Gir Du Komplimenter

Slik får dere forholdet til å vare

- Vil du være sammen med ham resten av livet, MÅ du dyrke forholdet, sier psykolog Frode Thuen.

TA VARE PÅ FORHOLDET: Selv om hverdagen kommer er det viktig å ikke ta hverandre for gitt. Foto: Scanpix
TA VARE PÅ FORHOLDET: Selv om hverdagen kommer er det viktig å ikke ta hverandre for gitt. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Her kommer verdens kjekkeste mann!» ropte hun og stormet ut av kafeen.

Det falt meg ikke inn at det var hennes egen mann hun snakket om. 

Jeg mener, hjemme hos oss er det ingen som blir møtt med fanfare og jubelrop. Et «hei» og et smil, ja da. Men «verdens kjekkeste mann», se det har jeg ikke kalt ham på en stund. 

Derfor ble jeg litt satt ut da den fremmede damen og hennes to døtre på cirka seks og 12 år stormet husets herre i møte og kastet seg rundt halsen på ham. Han var ingen hunk. Han var en helt vanlig mann i 40-årene, og han ble tatt imot som en helt av sine tre damer på en helt vanlig dag.

LES OGSÅ: Dette frykter menn mer enn noe annet

Vi tar hverandre for gitt

Det fikk meg til å tenke: Når hyllet jeg min partner sist? Når overrasket han meg? Og burde vi kanskje ta opp tråden fra den dagen vi tross alt lovet å elske og ære hverandre, ikke bare i dag men til døden skiller oss ad? Hadde forholdet blitt bedre om vi ble gladere for å se hverandre? Hva kan vi egentlig vinne på å gi hverandre en klem? 

– Dere kan vinne veldig mye. Å vise at du setter pris på din kjære, er en måte å sikre at forholdet blir langt og godt. Vil du være sammen med ham resten av livet, du dyrke forholdet, mener Frode Thuen, professor i psykologi ved Høyskolen i Bergen og samlivsterapeut.

VIKTIG FOR FORHOLDET: Et skyss om dagen kan redde forholdet på sikt, ifølge Frode Thuen.  Foto: Scanpix
VIKTIG FOR FORHOLDET: Et skyss om dagen kan redde forholdet på sikt, ifølge Frode Thuen. Foto: Scanpix Vis mer

Dyrker du din partner, dyrker du forholdet. Thuen snakker mye om dette på samlivskurs; hvordan vi viser hverandre vår kjærlighet.

– Generelt er det å vise takknemlighet og glede over partner og barn viktig for å bygge relasjoner. Men vi tar ofte de nærmeste for gitt, de fleste av oss gjør det. Vi glir inn i et spor der vi forbeholder følelsesuttrykk til stunder med intimitet. Men man kan egentlig ikke uttrykke sin kjærlighet for ofte, mener Thuen.

– Det man gjør mye, er lettere enn det man gjør sjelden. Derfor er det viktig å gjenta at du er glad i noen. Vær til stede, vær oppmerksom, nysgjerrig og engasjert. Og la det gå begge veier! Ved å gi hverandre oppmerksomhet, spiller vi hverandre gode. 

LES OGSÅ: Krangler dere ofte? 

Et skyss om dagen

Nå er det et stykke fra mitt sedvanlige «å, hei» til et overstrømmende «der kommer verdens kjekkeste mann!» Og selv om jeg skjønner at det siste er mer stas å bli møtt med, tror jeg ikke at jeg skal endre personlighet over natten. 

Thuen beroliger meg med at det trenger jeg heller ikke. –

Det er fryktelig mye hyggeligere å bli møtt med en klem eller et kyss enn et «å, hei». Det handler om å lage stemning – når stemningen er god, er det lettere å være raus. Dessuten er det viktig å berøre hverandre og være nær. Intimitet handler ikke bare om sex, vi må ikke glemme hverdagsberøringen. Det er noe av det som skiller venner fra par, det understreker at vi to hører sammen. 

– Kan vi si at et daglig kyss kan redde forholdet på sikt?

– Absolutt, mener Thuen.

PASS PÅ: - Det verste dere kan gjøre i et forhold er å ta hverandre for gitt, sier psykologen. Foto: Scanpix
PASS PÅ: - Det verste dere kan gjøre i et forhold er å ta hverandre for gitt, sier psykologen. Foto: Scanpix Vis mer

– Hvis du overlater berøring til intime stunder, risikerer du at de kommer sjeldnere. Par må være fysisk og mentalt til stede i hverandres liv. Mister dere det, er dere sakte, men sikkert på vei bort fra hverandre. 

Det er nå, i den travleste fasen av livet, dere lever de dagene dere vil se tilbake på med glede. Det er bare så lett å glemme når man står midt oppi det.

LES OGSÅ: De fem eneste tingene du kan kontrollere i livet

Barn tar etter foreldrene

Damen på kafeen hadde skjønt hvordan hun skulle ta vare på kjærligheten i hverdagen.

Men ikke bare det; ved å vise sin hengivenhet foran barna, kan hun ha påvirket deres evne til relasjonsbygging for livet. 

For barn tar etter sine foreldre, også i måten de omgås på. 

– Bekymre deg ikke fordi barna aldri hører på deg, bekymre deg fordi de alltid ser på deg, sier pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund. Han er en av Norges fremste eksperter på oppdragelse og barns utvikling, og viser til forskning som fastslår at barn arver sine foreldres forhold – for eksempel når det kommer til skilsmisse. 

Han påpeker at selv svært små barn er vare for stemninger.

– Jeg tror ikke foreldre er oppmerksomme på hvor tidlig barn fanger opp stemningen rundt seg, for det gjør de allerede fra 8–9 måneders alder. Barn blir roligere av god stemning. Spesielt små barn og tenåringer blir påvirket, sier han.

Det handler ikke bare om verbalt språk, men om kroppsspråk og generell innstilling. Om stemningen blir trykket mellom partneren din og deg, får barna med seg at noe er galt.

– Ungdommer med skilte foreldre kan si at det verste ikke var selve skilsmissen, men tiden før – fordi stemningen var så dårlig. Konflikter mellom foreldre er en stor risikofaktor for barns psykiske helse, noen ganger er det jammen bra at foreldre har vett til å gå fra hverandre når forholdet ikke funker, mener Ulvund.

LES OGSÅ: Er det for vanskelig å gjøre det slutt? 

Det er lov å ha nedturer

Men hva med oss andre? Oss vanlige, tidspressa foreldre, som bare glemmer å vise at vi er glade for å se hverandre? Som gjerne skulle hatt mer tid alene sammen, som gjerne skulle hatt overskudd til å smile mer, kysse mer. Hva skal vi gjøre?

– Harald Rønneberg sa en gang at det nytter ikke med skippertak i kjærlighet. Det har han veldig rett i. I en travel hverdag kan man synke langt under det som er forsvarlig respons på partneren. Unger har ikke behov for å være vitne til voldsomme kjærlighetserklæringer, men de trenger å se at foreldrenes kjærlighet er jevn og stabil.

Men på samme måte som de tåler å se foreldrenes kjærlighet (selv om det kan være litt flaut), tåler de også å se uenighet. 

– Ved å vise barna både oppturene og nedturene i et parforhold, lærer du dem at det er lov å være uenige. Og barn tåler ganske mye prøving og feiling, du hjelper dem ikke om du gir dem et glanset bilde av hva et parforhold faktisk er. Da kan de komme til å gi opp sitt eget forhold ved minste motstand. 

Så her er leksa for neste uke: Kyss ham når han minst venter det, og se hva som skjer. Og bær med deg Frode Thuens siste råd: 

– Den største trusselen mot ethvert parforhold, er at man tar hverandre for gitt.

LES OGSÅ: Bli kvitt bekymringstankene

Denne saken har også vært publisert i KK 43.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer