<strong>BEVARE BRUNFARGEN:</strong> Har brunfargen din begynt å forsvinne? I denne saken finner du en rekke gode tips til hvordan du kan få den til å vare litt lengre.  Foto: monticellllo - Fotolia
BEVARE BRUNFARGEN: Har brunfargen din begynt å forsvinne? I denne saken finner du en rekke gode tips til hvordan du kan få den til å vare litt lengre. Foto: monticellllo - Fotolia Vis mer

Brunfarge

Slik får du brunfargen til å vare

Sjekk hva som hjelper deg å beholde sommergløden litt lenger.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste føler seg litt bedre når den bleke vinterhuden forsvinner, til fordel for en solbrun og glødende sommerfarge.

Dessverre har vi ingen magiske triks på lur for at fargen skal vare lengst mulig, men det finnes tiltak du kan gjøre.

LES OGSÅ: Undervurderer du skaden av solarium?

Kvitter seg med døde hudceller

<strong>EKSPERTEN:</strong> Ann-Kristin Stokke.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Ann-Kristin Stokke. Foto: Privat Vis mer

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS, forteller at det ikke er mulig å unngå at brunfargen forsvinner, da huden din jevnlig kvitter seg med døde hudceller.

- Dette er hudens naturlige homeostatiske prosess – den kvitter seg med døde celler for å holde en jevn tykkelse, samt fjerne potensielt skadelige celler og mikrober.

Stokke forklarer at denne prosessen går raskere hos yngre enn hos eldre mennesker, da huden deres har hurtigere cellefornyelse.

- En dame i 60 eller 70 årene vil i gjennomsnitt bruke over 60 dager på denne prosessen som hos en tenåring tar 12 til 19 dager. Jo eldre vi blir, jo tregere går cellefornyelsen.

- Det er derfor eldre mennesker kan holde på brunfargen langt inn i høstmånedene, sier hun.

<strong>IKKE SKRUBB HUDEN:</strong> Når du skrubber huden fjerner du det øverste hudlaget. Da forsvinner også en god del av brunfargen du har opparbeidet deg.  Foto: Fotolia
IKKE SKRUBB HUDEN: Når du skrubber huden fjerner du det øverste hudlaget. Da forsvinner også en god del av brunfargen du har opparbeidet deg. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - Menns hud er sterkere enn kvinners

Ikke skrubb eller voks huden

Brunfargen vil altså forsvinne, likevel finnes det noen tiltak som kan få prosessen til å gå litt saktere. En ting du kan gjøre er å unngå å skrubbe huden.

Mens kroppsskrubb er smart før du skal i sola og bli brun, er det best å ta en pause fra skrubbingen når brunfargen er der.

- Når du skrubber bort det øverste hudlaget, skrubber du også bort en god del av brunfargen du har opparbeidet deg, sier Stokke.

Det samme gjelder voksing, som river med seg en del hud i tillegg til hårene. Derfor er det bedre å ty til barberhøvelen - bare du passer på at bladet er skarpt nok.

<strong>DROPP SÅPE:</strong> Noen dusjsåper tørker ut huden og gjør at hudcellene flasser raskere av.  Foto: Valua Vitaly - Fotolia
DROPP SÅPE: Noen dusjsåper tørker ut huden og gjør at hudcellene flasser raskere av. Foto: Valua Vitaly - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik blir du bikinifin nedentil

Dropp såpe i dusjen

Joda, du leste riktig. Såpe er ikke din venn hvis du vil beholde dine brune legger lengst mulig. Det er fordi tørr hud er det du ikke vil ha.

Det trigger nemlig det øverste hudlaget til å flasse av, og med dette forsvinner også en god del av brunfargen. Det betyr ikke at du trenger gå rundt uvasket og skitten. I stedet for dusjsåpe bruker du dusjolje. Denne rengjør huden, men tilfører også fuktighet som «lukkes inn» av oljen.

Eventuelt kan du bruke såpe kun under armene, på føttene og i skrittet, og heller vaske deg med varmt vann andre steder, eller bruke intimsåpe på hele kroppen - da disse har en pH-verdi som er tilpasset sensitiv hud.

<strong>HUSK Å SMØRE DEG:</strong> Det viktigste du kan gjøre er å tilføre huden nok fuktighet og reparerende ingredienser som vitaminer og antioksidanter.  Foto: Sergey - Fotolia
HUSK Å SMØRE DEG: Det viktigste du kan gjøre er å tilføre huden nok fuktighet og reparerende ingredienser som vitaminer og antioksidanter. Foto: Sergey - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke dusje for ofte

Tilfør nok fuktighet

En annen ting som er viktig å gjøre for å unngå at huden tørres ut er å tilføre den nok fuktighet.

- Det viktigste du kan gjøre er å tilføre nok fuktighet og reparerende ingredienser som vitaminer og antioksidanter. Se etter ingredienser som aloe vera, hyaluronsyre, vitamin A, C og E, samt planteekstrakter som virker lindrende og beroligende.

Det er fort gjort å tro at man trenger en ekstra fet krem nå som huden har vært utsatt for sol og saltvann, men er det egentlig så enkelt?

– Ikke nødvendigvis! Med mindre du i utgangspunktet har en veldig tørr hud fra før. Fuktighet er det viktigste, så se etter en god kroppskrem som både gir og binder fuktighet til huden, sier Stokke.

Bruk litt selvbruning

Et annet godt tips kan være å bruke litt selvbruning.

Men det å bruke selvbruning er ikke alltid like lett, for gjør du det ikke ordentlig kan du ende opp med en skjoldete og ujevn brunfarge, som ikke er særlig lekker.

I denne saken KK.no tidligere har skrevet kan du lese om hvordan du får en jevn og pen brunfarge som sitter lengre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer