Dårlig Selvtillit

Slik får du mer selvtillit i senga

Første bud: slutt å sammenligne deg med andre!

SEKSUELL SELVTILLIT: Mange kvinner har lav seksuell selvtillit. Ønsker du å øke denne mener ekspertene du først og fremst må jobbe med deg selv, og ikke fokusere for mye på sexen. Foto: apops - Fotolia
SEKSUELL SELVTILLIT: Mange kvinner har lav seksuell selvtillit. Ønsker du å øke denne mener ekspertene du først og fremst må jobbe med deg selv, og ikke fokusere for mye på sexen. Foto: apops - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du det er vanskelig å nyte sex med partneren din, da alt du klarer å tenke på er om du er for tjukk eller om eksen hans var bedre enn deg?

Det er ikke til å komme unna at veldig mange av oss mangler en smule selvtillit i senga, og dette er dumt, for ofte er det en ødeleggende faktor for sexlivet ditt.

Dessverre er det slik at seksuell selvtillit ikke er noe som kommer av seg selv – du må jobbe hardt for den. For å gjøre denne prosessen litt lettere mener ekspertene at det første du bør gjøre er å finne ut hvorfor du føler deg usikker i senga.

LES OGSÅ: Redd for at du er «dårlig i senga»?

Frykt for å bli sammenlignet med andre

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at en av årsakene til at mange kvinner mangler seksuell selvtillit er at de er redde for å bli sammenlignet med andre.

- Mange er usikre på seg selv fordi de frykter at partneren skal sammenligne dem med ett eller annet ideal – enten det er hans forrige partner, en modell, et tenkt ideal eller en pornostjerne.

- Menn er også redde for slike sammenligninger, men de bekymrer seg ofte i mindre grad enn det kvinner gjør. Kvinner har en sterk tendens til å sammenligne seg selv med andre, og har mye strenger «regler» for hva som er greit og ikke. Det er mange måter å være mann på som er greie, mens rollekravene er strengere og smalere for kvinner, forklarer han.

BLI SAMMENLIGNET: Mange kvinner er redde for at partneren deres skal sammenligne dem med for eksempel eksen sin.  Foto: REX/Burger / Phanie/All Over Press
BLI SAMMENLIGNET: Mange kvinner er redde for at partneren deres skal sammenligne dem med for eksempel eksen sin. Foto: REX/Burger / Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Slik takler du eksen hans

Vi er altfor selvkritiske

EKSPERTEN: Bianca Schmidt.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Bianca Schmidt. Foto: Privat Vis mer

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, mener i likhet med Kjøs at vi kvinner er altfor kritiske til oss selv og utseendet vårt.

- Vi kvinner har en lei tendens til å se på oss selv med strenge øyne. Når vi går inn i et rom med mange mennesker i, er det ikke mennene vi får øye på først, det er de andre kvinnene – vi sammenligner oss med dem.

- Dette gjør vi ikke fordi vi er kritiske til dem, men fordi vi hele veien vil se hvilke verdier vi selv har. Vi sammenligner oss gjerne med hun ene som har den perfekte rumpen eller de perfekte brystene, og skaper et bilde av den perfekte kvinnen vi kan sammenligne oss med – og det er her vi feiler, da dette bryter ned selvtilliten vår.

Hvorfor gjør vi dette?

- Vi lever i en verden som er svært ytrestyrt og visuell, noe som gjør at vi baserer veldig mye på om vi er bra nok, pene nok, tynne nok og så videre. Seksualitet handler i stor grad om tiltrekning, og derfor blir de delene som handler om utseende lagt svært stor vekt på av kvinner under sex, forteller hun til KK.no.  

LES OGSÅ: Er selvtilliten på bånn?

Menn bryr seg mye mindre enn det vi tror

I tillegg til å ikke føle oss tiltrekkende eller gode nok i senga, har vi kvinner også en tendens til å tro at partneren vår tenker akkurat det samme som oss. Schmidt forteller at dette langt sannheten.

- Vi har av en eller annen grunn en forferdelig tendens til å tro at alt må se slik og slik ut - at vi må være perfekte for at mennene skal finne oss tiltrekkende. Men slik er det ikke, menn bryr seg nemlig mye mindre om disse tingene enn det vi kvinner tror.

- Mannfolk er veldig visuelle i tenningen sin, derfor ser de ikke etter feil når de er tent, de ser etter det de synes er sexy – for de ønsker jo at det skal være en sexy stund. Så hvis han synes du har deilig rumpe eller deilig bryster så er det dit øynene hans går.

VI OVERANALYSERER: Vi kvinner har en tendens til å tro at menn bryr seg veldig om hvordan vi ser ut i senga. Ifølge eksperten er ikke dette tilfelle. Faktisk fokuserer de minimalt på dette under sex.  Foto: Igor Mojzes - Fotolia
VI OVERANALYSERER: Vi kvinner har en tendens til å tro at menn bryr seg veldig om hvordan vi ser ut i senga. Ifølge eksperten er ikke dette tilfelle. Faktisk fokuserer de minimalt på dette under sex. Foto: Igor Mojzes - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - Gjør ting du liker, med mennesker du liker

Fokuser på å bygge opp selvtilliten din

For å bli sikrere på deg selv i sengen, mener Schmidt det først og fremst er viktig at du jobber med selvtilliten din.

- Jeg tenker at man skal begynne med seg selv – at man ikke nødvendigvis skal holde fokuset på sexen. Det handler om å virkelig jobbe med å omfavne seg selv med raushet.

- Du må bli trygg på deg selv på alle arenaer i livet, altså både som kjæreste, venninne, datter og så videre. Når dette er på plass vil denne positive energien automatisk smitte over på den seksuelle selvtilliten din, sier hun.

Kjøs mener også at man kan bli mer komfortabel i sengen dersom man er fornøyd med seg selv.

- Liker du deg selv samtidig som du har et godt forhold til partneren din, vil det nesten garantert gå bra. Det med å være «bra» er i det hele tatt veldig overvurdert. Det blir god sex når begge er til stede i øyeblikket, er oppmerksomme på hverandre, slapper av og er trygge.

- Det handler egentlig veldig lite om utseende, tekniske triks og finurlige ferdigheter, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer