Sommerfarge som varer:

Slik får du sommerfargen til å vare

Det er særlig én ting du må tenke på!

SOMMERFARGE: Ta grep slik at huden din holder seg solbrun utover høsten! FOTO: NTB Scanpix
SOMMERFARGE: Ta grep slik at huden din holder seg solbrun utover høsten! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekk opp hånda de som ikke er klare for å gi slipp på sommeren, og gå tilbake til hverdagen! Enten vi vil innrømme det eller ikke, er sommeren litt på hell nå. August raser avsted, og før vi vet ordet av det er vi inne i den første høstmåneden. Det aller tristeste er vel kanskje at for hver høstdag som går, vil hudens solkyssede glød blekne. Sjekk ut ekspertens tips til hvordan du får fargen du har opparbeidet deg i sommer til å vare lengst mulig!

Fuktighet & forberedelse

Vi er faktisk alle utstyrt med like mange melanocytter, som er de melaninproduserende cellene. Derimot varierer melaininproduksjonen, altså fargeproduksjonen, når det kommer til etnisitet og hudtype. Jo mer melanin man har, jo mer farge får man. Dette er fordi dette avgjør hvor fort melanocyttene responderer på UV-stråling. Brunfargen er hudens første forsvarsmur mot UV-skade.

- Huden fornyer seg hver 28. dag, så dermed vil brunfargen også gradvis forsvinne med de døde cellene, forklarer kosmetisk lege Rolah Osman til Kk.no.

Hvor raskt man får farge solen, avgjøres av hudtype og grunnfarge, men påvirkes også av solfaktor og fuktighet i huden. Lavere solfaktor gjør at du får fortsere farge, men er ikke å anbefale.

- Vær obs på at lav solfaktor gir mindre beskyttelse mot solens farlige stråler, noe som kan gi hudskader som igjen kan forårsake tidlig aldring og kreft. Jeg anbefaler derfor alltid høy solfaktor og solvett! sier Osman.

Mange tenker at man ikke kommer til å få like mye farge dersom man bruker høy solfaktor, men dette stemmer ikke. Du får i stedet en dypere brunfarge som varer lengre.

Osman anbefaler at du bruker solfaktor 50 i ansiktet, fordi det eksponeres konstant, og 30 ellers på kroppen. Smør deg oftere enn du tror du trenger!

Bruk tilstrekkelig med solkrem, og tilfør huden din nok fuktighet - da varer brunfargen din lengre. FOTO: NTB Scanpix
Bruk tilstrekkelig med solkrem, og tilfør huden din nok fuktighet - da varer brunfargen din lengre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Godt eksfoliert og fuktig hud kan derimot også føre til at du blir raskere brun - og at fargen opprettholdes lengre. Hold huden din sunn og fin! Og forresten - disse grønnsakene kan også hjelpe deg å holde lengre på fargen!

- Jo tørrere hud man har, jo raskere mister man farge. Sørg derfor for å regelmessig fukte huden med en god lotion eller olje, tipser hudeksperten.

Flasser du?

Det er ikke like lett å unngå å bli solbrent om sommeren. Har du først blitt det, er flassing en nødvendig del av reparasjonsprosessen til huden din.

- Flassing er hudens måte å kvitte seg med døde celler på, og det er også viktig for å unngå kreftdannelse i disse cellene, sier hudeksperten.

Dersom du virkelig vil unngå flassing, er du rett og slett nødt til å tenke preventivt. Da gjelder det først og fremst å beskytte huden tilstrekkelig, slik at du ikke blir solbrent.

- Man bør holde seg unna solen når UVB-strålene er på sitt høyeste, altså mellom klokken 11 og 14. Bruk også hatt og beskyttende tøy i tillegg til solkrem, sier Osman.

Pssst, visste du at du kan drikke deg til yngre hud?

Den aller beste måten å unngå flassing på er å sørge for å ikke bli solbrent. Flassing er en nødvendig del av hudens reparasjonsprosess. FOTO: NTB Scanpix
Den aller beste måten å unngå flassing på er å sørge for å ikke bli solbrent. Flassing er en nødvendig del av hudens reparasjonsprosess. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

La Roche-Posay forklarer forskjellen på UVA- og UVB-stråler så enkelt som dette: «A for aldring, og B for brent eller brun hud» . 95% av UV-strålene som når jorden er UVA, og disse finner vi hele året, også i overskyet vær, og de er sterke nok til å trenge inn igjennom vinduer. Disse strålene produserer frie radikaler, som påvirker huden vår til aldring - og kan også gi hudkreft eller pigmentforstyrrelser. UVB-strålene utgjør kun 5%, og kan ikke trenge igjennom vinduer. Likevel er de svært intense, noe som er grunnen til at huden vår blir brunere. UVB-strålene kan også føre til hudkreft, allergiske reaksjoner og solbrenthet. Med andre ord gjør du deg selv en stor tjeneste ved å ta bevisste valg om beskyttelse!

LES OGSÅ: - Å forholde seg til sol og soling på denne måten har gått ut på dato!

Når du først er i gang med flassingen, er det selvpleie og enda mer beskyttelse som gjelder. Ikke la den flassende huden eksponeres for mer sol! Tidligere har vi også skrevet om at du bør drikke mye vann, og la være å pirke eller dra av huden som flasser. Osman anbefaler at du skrubber hudområdet lett etter at du har dusjet eller badet, og at du smører med olje eller en god lotion.

- De døde hudcellene må jo bort på en eller annen måte, men man kan hjelpe huden litt ved lett skrubb etter dusj, og å tilføre mye fuktighet, sier hun.

LES OGSÅ: Slik endrer huden seg i 20-, 30-, 40-, og 50-årene

LES OGSÅ: Du kan faktisk bli avhengig av solen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer