Forstoppelse

Slik får du fart på magen

Sliter du med å gå på do regelmessig?

PÅ DOSKÅLA: Ekspertene forklarer at de hyppigste årsakene til fordøyelsesbesvær er mangel på kostfiber, uregelmessig inntak av måltider, væskemangel og lite mosjon. Foto: NTB Scanpix
PÅ DOSKÅLA: Ekspertene forklarer at de hyppigste årsakene til fordøyelsesbesvær er mangel på kostfiber, uregelmessig inntak av måltider, væskemangel og lite mosjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hard mage, treg mage, tynn i magen og magesjau. 

Sliter du med å få gått på do regelmessig? Da er du ikke alene.

LES OGSÅ: Slik bør avføringen din se ut

Det er nemlig veldig mange nordmenn som har problemer med akkurat dét, og skal vi tro den danske seniorforskeren Dennis Raahave, ved kirurgisk avdeling på Nordsjællands Hospital i Danmark, så er det en del grunner til nettopp dette:

- De hyppigste årsakene er nok mangel på kostfiber, uregelmessig inntak av måltider, væskemangel og lite mosjon. Men det er også en liten gruppe på mellom 5 til 10 prosent av befolkningen, som har kronisk forstoppelse på grunn av medisinske og nevrologiske sykdommer, sier han til KK.no.

Opptil tre tømminger er normalt per dag

Ifølge Raahave vil en «normal» person ha avføring cirka hver 24. time.

Gülen Arslan Lied, som er overlege og professor ved seksjon for gastroenterologi og seksjon for klinisk spesialallergologi ved Haukeland Universitetssykehus sier til KK.no at det er forskjellig fra person til person hvor mange ganger som er normalt å ha avføring i løpet av en dag:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer