Sminke

Slik får du filmstjernelooken

Riktig sminke og frisyre tok KK.no-journalisten rett til Hollywoods glanstid.

DRAMATISK: 1920-tallet var en tid for store forandringer. Kvinner klippet håret kort og sminket seg på nye, dramatiske måter. Lær hvordan du får det til selv.  Foto: Kristin Hove
DRAMATISK: 1920-tallet var en tid for store forandringer. Kvinner klippet håret kort og sminket seg på nye, dramatiske måter. Lær hvordan du får det til selv. Foto: Kristin Hove Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Har du lyst til å bli sminket og stylet i 1920-tallsstil? spør Kristin Hove meg.

Hun jobber for Hope Hair (ekstern lenke), en frisørsalong i Posthallen i Oslo sentrum som fokuserer på etisk og miljøvennlig drift.

– Dramatiske forandringer

Kristin Hove er både fotograf og frisør, og har startet en blogg for salongen hvor hun har sitt daglige virke. Her ønsker hun å presentere nyheter og inspirasjon, og det var i den sammenhengen 1920-tallstylingen dukket opp.

– 20-tallet var en viktig epoke for damefrisørfaget i Norge. Kvinnefrigjøringen gjorde at det ble gjort dramatiske forandringer for kvinners hår og make-up. Håret ble klippet betydelig kortere.
Bobben, den bleke huden, markerte øyne og munn ble svært karakteristisk for denne tiden, skriver hun på bloggen (ekstern lenke).

Ikke akkurat skjønnsminke

I forbindelse med blogginnlegget ønsker Kristin Hove å teste ut flere stylingteknikker på meg, men først må jeg innom makeupstolen.

Cathrine Andresen forklarer hva som kjennetegner 1920-tallssminken.

Grunnsminke: Blek hud, to nyanser blekere enn huden.

Rouge: Legges på eplekinnene for å gi preg av bollekinn. Fargene var i rosa, plomme og rødt. Fargen skulle være dus og naturlig.

Øyne: Øynene skal ha et drømmende og melankolsk utrykk. Høydepunktet på skyggen legges inn mot neseryggen og duses nedover.

På 20 tallet brukte de gjerne sotstift på hele lokket og under øyet, men også skyger i mørk brun, plomme, mørk grønn og turkis ble brukt.

Maskaren var svartfarget voks som de smeltet og kladdet på vippene. For å oppnå et lignende resultat bør du legge flere tykke lag med mascara – la det gjerne bli litt klumpete.

Øyebryn: Brynene var lave og skrådde nedover for å lage et trist utrykk.

Skal du gjenskape dette i dag, må man enten barbere bort brynene eller blokke dem. Det finnes egne produkter til dette, men det går også an å bruke en limstift for å flate ned brynene og så dekke over dette med concealer. Et prosjekt, men verdt det for den fulle effekten hvis du for eksempel skal på kostymeball eller 1920-tallsfest.  

Lepper: Leppene ble laget mindre med kraftig amorbue. Fargene var matte farger i dyp rød, burgunder, plomme og blodrødt. De forskjellige formene som ble brukt var rosenknopp – rund amorbue – og biestikk – kantete i formene. Legg concealer eller foundation på leppene, og tegn på den formen du ønsker med en lipliner. Fyll deretter inn leppene med leppestift.

1920-tallets sminke- og hårtrender var en kraftig motreaksjon mot den viktorianske tiden, da håret skulle være ekstremt langt, høyt og stort, og sminke var en uting kvinner rett og slett holdt seg unna, skriver Madeleine Marsh i sin bok om kosmetikkhistorien, «History of Compacts and Cosmetics: From Victorian Times to the Present Day (Women With Style)» (ekstern lenke).

Kvinner klippet av seg håret og sminket seg kraftig. Ikke helt hverdagslig for oss nå, med andre ord.

Start med øynene

– Jeg anbefaler å legge skyggen først, i og med at det alltid drysser endel når man skal legge mye mørk skygge, sier Cathrine Andresen.

Hun startet med å legge et tynt lag med concealer jevnt over hele øyelokket. Deretter la hun en lys baseskygge, GloMinerals-skyggen Bamboo, en matt elfenbenshvit skygge, over samme området.

– Så tegnet jeg en linje langs hele vipperoten med en svart kajal og la svart øyenskygge over den samme linjen, men litt tykkere enn kajalstreken. Så gjorde jeg det samme under øyet, langs vippene, og helt inn i øyekroken.

Etter at hun hadde laget en ramme rundt øynene, la hun mer svart skygge i enden av øyet og inn i globallinjen, hele veien inn i øyekroken. I øyekroken la hun den svart skyggen helt opp til brynet og duset alle kantene.

– Jeg dro skyggen litt skrått nedover fra brynet, og mot slutten av øyet, men holdt selve øyelokket lyst. Her gikk jeg over med samme øyenskygge som jeg brukte som base på hele lokket i starten.

Lys hud, rosa kinn

For å få 1920-tallslooken bør huden være cirka to nyanser blekere enn din egen hudfarge.

Cathrine Andresen brukte concealer og presset pudder på meg, for det er også viktig at huden er ganske matt.

– Til leppene brukte jeg en plommerød leppestift, som jeg blandet inn litt svart leppestift i, for å få den litt dypere, sier makeupartisten.

Hun gikk for rosenknoppvarianten, men gjorde leppene litt mer moderne enn det som var vanlig på 1920-tallet.

– Skal du lage helt korrekte 20-tallsbryn må du blokke, det vil si gjemme dem med voks og sminke, eller fjerne brynene helt. Dette lot jeg Aina slippe, forklarer hun.

Blokking kunne jeg vel tillatt, men noen barbering av øyebrynene var ikke aktuelt.

– Følg det naturlige brynet i starten, men tegn så buen ganske kraftig nedover. Tilpass litt etter ønske. Brynene skal se triste ut, sier Cathrine Andresen.

I kinnene brukte makeupartisten en stor kost og gjorde kinnene friske uten for kraftig farge.

Hun laget en slags bollekinneffekt ved å duse fargen over hele kinnet.

– Det føles som man overdriver, men det er sånn det skal være, forklarer hun.

Se bilder av sminken her:Da var sminken ferdig, og jeg var klar for hårstylingen.

Krølltang, midtskill og sløyfebånd

Kristin Hove setter i gang med stylingen. Hun vil bruke to forskjellige metoder for å demonstrere hvordan man kan få en av flere klassiske 1920-tallslooker.

Den første stilen har stram midtskill og håret på toppen er flatt inntil hodet og du knyter et bånd rundt det bredeste punktet på hodet.

Hun forberedte håret med varmebeskyttelse – Davines Melu Shield, og krøllet håret tørt med en medium stor krølltang, tre centimenter, i loddrette inndelinger.

– Spray godt undenfra når du er ferdig. Med en kam og en hårspray sprayes toppen glatt med en
stram midt skill. Båndet settes på et stykke ned i pannen og festes bak, forklarer hun.

– Her kan du sette i fjær om du ønsker mer av et selskapsuttrykk.

Hvis du bruker en naturbørste eller en kam og børster krøllene i motsatt retning, får du en mykere krøll og mer volum. Avslutt med hårspray.

Se bilder av stylingmetode 1 her:


Bøyletang og klemmer

For den andre stylingen, satte Kristin Hove alt håret – foruten en stor trekant på toppen, med spissen bak mot kronen – stramt bakover med klemmer. Håret på toppen ble bølget med bølgetang, men du kan også bruke stylingjern.

Bølgetangen holdes rett ved skillen i tynne, rektangulære felt, mens stylingjernet må bøyes opp og ned mens du drar det nedover, forklarer frisøren.

Og minner om at det er viktig å preparere håret med varmebeskyttende spray.

– Når du har fått bølger i overhåret bruker du klemmer og setter det opp på sidene og over kronen. Dette vil gi følelsen av å ha kortere hår, forklarer hun.

Dersom du ønsker å fremheve krøllen enda mer, kan du sette i klemmer som vist på bildet i bildeserien under.

Se bilder av stylingmetode 2 her:


Bruk elementer – eller alt sammen

Resultatet av hele stylingen blir nok i overkant dramatisk for en vanlig kveld på byen for mange av oss, men hvorfor ikke ta elementer og sprite opp den vanlige festlooken din?

Til et kostymeball eller andre steder hvor det er forventet at du gjør noe litt mer enn bare å hive på litt rød leppestift, kan du ta den helt ut og overraske alle med en 1920-tallslook.

Jeg kommer nok til å gjøre akkurat det – så snart jeg finner den perfekte kjolen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer