Fisk

Slik får du mest ut av fiskemåltidet

Er omega-3 tabletter bedre enn fisk? Kan du velge frossen istedenfor fersk fisk?

GI HJERNEN OG KROPPEN ALLE FORDELENE AV FISKEN: Fiskeslag har forskjellig nivå av hjertevennlige fettsyrer. Enkelte inneholder også mer kvikksølv enn andre. Finn ut hvordan du får det beste fiskemåltidet. Foto: Colourbox.com
GI HJERNEN OG KROPPEN ALLE FORDELENE AV FISKEN: Fiskeslag har forskjellig nivå av hjertevennlige fettsyrer. Enkelte inneholder også mer kvikksølv enn andre. Finn ut hvordan du får det beste fiskemåltidet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fisk og sjømat har mange fordeler. Det er en av de beste kildene til omega-3 fettsyrer, og bare to måltider i ukendekker behovet ditt.

Men hva slags fisk du kjøper, hvor fersk den er og hvordan du tilbereder den, påvirker alle hvor mye av fordelene du får i deg, skriver iVillage.com (Ekstern lenke)

Her får du all informasjonen du måtte trenge om fisk for at kroppen og hjernen din skal få mest ut av måltidet.

Hvordan vet du om fisken er fersk?

Når du skal til innkjøp av fersk fisk bør du prøve å få en liten sniff av hvordan den lukter. Fersk fisk skal nemlig lukte av friskt hav og ikke lukte «fiskete». Hvis den lukter vondt kan det tyde på at den inneholder bakterier som kan skape sykdom.

I tillegg til lukt bør du se at fisken har klare øyne, fast konsistens og blankt eller glinsende skinn.

Hvor lenge holder fersk fisk seg?

For at fisken skal vare lengst mulig bør du legge den i den kaldeste delen i kjøleskapet. Husk at i ferskvaredisken, ligger den ofte på is. Prøv å lage den ganske raskt etter du har kjøpt den, ettersom smaken kan endre seg raskt.

Fordelene med fisken som vitamin D, proteiner og fiskeoljene, holder seg i 48 timer. Hvis du ikke skal spise den med det første kan du kaste den i fryseren. Da bevares både smaken og næringsstoffene.

LES OGSÅ: Glad i sushi? Ikke dropp wasabi!

Hvor mye fisk trenger du?

Du trenger altså faktisk bare å spise fisk to ganger i uken for å dra helsemessige fordeler av den.

Men du må opprettholde dette hver uke, derfor er det viktig å gjøre fisk til en del av kostholdet ditt. Fordelene kommer nemlig ikke med en gang du begynner å spise fisk, men når du spiser det jevnlig.

Inneholder all fisk hjertevennlige fettsyrer?

Ja, det gjør de, men mengen varierer etter hva slags type fisk du velger. Laks har blant det høyeste nivået av hjertevennlige oljer. Rett etter kommer sei, sild, sardiner og ansjos.

Selv om fisk er veldig sunt, må du finne en balanse av hvilken type fisk du velger. Enkelte inneholder mer kvikksølv enn andre og derfor er det greit å bytte på, eller holde antall måltider til to ganger i uken. En av de som inneholder mye kvikksølv er blant annet tunfisk.

Fisk og kvikksølv - bør du frykte det?

Kvikksølv kan skade nervesystemet. Derfor er det sagt at du skal unngå enkelte fiskearter som hai, sverdfisk og kongemakrell. Dette gjelder spesielt for gravide kvinner, barn under 12 år og de som har sykdommer som svekker immunforsvaret.

Hvis du er spesielt bekymret for kvikksølv, lønner deg seg å følge med på advarsler i nærområdet hvis du skal spise likal fisk. I Norge inneholder abbor høye nivåer av kvikksølv (Miljøstatus.no). Kommer fisken fra andre steder i verden, trenger du ikke bekymre deg. Denne blir regelmessig testet i hensyn til internasjonale forskrifter.

LES OGSÅ: Her er detox-maten

Er tabletter med omega-3 bedre enn fersk fisk?

Nei. Ingen pille kan slå effekten av den faktiske maten. Tablettene kan gi deg fiskeoljene fra fisken, men ikke andre næringsstoffer som vitamin D og proteiner.

Hvis du derimot ikke spiser fisk, kan slike tabletter være et godt alternativ. Snakk med legen din om hvor mye du bør ha hver dag, og hvilket merke du bør velge hvis havet av alternativer forvirrer deg.

Er frossen eller fersk fisk mest næringsrik?

Dumt spørsmål? Nei, faktisk ikke. Frosne grønnsaker er minst like sunne som ferske, men er fisken det? Fisk som er frossen blir fryst nesten med en gang etter fangst, derfor har fersk og frossen nesten helt likt næringsinnhold.

Frossen fisk er imidlertid billigere og lettere å få tak i. Derfor kan frossen være et godt alternativ. Se etter en pakning med gjennomsiktig plast slik at du kan se hvordan fisken ser ut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer