Primer

Slik får du øyenskyggen til å vare hele dagen

Med en øyelokksprimer får du øyenskyggen til å se finere ut og sitte lenger.

PERFEKT FINISH: Med en øyelokksprimer vil øyenskyggen din bli lettere å påføre, finere og holde seg lekker gjennom hele dagen - og kvelden! Foto: Per Ervland
PERFEKT FINISH: Med en øyelokksprimer vil øyenskyggen din bli lettere å påføre, finere og holde seg lekker gjennom hele dagen - og kvelden! Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Maskara, foundation og rouge er noe de fleste kvinner har liggende i sminkepungen, og de siste årene har nok flere av oss også fått en primer oppi posen med produkter.

OVER HELE LOKKET: Ifølge Froom bør øyelokksprimeren legges over hele øyelokket og opp til brynet. Påfør primeren noen minutter før du påfører øyenskyggen.  Foto: Per Ervland
OVER HELE LOKKET: Ifølge Froom bør øyelokksprimeren legges over hele øyelokket og opp til brynet. Påfør primeren noen minutter før du påfører øyenskyggen. Foto: Per Ervland Vis mer

Jevnere utseende på huden

En ansiktsprimer, eller base, som vi gjerne sier på norsk, er et krem- eller geleaktig produkt som brukes under sminke for å jevne ut huden din før for eksempel foundation påføres.

Det fungerer rett og slett litt som et lim, slik at grunnsminken holder seg fin, ligger penere og blir lettere å påføre.

- Det er nok svært mange som ikke har hørt om primer. Og de fleste vil nok bli overrasket over effekten, har makeupartist Storm Pedersen tidligere uttalt til KK.no:

- En primer vil dekke rynker og synlige porer, og gi huden et jevnere utseende. I tillegg vil sminken sitte bedre utover dagen..


Tips til hvordan du bør påføre ansiktsprimer finner du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Dette sminketrikset må du lære deg

Får øyenskyggen til å sitte

Det er imidlertid ikke bare under grunnsminken du kan dra nytte av en primer. Det finnes også såkalte «øyelokksprimere», som du skal bruke under øyenskygge.

Og disse primerne er helt geniale hvis du ønsker at sminken på øyelokkene skal holde seg fin gjennom hele dagen (og kvelden).

- En øyelokksprimer er et helt genialt triks for å få øyenskyggen til å se perfekt ut lenge, forklarer Sarah-Jane Froom, europeisk make-up artist for Bare Escentuals, som produserer bareMinerals, til KK.no.

LES OGSÅ: Sminketabben som gjør deg fem år eldre

EKSPERTEN:Sarah-Jane Froom er europeisk make-up artist for Bare Escentuals, som produserer bareMinerals. KK.no møtte henne i forbindelse med lanseringen av Bare Minerals' nye "READY"-serie, som er ny og kompakt makeup fra mineralgiganten.  Foto: Per Ervland
EKSPERTEN:Sarah-Jane Froom er europeisk make-up artist for Bare Escentuals, som produserer bareMinerals. KK.no møtte henne i forbindelse med lanseringen av Bare Minerals' nye "READY"-serie, som er ny og kompakt makeup fra mineralgiganten. Foto: Per Ervland Vis mer

Over hele øyelokket


En øyelokksprimer skal legges i et tynt lag over hele øyelokket, og duses godt ut - enten med en applikator, kost, eller ganske enkelt med fingeren.

En god primer vil også kunne forhindre at øyenskyggen legger seg i såkalte «striper», i tillegg til at den kan gjøre at pigmentet i skyggen står bedre frem.

- Jeg vil anbefale å ta på primeren en liten stund før du tar på øyenskyggen. Smør det over hele øyelokket opp til øyenbrynet. La det sitte litt, og påfør deretter øyenskyggen, sier Froom:

- Da er du garantert at øyenskyggen sitter lenge. Jeg har venninner som har lagt seg (ikke anbefalt) med sotet øyesminke etter en kveld ute, og da de våknet opp dagen etterpå så sminken fortsatt helt perfekt ut.

SE PRODUKTFORSLAG HER:LES OGSÅ: Ikke bruk mer sminke enn dette

Prikken over i-en

Ønsker du virkelig at sminken skal sitte leeeenge, ja, da bør du avslutte med å spraye litt fikseringsspray over ansiktet ditt.

Ifølge makeupartist Ronja Hauan, assisterende butikksjef ved Make Up Store i Bogstadveien i Oslo, vil en slik spray gjøre at sminken holder seg fin mye lenger.

- Det tar en stund før sminken smelter inn i huden, mellom ti-femten minutter. Med en fikseringsspray får du en mer fresh look – du unngår at ansiktet ser tørt og pudrete ut. I tillegg får den makeupen til å holde lenger, har hun tidligere uttalt til KK.no:

- Du må gjerne bruke fikseringssprayen både før og etter sminke. Da vil makeupen sitte skikkelig godt, legger hun til.

LES OGSÅ: Pudderet som frisker opp øynene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer