Parforhold

Slik får dere gnisten tilbake i forholdet

Kun noen få enkle grep som skal til.

NYTT LIV TIL PARFORHOLDET: Har gnisten mellom deg og partneren din forsvunnet? Ifølge eksperten er det ikke så mye som skal til får å få den tilbake.  Foto: micromonkey - Fotolia
NYTT LIV TIL PARFORHOLDET: Har gnisten mellom deg og partneren din forsvunnet? Ifølge eksperten er det ikke så mye som skal til får å få den tilbake. Foto: micromonkey - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når hverdagen kommer med all sin kraft etter ferien er det flere par som opplever at romantikken forsvinner, og at kravene til jobb, klesvask og middag blir viktigere ting å fokusere på.

Man har ikke sex like ofte som man skulle ønske, flørten er ikke eksisterende og gnisten er langt tammere enn det den var i juleferien.

Høres dette ut som hverdagen til deg og partneren din? Ikke få panikk, det er ikke så mye som skal til for å få gnisten tilbake.

LES OGSÅ: Ikke tid eller energi til sex?

Mange sliter med å bevare gnisten i hverdagen

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at det er langt fra uvanlig at gnisten forsvinner i hverdagen.   

- Mange par sliter med å bevare gnisten når ferien er over og den grå hverdagen med sine mange gjøremål er tilbake – selv de som har det bra sammen opplever dette. I terapirommet ser jeg ofte hvordan hverdagen fanger.

Hva er årsaken til dette?

- Det er et godt spørsmål. Paradoksalt nok, blir ofte parforholdets alderingsposten i hverdagen – det er det som ofres først. Det er altfor lett å la seg forføre av hverdagsmaset, og da er vi plutselig ikke like søte og sjarmerende som før - og det er partneren som merker det først.

- Kanskje dere kan se på forholdet deres som en reise, og ikke som en destinasjon. Er du åpen og positiv, eller ser du bare gammelt land? Mister du nysgjerrigheten og flørten, er det fare for at du også mister kjæresten - og hverdagseventyrene, advarer Søyland.

PARFORHOLD: I en grå hverdag med mange gjøremål kan det være vanskelig å være skikkelig kjærester og ta vare på hverandre.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
PARFORHOLD: I en grå hverdag med mange gjøremål kan det være vanskelig å være skikkelig kjærester og ta vare på hverandre. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

Viktig å forebygge og pleie forholdet

Videre forteller terapeuten at det er svært viktig å gjøre små ting for å holde romantikken i forholdet ved like.

- Det finnes ikke vedlikeholdsfrie relasjoner, ergo har du kun to muligheter; enten forebygge og pleie forholdet eller lukke øynene og la det skure og gå – for så å måtte reparere forholdet eller miste din kjære.

- Fordelen med å pleie forholdet er at du styrker kjæresterelasjonen ved å ta initiativ til for eksempel enkle positive opplevelser, noe som kan redusere antall fremtidige problemer og øke muligheten for et livslangt og lykkelig samliv, sier hun.

NY GNIST I FORHOLDET: Dersom dere ønsker å tenne gnisten i forholdet igjen anbefaler eksperten dere å ha det gøy sammen. Hva med en leken tur ut i snøen?  Foto: Robert Kneschke - Fotolia
NY GNIST I FORHOLDET: Dersom dere ønsker å tenne gnisten i forholdet igjen anbefaler eksperten dere å ha det gøy sammen. Hva med en leken tur ut i snøen? Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor blir det HAM

Slik tenner dere gnisten igjen

Har du noen gode tips til hva man kan gjøre for å gi romantikken nytt liv?

- Vær til stede og ta initiativ. Begrens det som stjeler tiden og fokuset ditt til et minimum og skap heller positive stunder med partneren din.

- Slå av TV-en og mobilen, det har både du og forholdet godt av. Og hvor mange dager klarer du å holde deg borte fra Facebook? Gjør noen endringer og se hvordan nærheten våkner til liv igjen.

Hun mener også at det å ha det gøy sammen kan være effektiv parterapi.

- Prat om parforholdet når det begge har en god dag – og tenk høyt sammen hva som skal til for å løfte romantikken og hverdagen et par hakk. Skriv ned på små lapper positive ting dere kan gjøre sammen, både i og utenfor husets fire vegger, altså lag en idebank og bruk den!

- Og for all del, ikke tenk så stort, selv små initiativ teller - litt spontan sex en kjedelig tirsdag kan være utmerket parterapi, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer