Butterdig

Slik får du perfekt butterdeig

Triksene du bør kunne og feilene mange gjør.

BAKST: Har du skikkelig lyst på hjemmelaget croissant, men er usikker på hvordan du lager butterdeig? I denne artikkelen får du bakeekspertens beste tips.  Foto: Fotolia
BAKST: Har du skikkelig lyst på hjemmelaget croissant, men er usikker på hvordan du lager butterdeig? I denne artikkelen får du bakeekspertens beste tips. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hjemmelaget sjokoladecroissant, blåbærterte og napoleonskake - nam, vi får vann i munnen bare av tanken på disse godsakene!

Har du lyst til å lære hvordan du lager perfekt butterdeig?

Vi har spurt en av Norges mest populære bakebloggere hva hennes beste tips er.

LES OGSÅ: Sunnere å bake brød uten mel?

Øvelse gjør mester

Manuela Kjeilen, som er kvinnen bak bloggen Passionforbaking, forteller at det eneste du kan gjøre er å tenke at øvelse gjør mester.

- Jeg har ingen utdannelse innen baking, og har derfor lært absolutt alt selv. Første gang jeg skulle lage butterdeig ble den langt fra bra, og gikk rett i søpla, forteller hun.

Kjeilen er imidlertid ikke en person som gir seg med det første.

- Jeg tenkte at hvis profesjonelle bakere klarer det, skal jeg også få det. Så jeg prøvde og feilet cirka syv eller åtte ganger, før jeg endelig klarte å lage en perfekt butterdeig – da satt jeg igjen med en utrolig deilig mestringsfølelse, forteller hun.

BUTTERDEIG: Mange synes det er vanskelig å bake butterdeig fordi den skal brettes og kjevles veldig mange ganger.  Foto: Tanja Esser - Fotolia
BUTTERDEIG: Mange synes det er vanskelig å bake butterdeig fordi den skal brettes og kjevles veldig mange ganger. Foto: Tanja Esser - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne elsker

Viktig å ha god tålmodighet

Dersom du ønsker å mestre kunsten å bake butterdeig, mener Kjeilen det er svært viktig at du følger oppskriften til punkt og prikke, og smører deg med en god dose tålmodighet.

- Butterdeig skal ha mange lag med smør inni og brettes i flere omganger. Det mange synes er vanskelig er å kjevle ut smøret mellom lagene. Mitt beste triks er å blande smøret med bitte litt mel.

- Jeg deler smøret med et rivjern, eller en ostehøvel, og blander det så med melet. Etter det ruller jeg det ut, slik at det ser ut som en liten firkantet pakke, legger det midt i deigen og bretter det. Så setter jeg det i kjøleskapet i cirka 20 minutter – da blir deigen mye lettere å jobbe med.

Videre forteller Kjeilen at du skal gjenta denne prosessen fire til fem ganger.

- Det virker kanskje veldig slitsomt å skulle gjenta denne prosessen så mange ganger, men gjør du dette får du den perfekte butterdeig som du kan lage alle mulige slags gode kaker av.

RIV SMØRET: Et godt tips er å rive smøret med et rivjern.
RIV SMØRET: Et godt tips er å rive smøret med et rivjern. Vis mer

LES OGSÅ: Kan du dette baketrikset?

Smaken er viktigere enn utseendet

Feilen mange gjør når de lager butterdeig, er at de ikke kjevler smøret ordentlig ut mellom lagene.

- Da blir det fort mye smør på ett sted og det kan renne av deigen. Da får du en våt smørdeig og ikke en luftig en med mange lag, forteller Kjeilen.

I tillegg kan det hende at formen på deigen blir litt rar dersom du mislykkes med smøret.

- Men når det er sagt synes jeg at det aller viktigste er smaken på baksten, og ikke nødvendigvis utseendet. Fyll den for eksempel med en deilig vaniljekrem, så vil den være uimotståelig, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer