnen er vannet som ofte blir liggende igjen i bunnen. Husk å riste børsten godt etter bruk! Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Toalettbørsten er både elsket og hatet, men likevel et svært nødvendig onde. Den har blitt en selvfølge å ha i hjemmet, og er (heldigvis) å finne på de aller fleste offentlige toaletter. Det sier seg selv at bakterier lett kan oppsøke børsten, men det er faktisk noen toalettbørster som er verre enn andre.LES OGSÅ: Denne er verre enn et offentlig toalett

Viktig at toalettbørsten henger

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther har skrevet boken «Rent: Enkelt og greit», og anbefaler alle å kjøpe en toalettbørste som henger over dryppeskålen, spesielt hvis du vil unngå bakterier.– Toalettbørsten bør ikke stå nede i en kopp og surkle i gammelt vann. Dette fører nemlig til en oppvekst av bakterier. Når toalettbørsten henger over dryppeskålen, vil bakteriene i kosten dø. De trenger fuktighet og vann for å leve, sier Hagesæther til KK.no. Selv har hun et toalettbørste i rustfritt stål, og skifter ut kostehodet når hun ser at det trengs. Dersom dokosten din er av den billige typen, kan du kaste hele når den har blitt stygg. LES OGSÅ: Så lenge bør du sitte på do

Hva kommer fargen av?

Men hvor ofte bør du egentlig skifte ut toalettbørsten?– Svaret er enkelt: Du bør skifte ut toalettbørsten når den ser stygg ut, sier Hagesæther.Til tross for dette trenger ikke få panikk hver gang du ser at børsten har fått en brunlig farge.

Hvor ofte skifter du ut toalettbørsten?

– Ofte er det belegget i vannet, humus, som får den til å se brun ut i tuppene, og ikke avføring.LES OGSÅ: Er du en toalettsynder?

Slik renser du den

Det er ikke alltid nødvendig å kaste toalettbørsten. Problemet kan også løses på en enkel måte. Hagesæther pleier å rense toalettbørsten når hun ser at kosten ikke er hvit i tuppene lenger.– Sett den i klorinvann for desinfisering til du ser at den er hvit. Det tar gjerne fire-fem minutter, sier rengjøringseksperten. LES OGSÅ: Kan jeg bli gravid av dosetet?

Mye å velge mellom

I lengden er det altså toalettbørster som henger over dryppeskålen som er de mest hygieniske. På denne måten unngår du at uønskede bakteriene kommer på besøk, pluss at du slipper å skifte ut hele toalettbørstesettet ofte. For mange spille også utseendet og design en viktig rolle, og du kan få i pose og sekk dersom du er villig til å bla opp noen hundrelapper ekstra. Husk at du kan kjøpe nye kosthoder på diverse baderomsforretninger. Ønsker du å skifte stil på badet? Klikk her og få gode tips!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer