Drikke

Slik får du en flott nyttårsfest

Her er tipsene som får deg til å lykkes med festen.

Slik får du en flott nyttårsfest
Publisert
Sist oppdatert

Drinkene

Nyttårsaften er kvelden da vi drikker champagne som aldri før. Sørg for ekstra feststemning ved å bruke champagne i velkomstdrinken også - champagnecocktails blir alltid godt mottatt. Hvorfor ikke forsøke en for ham og en for henne?

Bellini for damene:
Hell 2-3 cl ferskenjuice i et kaldt champagneglass (får du tak i ferskener, kan du lage juice selv ved å mose dem i en blender og sile mosen gjennom en fin sikt, det blir best). Fyll opp med champagne eller musserende vin. Kan eventuelt pyntes med en ferskenskive.

Klassisk champagnecocktail for herrene:
Legg en sukkerbit nederst i et champagneglass og heller over litt Angostura bitter. Rør sammen. Hell over 2 cl cognac og fyll opp glasset med champagne. Pynt med appelsinskive.

Maten

Kalkun er klassikeren på nyttårsaften, og det med god grunn: det er enkelt å lage, og det metter mange.

 • Klassisk kalkun med stuffing og waldorfsalat ved siden av

 • Tips for kalkunkokker:
 • Kalkunen må alltid være helt opptint, og skal tines i kjøleskap, noe som kan ta et par døgn. Sett kalkunen rett i kjøleskapet når du har kjøpt den.
 • Beregn cirka 500 gram kalkun per person.
 • For å unngå tørt kjøtt, kan du mikse sammen 150 gram smør med urter og krydder etter smak. Stikk små hull i kalkunskinnet og dytt smøret inn under skinnet. Det gir nydelig smak til kjøttet og sørger for at det ikke blir tørt.
 • Bind sammen bena når du steker kalkunen, men bruk alltid bomullstråd/hyssing. Andre typer kan ha plastkomponenter som smelter.
 • Kalkunen er ferdig når du stikker en kniv i den mest kjøttfulle delenog det pipler ut klar saft.
 • Husk at kalkunen alltid skal hvile i minst 20 minutter før servering.

 • Vil du servere noe annet enn kalkun? Hvorfor ikke prøve sjefredaktørens bacalao?

  Til dessert kan du velge hva du ønsker, men tommelfingerregelen bør være at desto flere gjester du har, desto enklere bør det være å servere. Små dessertkunstverk kan fungere hvis du har fire gjester - lag noe enklere hvis du har 20. Her er noen forslag:

 • Nougat-is
 • Sjokolademarengs med kirsebær
 • Tropisk himmel
 • Karamellpudding med fløte
 • Flytende sjokoladekake

 • 10 tips for gjennomføringen

  1. Si ifra om eventuell kleskode på forhånd. De fleste pynter seg litt til nyttårsaften, men har du tenkt å kjøre en veldig avslappet eller en veldig pyntet stil, bør du gi beskjed om dette.

  2. Bruk bordkort hvis du har mange gjester. Blander du gamle kjente med folk som ikke har truffet hverandre før, bør du prøve å sette dem slik at de kan bruke tiden ved bordet til å bli kjent.

  3. Ikke invitér flere gjester enn du har plass til. Å ha et tilstrekkelig antall stoler er ikke det samme som å ha plass til alle.

  4. Forhåndsbestill taxi til hjemturen. Hvis ikke ender du fort opp med en håndfull overnattingsgjester du ikke hadde tatt høyde for.

  5. Gjør ferdig så mye som mulig på forhånd. Borddekking, pynting og liknende kan gjøres dagen før, det samme gjelder gjerne desserten. Be om hjelp til det du ikke rekker, og ikke bruk tid på ting som ikke merkes.

  6. Planlegg fyrverkeriet. Fyll og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon, bli enige på forhånd om hvem som skal vente med alkoholen til fyrverkeriet er over. Fyrverkerireglene finner du her.

  7. Sørg for å ha nok glass. Har du ikke skapvis med glass i alle mulige varianter, er det viktigst at alle får glass ved matbordet. Senere kan du eventuelt gå over til plast.

  8. Gi én person ansvaret for musikken. Brenn gjerne noen cd-er med favorittmusikken din (så trenger du ikke være redd for riper), eller sett opp en spilleliste og bruk pc-en eller iPoden som musikksentral.

  9. Vil du vinne prisen for årets vertinne, kan du forberede litt nattmat, særlig hvis du skal ha gjester som gjerne blir en stund. Det trenger ikke være komplisert. Lag for eksempel tomatsuppe med fennikel som kan tilberedes dagen før og varmes opp ved behov. Serveres med brød.

  10. Rydd opp så mye du orker (det er lov å be gjestene om hjelp) før du legger deg. Du kommer til å være fryktelig glad for at du orket når du våkner første nyttårsdag.

  Bellini er en søt og god champagnecoctail.
  Bellini er en søt og god champagnecoctail. Vis mer
  Kalkun er klassisk nyttårsmat.
  Kalkun er klassisk nyttårsmat. Vis mer
  Gi en person ansvar for musikken.
  Gi en person ansvar for musikken. Vis mer
  Ingen nyttårsfeiring uten edle dråper.
  Ingen nyttårsfeiring uten edle dråper. Vis mer
  Godt nytt år!
  Godt nytt år! Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer