Misunnelse

Slik får du bukt med misunnelsen

Lær deg å unne andre det gode som kommer deres vei.

MISUNNELSE: Det er vondt å kjenne på ordentlig misunnelse, særlig når det gjelder folk du egentlig er veldig glad i. Prøv noen av våre tips for å få bukt med det! Foto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press
MISUNNELSE: Det er vondt å kjenne på ordentlig misunnelse, særlig når det gjelder folk du egentlig er veldig glad i. Prøv noen av våre tips for å få bukt med det! Foto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få følelser er så belastet som misunnelse. I katolsk tradisjon er den sågar regnet som en av de syv dødssyndene, fordi «den misunnelige overser sine egne gaver og streber etter den andres tilstand i stedet for å arbeide på sin egen åndelige forbedring».

– Også i dag ser vi på misunnelse som noe skammelig og stygt, og det fører til at vi ofte er misunnelige uten å innrømme det – ikke engang overfor oss selv. Vi ville fått det mye bedre om vi kunne avdramatisere hele misunnelsen og snakke mer åpent om den, sier psykoterapeuten Marta Cullberg Weston, som blant annet har gitt ut boken «Misunnelse og konkurranse – følelser i hverdagen».

Hun synes det er viktig å skille mellom forskjellige typer misunnelse.

– Misunnelsen vi bare kjenner på i korte øyeblikk, er ikke noe problem. Det er når den biter seg fast, at den gjør oss bitre og senker hele livskvaliteten. 

Hvordan merker man om man er misunnelig? Og hvorfor blir man det?

– Man er ofte irritert på personen man er misunnelig på, og føler gjerne et sterkt behov for å si negative ting om vedkommende. Det er også vanlig å føle skadefryd når den vi er misunnelig på, opplever motgang, sier Cullberg Weston.

SÆRLIG UTSATT: Misunnelsen ligger alltid på lur mellom søsken, gjennom hele livet. Og den kan blusse opp så fort den ene føler seg urettferdig behandlet av foreldrene.  Foto: Manuel Tennert - Fotolia
SÆRLIG UTSATT: Misunnelsen ligger alltid på lur mellom søsken, gjennom hele livet. Og den kan blusse opp så fort den ene føler seg urettferdig behandlet av foreldrene. Foto: Manuel Tennert - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Føler du at alle andre er bedre enn deg?

Vi føler oss urettferdig behandlet

- Vi bygger opp et bilde av at noen andre har noe som er viktig for oss, og at det vi har, er mindre verdt.

Men det handler ikke bare om lav selvfølelse. I misunnelsen ligger det også en sterk oppfatning av at vi ikke har fått det vi har rett til, og vi føler oss urettferdig behandlet.

Vi kan for eksempel synes at vårt eget hus er kjempehyggelig helt til vi kommer hjem til naboen som har totalrenovert sitt. Og plutselig føles vårt eget hus slitt og stygt. 

Og nei, det hjelper ikke å snakke stygt om den vi er misunnelig på. 

- Da får vi det bare bedre en liten stund. Men på sikt er det ødeleggende. For det eneste som skjer, er jo at vi aldri innser hva som egentlig er problemet: at vi nedvurderer oss selv, sier hun. 

LES OGSÅ: Bli kvitt negative tanker

Her blomstrer misunnelsen

Mellom venner
Når forholdene i en vennskapsrelasjon plutselig forandres, for eksempel at den ene får en kjempebra jobb, vinner i lotto, treffer en ny partner, eller får en ny venn, kan det oppstå problemer med misunnelse.

Mellom kolleger
Misunnelsen kan komme som et lynnedslag når for eksempel en kollega blir forfremmet, eller det kommer et nytt, yngre talent som bobler over av gode ideer. Derfor er det viktig at man er bevisst på dette i bedriften, og at man snakket åpent om hvordan man skal håndtere forfremmelser og så videre, ellers kan det utarte til ren mobbing. Umotiverte lønnsforskjeller er også en vanlig årsak til misunnelse, og det er derfor viktig å ha en lønnsstruktur som fungerer.

Mellom søsken
Barn i en søskenflokk trenger hjelp av foreldrene til å håndtere misunnelse, ellers er det stor fare for at den yngste brytes ned av hele tiden å få høre at «du kan jo ingenting», og kanskje også må slite med dette som voksen.

– Jeg har møtt mange voksne småsøsken som har stor suksess i yrkene sine, men som likevel føler seg helt inkompetente og verdiløse fordi de alltid har fått høre at de ikke kan noe, sier Cullberg Weston.

Misunnelsen ligger alltid på lur mellom søsken, gjennom hele livet. Og den kan blusse opp så fort den ene føler seg urettferdig behandlet av foreldrene. Ved arvetvister er det ofte gammel søskenmisunnelse som spøker i kulissene.

I stefamilier
Par med barn fra tidligere forhold kan ofte slite med misunnelse fra alle mulige hold: Fra ekspartneren som er misunnelig på den nye partneren, kanskje spesielt dersom barna liker den nye bonusforelderen veldig godt. Fra den nye partneren som føler seg valgt bort når den andres barn er der – og de får hans fulle oppmerksomhet. Fra barna som skal prøve å venne seg til en helt ny familiesituasjon med bonusforeldre, stesøsken og etter hvert også halvsøsken.

SNU DET OM TIL ROS: Hvis du er misunnelig på noen - fortell dem det! Da oppfattes det på en positiv måte. Foto: luna - Fotolia
SNU DET OM TIL ROS: Hvis du er misunnelig på noen - fortell dem det! Da oppfattes det på en positiv måte. Foto: luna - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er kjæresten din sjalu av seg?

Slik kan du få bukt med misunnelsen:

1. Aksepter følelsen: Dersom vi greier å akseptere at misunnelsen er der, kan vi også komme til bunns i den.

‒ Ofte bunner den i opplevelser vi har med oss fra barndommen, der vi har følt oss mindreverdige på forskjellige måter, forklarer Cullberg Weston.

Det er ikke nødvendig å fremkalle minner fra barndommen for å forstå misunnelsen, men det hjelper.

‒ Når vi begynner å forstå hvorfor vi føler som vi gjør, blir også selvfølelsen mer stabil, og det blir lettere å føle empati for seg selv og begynne å ta ansvar.

2. Innse farene: En måte å bli motivert til en forandring på, er å innse hvor mye du ødelegger for deg selv med den innlærte oppførselen din. Spør deg selv: Vil jeg fortsette å tenke på en måte som hindrer meg i å ha det bra og utvikle meg?

3. Spør deg selv hva du mangler: Hvis en venninne for eksempel har vært på en luksusreise, kan den første tanken være: «Å, så urettferdig at hun har råd.» Men så kan du se innover og spørre deg selv hva du egentlig mangler. Er det pengene, reisemålet, entusiasmen, eller at det skjer noe morsomt i tilværelsen? Hva kan du gjøre for å få det? Slik blir sammenligningen mer som en inspirasjon.

4. Bli oppmerksom på alt du har: Man kan også øve seg på å sette pris på alt man har, og være takknemlig for det, for eksempel det at vi bor i et land med fred og demokrati.

5. Snu misunnelsen til ros: Hvis du er misunnelig på noen, kan det hjelpe å fortelle det til vedkommende. ‒ Da tar man bort brodden, og personen føles ikke lenger som en trussel.

6. Sammenlign deg bare med deg selv: Du har oppnådd mye og kjempet hardt, og har mye å være stolt over!

LES OGSÅ: Er du konfliktsky overfor venner?

Denne saken er publisert i KK 30, som er i salg fredag 25. juli.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer