Tanker

Slik får du ham til å åpne seg

Triksene som får fram de myke sidene til partneren din.

ÅPENHET: Mange kvinner sliter med at partneren deres ikke forteller dem hva de føler eller tenker.  Foto: gpointstudio - Fotolia
ÅPENHET: Mange kvinner sliter med at partneren deres ikke forteller dem hva de føler eller tenker. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg vet ikke hva han tenker fordi han aldri forteller meg hva han føler.» Høres dette kjent ut?

Da er du ikke alene, for det er nemlig svært mange kvinner som har problemer med å få partnerne sine til å gi uttrykk for hva de tenker og føler.

Hvorfor er egentlig menn så lukket når det kommer til dette? Og hvordan kan du få han til å åpne seg? Ekspertene har gitt oss svaret.

LES OGSÅ: Åpent forhold - kan det funke?

Skyldes den tradisjonelle mannsrollen

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at han tror årsaken til at menn ikke viser følelser på samme måte som kvinner skyldes den tradisjonelle mannsrollen.

- Ifølge den tradisjonelle mannsrollen skal menn være solide, sterke og pålitelige, i tillegg til at de også skal være en trygg klippe som andre kan søke til.

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

- For mange blir det vanskelig å kombinere et slikt ideal med det å vise følelser og snakke om disse. En mann skal være fornuftig og objektiv, mens følelser oppfattes gjerne som omskiftelige og ustabile.

Videre forteller han at de fleste menn fortsatt tror på disse mytene, og det gjør også mange kvinner.

- Kvinner vil på den ene siden at mannen skal være følsom og åpne seg, men samtidig vil de at han skal være upåvirket, sterk og en støtte når de selv er overveldet av følelser. En mann som blir overveldet av følelser er problematisk for mange kvinner, og for mennene selv.

KJØNNSROLLER: Ifølge den den tradisjonelle mannsrollen skal menn være solide klipper som andre kan søke til. Det å vise følelser er vanskelig å kombinere med dette. Foto: colourbox.com
KJØNNSROLLER: Ifølge den den tradisjonelle mannsrollen skal menn være solide klipper som andre kan søke til. Det å vise følelser er vanskelig å kombinere med dette. Foto: colourbox.com Vis mer

 - Så dette har altså mye med de tradisjonelle kjønnsrollene å gjøre. Mange kvinner og menn ønsker egentlig ikke endringer i dette mønsteret, selv om det på mange måter kunne ha vært bedre for dem, slik jeg ser det, sier han.

Espen Korsvik, som er daglig leder i coachingselskapet Dating Adventure og coach innen sosialdynamikk, dating og livsstil, forteller til KK.no at en annen grunn til at menn ikke viser like mye følelser som kvinner kan være fordi de ikke har det samme behovet for å snakke om dem.

- Menn har ikke det samme behovet som kvinner til å snakke om det, og dette skyldes rett og slett at følelsene hos menn generelt er mer stabile og er ikke i så mye svingninger, noe jenter ofte har.

- Jenter har ofte sterkere og mer intense følelser enn gutter, noe som gjør de mer emosjonelle av seg og har desto større behov for å snakke om det, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik vekker dere sex-gnisten igjen

Du må være sikker 

Før du bestemmer deg for at du ønsker at partneren din skal være mer åpen om tankene og følelsene sine, mener kjøs det er viktig at du tenker nøye gjennom om det virkelig er det du vil.

For vil du virkelig at partneren din skal være følsom og usikker på seg selv, forholdet deres eller karrieren sin, samt at han skal bli lei seg for den minste ting du sier eller gjør, og orker ikke å støtte deg, men trenger støtte selv?

- Hvis du virkelig vil ha et slikt jevnbyrdig forhold, og ikke er forhold der det egentlig bare er plass til at en er følsom, og det skal være deg, tror jeg du klarer å vise partneren din at det faktisk er plass til hans følelser også.

- Det handler altså om å vise ham at det er plass til at også han er følsom. Hvis han skal åpne seg, må du selv være åpen for å ta imot det som kommer, også når det ikke passer så bra, forklarer han.

LES OGSÅ: Får du følelser med én gang?

IKKE MAS: Det å mase eller bli sint på han er ikke løsningen på problemet. Vær tålmodig og gi han positiv respons når han deler følelsene sine med deg. Foto: Monkey Business - Fotolia
IKKE MAS: Det å mase eller bli sint på han er ikke løsningen på problemet. Vær tålmodig og gi han positiv respons når han deler følelsene sine med deg. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Viktig å ikke mase på han

Dersom partneren din er dårlig til å gi uttrykk for hva han tenker og føler, og du ønsker at han skal være mer åpen med deg, er det ifølge Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, først og fremst viktig at du ikke maser og blir sint på han.

- Dette er definitivt ikke svaret dersom du ønsker at partneren din skal åpne seg. Å vise følelser er å tørre å være sårbar, dette er en tillitserklæring som fortjener å bli møtt med respekt og kanskje litt tålmodighet. Vær tålmodig og ikke press frem en diskusjon, prøv heller å vise forståelse for at dette er utfordrende, og ikke minst vær åpen selv, da er det lettere å vise sårbarhet.

- Noen har lett for å snakke om følelser, andre ikke. Det viktigste her er å akseptere og respektere forskjellene i et forhold. Husk at du aldri kan forandre et annet menneske, med mindre dette mennesket selv vil forandres. Å presse frem noe, er aldri en god løsning. Respekt, vennlighet og ærlighet er viktig i et forhold. Om du gir og viser dette i forholdet, kan du jo tro og håpe at du også får dette tilbake, sier hun.

I likhet med Otterstad mener Korsvik at det å mase eller tvinge partneren din til å være mer åpen fungerer sjeldent.

- Du må motivere han til det. Tren deg på å responder positivt når han åpner seg. Da vil han assosiere det å være åpen med noe positivt og du vil da motivere han til og åpne seg mer. Du bør med andre ord være litt smart og ta små steg om gangen.

LES OGSÅ: Derfor er det vondt å møte eksen

Åpenhet skaper tillit

Dersom du og partneren din er dårlige til å fortelle hverandre hva dere føler, mener ekspertene dette kan ha en negativ påvirkning på forholdet deres. Derfor er det viktig at dere finner en balanse dere begge er komfortable med.

- Om den ene parten er fullstendig lukket og aldri gir uttrykk for noe som helst, vil jeg si dette lett kan by på utfordringer. Heldigvis kan følelser også uttrykkes på andre måter. Både gjennom handlinger og gjennom kroppsspråk, og for mange er dette svaret på god kommunikasjon i et forhold, sier Otterstad.

- Et godt forhold handler om god balanse og åpenhet. Det er ikke så viktig hvor åpen man er, så lenge det er en fin balanse som begge er komfortabel med. Åpenhet skaper også tillit i forholdet, noe som er avgjørende for et sunt og godt forhold, forklarer Korsvik.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer