Hud

Slik får du plettfri hud til festen

Stor guide: Slik finner du foundation og pudder som passer perfekt for akkurat din hud.

VÆR FARGESMART: Er foundationen for mørk, vil du se skitten ut. Er foundationen for lys, blir du grå og blek i ansiktet, du skal ha en som er helt lik din egen hudtone. Foto: Panther Media
VÆR FARGESMART: Er foundationen for mørk, vil du se skitten ut. Er foundationen for lys, blir du grå og blek i ansiktet, du skal ha en som er helt lik din egen hudtone. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Makeupekspert Helge Borgen gir her sine beste råd til hvordan du kan lykkes med foundation og pudder.

Finn din farge

Er foundationen for mørk, vil du se skitten ut. Er foundationen for lys, blir du grå og blek i ansiktet, du skal ha en som er helt lik din egen hudtone. Se på resultatet i dagslys.
Siden makeupkremen skal matche hudtonen din, er det lurt å ha en nyanse til vinter og en annen til sommer. I overgangene mellom årstider blander du disse to for å finne riktig farge.

Flytende eller fast?

En flytende foundation kan gi et mykere resultat, og smelte lettere inn i huden. De fastere typene, som påføres med svamp, gir ofte en bedre dekkevne. På sommeren kan foundation i fast form være litt for tungt. Huden skal puste!

LES OGSÅ: Den store foundation-guiden

Matt ned

Pudder fikserer makeupen og gjør den mer holdbar. Dessuten matter pudder ned blanke partier, dersom du har det. Bruk helst et transparent pudder over foundation - det skal bare gi en mattere finish, ikke en annen hudfarge.

Godt rustet

Du kan med fordel ha to ulike redskaper: En myk svamp av god kvalitet, og en stor kost i naturhår med avrundet tupp.

Proff påføring

Ekspertene strides om hva som er best av ulike svamper, pensler og fingertupper. Det beste er nok en kombinasjon. Bruk svamp til store flater som kinn og panne, og pensel til «kriker og kroker» som området rundt nesevingene, og til å glatte over til slutt. Det er en god idé å varme makeupkremen på håndbaken før du påfører den på ansiktshuden. Så å si ingen sminkeprodukter skal tas direkte fra flasken og på huden. Ved å varme opp makeupkremen på hånden smelter den over i en konsistens som lettere absorberes av huden.

Prøv mineraler


Det nyeste på markedet er mineralfoundation. Bruker du mineralfoundation, så dropper du pudderet. Husk på at pigmentene i mineralsminke er tettere og sterkere enn i vanlig pudder eller foundation, så du trenger ikke bruke så mye. Mineralmakeup kommer ofte i pudderform, som smelter inn i huden som en foundation når den påføres med en stor makeupbørste. Mineralsminke tetter ikke til porene, og resultatet blir ofte naturlig og friskt.

LES OGSÅ: Plettfri hud på 1-2-3

Tørr hud

Bruk en god fuktighetskrem først, og velg en foundation som som inneholder litt olje. Har du tørr hud, er det viktig at du velger en type som er pudderfri. Har du en hudtype med tørre og fete partier, påfører du pudderet selv der hvor du synes huden blir blank.

LES OGSÅ: Strålende hud livet ut

Aldri mer blank nese

Har du fet hud, bør du velge en lett og oljefri foundation. Styr unna de billigste merkene, invester heller i en foundation av god kvalitet som skal gi en mattere finish. Du vil merke forskjellen. Ha et transparent og mattende pudder tilgjengelig, så kan du matte ned T-sonen i løpet av dagen.

TEST DEG SELV: Hvilken hudtype har du?

La huden puste

Har du problemhud med kviser eller irritert hud, ikke prøv å sparkle over problemet med mye foundation. Det kan bare gjøre det verre på sikt. Sørg heller for å få gode rense- og pleieprodukter tilpasset huden, slik at du kan forbedre hudkvaliteten. Bruk en lett og gjerne uparfyrmert foundation som lar huden puste. Mange med problemhud har også gode erfaringer med mineralmakeup.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer