Stress

Slik får du orden på kaoset

Du skal ikke undervurdere en god liste.

PRØV MINDFULNESS: En pc som har mange programmer oppe samtidig, går tregere. Slik er det mennesker også, sier psykolog Peder Kjøs. Foto: Getty Images/Hemera
PRØV MINDFULNESS: En pc som har mange programmer oppe samtidig, går tregere. Slik er det mennesker også, sier psykolog Peder Kjøs. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har mer tid enn du tror du har. Bare tenk etter: Du har tid til å sjekke mailen 35 ganger i løpet av dagen. For ikke å snakke om antallet ganger du sjekker facebook. Du har også tid til seriemaraton, sen kveldsmat og lange telefonsamtaler med venninnen din. Du setter rett og slett av tid til tingene du tror betyr noe.

Forskerne støtter opp om at det lønner seg å roe ned og omfavne "mindfullness" i hverdagen. Hva sa du? Du er for travel? Og du vet ikke hvor du skal begynne?

- Begynn med en liste. Det er et banalt, og derfor undervurdert hjelpemiddel, sier kk.nos psykolog Peder Kjøs.
Alle som har følt seg som litt småkoko listefriker, kan dermed klappe seg på skulderen.

Gjør en ting om gangen

Grunnen til at vi ofte føler oss litt overveldet over hverdagens mange gjøremål, er at vi tenker på alt vi må gjøre med en gang.
- Det blir som med en PC - har du alle programmene oppe på en gang, jobber den saktere. Det er nesten ingen som er gode på multitasking. Gjør en ting om gangen, sier psykologen.

Skriv lister over alt du skal gjøre, den trenger ikke engang være prioritert. Og ikke bytt aktivitet når du er midt oppi den.

- Ta alt ut av oppvaskmaskinen, ikke bare halvparten. Deretter kan du hjelpe ungene med leksene. Og er det da for sent å sette på oppvaskmaskinen, så er ikke det så farlig, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Dette er sunt for hjernen din

Vær i det du gjør

Psykologens neste tips er å lage detaljerte lister.
- Skal barna i barnebursdag på onsdag, så skriv i kalenderen på mandag at du skal kjøpe gave. Da trenger du ikke gå rundt og tenke "huff, når skal jeg få tid til å kjøpe gave" og "jeg må ikke glemme å kjøpe den gaven". Det forstyrrer flyten din.

Tenk som en zenbuddhist - gjør det når du gjør det, vær der du er, vær i det du gjør. Du kjenner ingen glede hvis du ikke er tilstede i det du gjør akkurat nå.

- Tenker du på klesvask når du har sex, blir det ikke bra. Du overloader din egen oppmerksomhet, sier Kjøs.

- En av grunnene til at vi blir slitne, er alle tankene som bryter inn og ødelegger hverdagen. Har du skrevet ned lister, unngår du mange slike avbrytelser.

Mindfulness

Det handler om mindfulness, dette også, ifølge Prevention.com.

- Mindfulness kan gi deg evnen til å innse hva som er viktig akkurat nå, og hva du kan utsette til i morgen, sier Danny Penman, prisvinnende journalist og medforfatter av boken "Mindfulness: An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World".

LES OGSÅ: Slik får du indre ro

Sjekk kalenderen din

Skriv ned alt du pleier å gjøre i løpet av en typisk dag. Legg merke til hvilke av disse tingene som gir deg energi. Hvis du ser realiteten på papiret kan du avgjøre hvilke ting livet ditt trenger - og ikke, ifølge Penmans medforfatter Mark Williams. Han er professor i klinisk psykologi ved Oxford.

- Dropp tingene som ikke betyr noe. Ranger tingene du skal gjøre i en daglig to-do-liste, på en ti-tolv punker. Da unngår du at de små, unødvendige tingene distraherer deg, sier Penman.

Brems litt

Forskning viser at en kort meditasjonsøkt noen ganger i løpet av dagen kan gjøre deg mer produktiv, og hjelpe deg til å føle at du har kontroll på tiden din. Det handler ikke om å meditere seg til Nirvana, bare ta små pauser i løpet av dagen for å sjekke om du er på rett spor med dagen din.

Bruk fem minutter på denne enkle meditasjonsøvelsen når stresset tar overhånd:
Finn et stille sted, og sitt rett i ryggen med blikket vendt ned. Pust dypt og rytmisk. Ikke tenk på om du gjør det riktig eller ei, det viktige er å rense tankene og slappe av.

Deretter kan du hoppe i det. Forskning viser nemlig at stressede personer blir mer motiverte til å fullføre oppgaven når de har begynt på den. Så trekk pusten, og gå løs på lista.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer