Helse & Livsstil

Slik elsker du din irriterende mann

Drives du til vanvidd? Her er mannens verste uvaner, og tips til hvordan du kan takle dem.

Slik elsker du din irriterende mann
Publisert
Sist oppdatertFår du fnatt av enkelte ting mannen i ditt liv gjør? Du er ikke den eneste.
Men hvorfor er det slik at vi irriterer oss grenseløst over hans egenskaper og uvaner, mens vi ofte ikke har problemer med at andre mennesker gjør nøyaktig de samme tingene som han?
Vår samlivsekspert Peder Kjøs har følgende forklaring:

- Vi har andre forventninger til partneren enn til andre. Vi vil ha mer nærhet, forståelse og kommunikasjon med ham enn med andre, og blir skuffet når det ikke blir sånn. Enkelte menn (og kvinner) «overselger» seg som følsom, nær og raus i sjekkefasen, og lever ikke opp til dette når de blir kjærester over tid. Du kysser en prins som gradvis blir en frosk.
 • Ta testen: Er han noe å samle på?

 • - Er det noen ting det er mer legitimt å irritere seg over enn andre?

  - Ting som handler om hensynsløshet og mangel på respekt kan du godt irritere deg over. Det er ikke så legitimt å irritere seg over ting som personen ikke kan noe for, eller som du visste om fra begynnelsen av, men da syntes var «sjarmerende», sier Kjøs.
  Han mener du bør prøve å takle irritasjonen ved å si ifra hvis du tror han kan forandre på det.

  - Velg om du skal leve med det eller ei, hvis du ikke tror han kan forandre seg. Jeg møter ofte denne type problematikk i arbeidet mitt. Men i terapi har irritasjonene gjerne blitt til store temaer, med rekkevidde langt ut over at tannkremtuben ikke har fått på seg lokket sitt. Det handler om at den ene ikke opplever at den andre har respekt, omtanke og kjærlighet til en.
 • Slik skal en bra mann være

 • Kjøs tror ikke kvinner irriterer seg mer over partneren sin enn menn gjør.
  - Muligens er kvinner noe mer innstilt på å tåle ting, mens menn kanskje oftere «tåler» ved å overse og ta avstand. («Når hun er i det hjørnet drar jeg på fisketur»).
 • Ta testen: Hvor bra er forholdet ditt?

 • Her er ting vi ifølge magasinet Cosmopolitan ofte irriterer oss over hos menn, samt tips til hvordan vi kan se positivt på atferden:

  1. Han uttrykker ikke følelsene sine

  Det positive: Han er logisk og rolig, noe som baner vei for at du kan uttrykke dine følelser.
  Bra for deg fordi: Han hører på det du sier, framfor å reagere følelsesmessig på det. Slik kan dere diskutere ting uten at det blir for mye drama.

  2. Han er metodisk og pirkete

  Det positive: Han bor ikke i en svinesti, og han er i stand til å planlegge ting som skal skje.
  Bra for deg fordi: Han vil alltid huske bursdagen din og andre merkedager. Du trenger aldri å bekymre deg for at passet ditt er utløpt, for han har sørget for å minne deg på at det er på tide å fornye det.

  3. Han er uansvarlig og glemsk

  Det positive: Han bryr seg ikke om trivielle ting, så han er morsom og fleksibel å forholde seg til.
  Bra for deg fordi: Hans lettsindige vesen får deg til å slappe av og ikke henge deg opp i småting.

  4. Han kler seg dårlig

  Det positive: Han er jordnær og ikke opptatt av å imponere andre. Det du ser er det du får.
  Bra for deg fordi: Du trenger ikke å se perfekt ut. Og når du er mindre opptatt av det ytre blir du gjerne mer åpen følelsesmessig, fordi du er trygg på at han aksepterer deg som du er.

  5. Han er sjenert og fåmælt

  Det positive: Han er sannsynligvis en god lytter, og han buser ikke ut med ting uten å tenke seg om.
  Bra for deg fordi: Uansett hvor dere er, vil du få mest oppmerksomhet. Du vil også ha større kontroll over hvilke sosiale aktiviteter dere skal delta på, altså kan du i større grad gjøre det du har lyst til.

  6. Han er overkritisk

  Det positive: Om han er kritisk til det du gjør, er han sannsynligvis også kritisk til seg selv. Det øker sjansen for at han hele tiden vil gjøre sitt ytterste for forholdet.
  Bra for deg fordi: Han hater å gjøre samme feil to ganger. Så om han tabber seg ut én gang, trenger du ikke være redd for at han skal gjøre det igjen.
 • Slik vil han ha deg

 • 7. Han tjener dårlig

  Det positive: Han har andre interesser enn å jobbe, og det gjør ham til en mer interessant person.
  Bra for deg fordi: Han har mye tid til deg. I tillegg vil han aldri bruke sin sosiale status eller rikdom til å kontrollere deg.

  8. Han er sportsavhengig

  Det positive: Han er et konkurransemenneske, og tar ut aggresjonen og stresset gjennom trening. Ergo lar han det ikke gå utover deg.
  Bra for deg fordi: Du vil ha mye tid for deg selv når han trener så mye. Dessuten ser han trolig veldig flott og atletisk ut.

  9. Han er lat og hjemmekjær

  Det positive: Han er jordnær, pålitelig og liker å kose seg sammen med deg.
  Bra for deg fordi: Du kan alltid regne med at han er der for deg.
 • Gifte menn blir late

 • 10. Han er arbeidsnarkoman

  Det positive: Han er en økonomisk stabil stå-på-fyr.
  Bra for deg fordi: Du vil få mye tid for deg selv og ikke føle deg kvalt av hans stadige nærvær. Muligheten for å bli bortskjemt er også sterkt tilstede, siden han tjener godt.

  Vi kan faktisk før vi innleder et forhold til noen få en pekepinn på om vi kommer til å irritere oss over ham. Peder Kjøs mener det er lurt å ta de første små tegnene og signalene på alvor.

  - Hvis du synes han er litt gnien som ikke betaler for deg på den første daten, kommer du til å synes han er en gjerrigknark innen 3 år. Småting du irriterer deg over kommer til å bli større når han blir en større del av hverdagen din.
  Men samtidig: Husk at han er seg selv, ikke noe du har kjøpt i butikken eller bestilt for å passe inn i et bilde. Et hvert menneske som er seg selv, og ikke bare en virkeliggjøring av dine fantasier, har sider du kommer til å irritere deg over.
  Å leve sammen innebærer å tåle at dere er forskjellige. Forskjellene blir gjerne tydeligere over tid, men mange av dem kan du se tidlig, hvis du ikke bedrar deg selv og lager en fantasimann av ham.

  LES OGSÅ:
 • Fy-toppen i forholdet
 • Ordliste for menn og kvinner
 • Mannens hemmelige språk
 • Meninger om menn
 • Guiden til mannens hjerte

 • 50 feil hun gjør i senga
 • 50 feil han gjør i senga

  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Er han en kald fisk?
  Er han en kald fisk? Vis mer
  Er han sjenert og folkesky?
  Er han sjenert og folkesky? Vis mer
  Er han en sportsidiot?
  Er han en sportsidiot? Vis mer
  Er han en latsabb?
  Er han en latsabb? Vis mer
  Er han arbeidsnarkoman?
  Er han arbeidsnarkoman? Vis mer
  Er han blakk?
  Er han blakk? Vis mer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer