Syltede Rødbeter

Slik får du maks ut av rødbetene

Ekstremt næringsrike - men er ferske bedre enn syltede?

RØDBETER: Å ha rødbeter i salaten gir masse nyttige næringsstoffer.  Foto: Scanpix Norway
RØDBETER: Å ha rødbeter i salaten gir masse nyttige næringsstoffer. Foto: Scanpix Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Rødbeter er noe av det sunneste man kan spise. Det er faktisk den rotgrønnsaken med aller høyest innhold av antioksidanter (ifølge Bama.no) og vil kunne være med på å forebygge en rekke sykdommer.

Dessuten skal rødbetjuice kunne fungere som litt av en energidrikk, og gi deg en kjempeboost om du tar noen slurker før trening. 

Men her til lands bruker vi nok mest av den syltede varianten på glass, og spørsmålet er om denne er like sunn?

LES OGSÅ: Du vil ikke tro hva denne brownien er laget av!

Mer sukker i de syltede

Syltede rødbeter inneholder en del sukker, men ifølge Beate Rosvoll Eidissen, som har bachelor i ernæring, og er ernæringsrådgiver samt eier av Forever Fit, er de bra å spise likevel.

- Vi vet at for mye sukker ikke er bra for oss, men i hovedsak brukes jo sukker som krydder. Det er slik vi kan se på det sukkeret i rødbeter.

- I tillegg til sukker får du i deg mange andre gode næringsstoffer, blant annet folsyre og jern. Sukkeret man finner i skikkelig mat som også gir god næring, kan ikke sammenlignes med godteri. Dessuten spiser vi jo ikke enorme mengder med rødbeter, så sukkerinntaket vil ikke skyte i taket av den grunn.

LES OGSÅ Enkelt tips avslører sukkerfellene

PÅ GLASS: Rødbetene du får på glass i butikken har mistet noe næringsstoffer, men er likevel sunn, og en god kilde til blant annet jern.  Foto: Trine Solberg
PÅ GLASS: Rødbetene du får på glass i butikken har mistet noe næringsstoffer, men er likevel sunn, og en god kilde til blant annet jern. Foto: Trine Solberg Vis mer

Mister noen næringsstoffer

Rødbete er en supersunn grønnsak, og i tillegg til jern og fosfor gir den oss kalsium, magnesium og b-vitamin.

Men forblir egentlig næringsstoffene i rødbetene når vi sylter dem? 

BESKYTTER MOT SYKDOMMER: Rødbeter er faktisk den rotgrønnsaken med flest antioksidanter, ifølge Bama.no.  Foto: Scanpix
BESKYTTER MOT SYKDOMMER: Rødbeter er faktisk den rotgrønnsaken med flest antioksidanter, ifølge Bama.no. Foto: Scanpix Vis mer

- Når man bearbeider grønnsaker kan det føre til tap av næringsstoffer, men også lettere tilgjengelige næringsstoffer, forklarer Eidissen.

- Ta tomat som et eksempel. Varmebehandlet tomat frigir mer lykopen enn det rå tomat gjør. Men ser vi på poteten som kokes uten skall, så vil mye av næringen gå tapt ut i kokevannet.

Også hermetiske tomater skal faktisk inneholde mer næringsstoffer enn den ferske

Hos matvaretabellen.no står syltede rødbeter faktisk oppført med litt mer C-vitamin og kalsium enn fersk rødbete, mens nivået av de fleste andre næringsstoffer er lavere i rødbeter på glass. Jernnivået er 0,3 miligram i de syltede, mens de er på 0,9 miligram i de ferske. Det er 17 miligram fosfor i de syltede, mens det er 34 miligram i de ferske. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise spinat

En god kilde til jern

Næringsstoffene forsvinner  altså ikke, og rødbeter er stadig en god kilde til blant annet jern.

- Her må vi tenke helhetlig. Vi spiser ofte rødbeter sammen med brød og for eksempel leverpostei som begge inneholder jern. Da bidrar rødbete greit til det totale jerninntaket, sier Eidissen. 

GOD JERNKILDE: Leverpostei og rødbeter er begge gode kilder til jern.  Foto: Trine Solberg
GOD JERNKILDE: Leverpostei og rødbeter er begge gode kilder til jern. Foto: Trine Solberg Vis mer

Hun forteller også at rødbeter, og gjerne de syltede, ofte anbefales til kvinner som trenger mer jern, og til gravide som skal ha folsyre.

Dessuten er jo rødbeter på glass hakket mer anvendelige enn de ferske, da den allerede er tilbredt.

- Gir du en fersk rødbete til folk er det ikke sikkert de vet hva de skal bruke det til. Og heller ikke hvordan.

De færreste av oss vil uansett velge å spise rødbeten helt rå, men heller behandle dem ved å enten koke, bake eller sylte den. 

LES OGSÅ: 5 enkle matbytter alle bør gjøre

Oppskrifter med rødbeter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer