VOKSENKÅL: Den lett bitre smaken skal være der, men feil tilberedning an gjøre bitterheten for stor. Foto: HandmadePictures - Fotolia
VOKSENKÅL: Den lett bitre smaken skal være der, men feil tilberedning an gjøre bitterheten for stor. Foto: HandmadePictures - Fotolia Vis mer

Kjøkkentriks

Slik får du rosenkålen perfekt

Unngå overkoking - ellers blir smaken bitter.

Publisert
Rosenkål er en grønnsak som ofte dukker opp på festmiddagsbordet nå i juletida. Den er særlig brukt til vilt eller kalkun.

Er du blant dem som ikke synes rosenkål er så godt? Som synes den smaker altfor bittert?

Da har du (eller svigermor) ikke tilberedt rosenkålen riktig.

Rosenkålen skal riktignok smake litt bittert, men den blir ekstra bitter på smak om den kokes for lenge.

LES OGSÅ: Ikke kok kålen

LUKSUSTILBEHØR: Rosenkål med bacon er skikkelig god festmat. Foto: Pawel Spychala - Fotolia
LUKSUSTILBEHØR: Rosenkål med bacon er skikkelig god festmat. Foto: Pawel Spychala - Fotolia Vis mer

Slik tilbereder du den riktig

Rosenkål skal ikke kokes lenger enn til de så vidt er møre helt gjennom. Dette tar 7-10 minutter avhengig av hvor store de er. Bruk en potetgaffel og sjekk etter fem minutters koking, så vet du omtrent hvor lenge det er igjen.

Rosenkålen blir enda bedre om du damper den. Det vil si at du fyller en kjele med bare litt vann i bunnen, koker opp, og setter ned varmen litt før du har i rosenkålen. Etter 5-7 minutter er den ferdig. Har du en smørklatt i kjelen blir rosenkålen ekstra god.

Triks! Hvis du vil være helt trygg på at rosenkålen ikke blir for bitter skal du dele den i to før du koker den. Da forsvinner en del av den bitre smaken ut i kokevannet.

Husk at rosenkål også kan ovnsstekes. Ha litt olje, salt og pepper på dem og stek i ovnen på 200 grader i cirka 15 minutter.

LES OGSÅ: Velg frukt og grønt med sterke farger
Smakssett rosenkålen

Rosenkål kan smakssettes med flere krydre og matvarer som gir en fin variasjon. Rosenkål med sprøstekte baconbiter er en kjent slager, men prøv også noen av disse variantene:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer