BARE LEKKERT: Saftig og smakfullt - lær deg hvordan du steker kyllingbrystet til perfeksjon. Foto: B. and E. Dudzinscy - Fotolia
BARE LEKKERT: Saftig og smakfullt - lær deg hvordan du steker kyllingbrystet til perfeksjon. Foto: B. and E. Dudzinscy - Fotolia Vis mer

Kjøkkentriks

Slik får du saftig kyllingfilet hver gang

Dette steketrikset må du lære deg!

Kyllingfilét eller kyllingbryst er blitt svært populær mat blant nordmenn. Det er nok fordi kyllingfiléten er proteinrik, fettfattig og kan brukes på et utall måter - i fajitas, som grillmat, i en kyllingsalat, med saus og poteter, pasta, ris ... 

Ikke den letteste råvaren

Selv om kyllingfilét er veldig populært og anvendelig, er det en råvare du må behandle med forsiktighet.

Rå kylling blir lett en bakteriebombe, og mens du godt kan spise oksekjøtt som ikke er gjennomstekt, må kyllingen ikke være rosa inni (det samme gjelder svinekjøtt). da er faren stor for at skumle bakterier lager krøll for deg.

Vær derfor veldig nøye med å bruke egne kniver og skjærebrett til kyllingkjøttet. Ingen andre matvarer bør komme i kontakt med rå kylling eller redskaper som er brukt på rå kylling.

En annen ting som gjør kyllingfilét til en litt vrien råvare er at den, siden den ikke inneholder så mye fett eller vann, lett blir tørr om du tilbereder den feil.

Derfor bør du lære deg denne enkle og bombesikre måten å steke kyllingfilét på. Det krever minimal innsats, og frigir masse tid du kan bruke på å tilberede resten av måltidet.

1. Legg filétene på et rent skjærebrett, og ta fram en ren kniv og et rent glass. Foto: Stine Okkelmo
2. Bank filétene flate med bunnen av glasset, så de alle er samme tykkelse (da spiller det ingen rolle om noen er større enn andre). Foto: Stine Okkelmo
3. Krydre de flatbankede filétene. Foto: Stine Okkelmo
4. Varm olje eller smør skikkelig varmt i en panne eller gryte med lokk, og legg filétene til steking i 1-2 minutter. Foto: Stine Okkelmo
5. Etter 1-2 minutter snur du filétene, og skrur varmen ned på det laveste. Foto: Stine Okkelmo
6. Sett på lokk, og la filétene steke for seg selv i 10 minutter. Foto: Stine Okkelmo
7. Etter 10 minutter snur du filétene igjen, og skrur av platen (har du ikke gass eller induksjon må du fjerne pannen fra den varme platen). Foto: Stine Okkelmo
8. La filétene hvile i 10 minutter. Nå etterstekes de slik at de blir gjennomstekte, men fortsatt saftige. Foto: Stine Okkelmo
8. Eureka! Du har stekt perfekte kyllingfiléter! Foto: Stine Okkelmo

La oss oppsummere:

  1. Bank kyllingfilétene til lik tykkelse med bunnen av et rent glass.
  2. Krydre filetene.
  3. Ha litt olje eller smør i bunnen av en panne med lokk, eller en sautégryte (skal du bare steke 1-2 filéter kan du bruke en vanlig kjele med lokk). Varm pannen/gryten på høy temperatur.
  4. Legg kyllingfiletene oppi når oljen/smøret er skikkelig varmt. Stek i 1-2 minutter.
  5. Vend filétene, og skru ned temperaturen til laveste styrke. Sett på lokket, og la filétene steke i fred i 10 minutter.
  6. Etter 10 minutter snur du filétene igjen, tar gryten/pannen av plata, og lar filétene hvile i ytterligere 10 minutter.
     

Det er alt som skal til - gratulerer, du har blitt en proff på å steke kyllingfiléter!

Sjekk ut disse gode kyllingoppskriftene:

Kylling med savoykål og nudler

Kyllingburger med avocado og cæsadressing

Butterchicken med ris og koriander

 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: