Trene lår:

Slik får du strammere lår

Her er de beste metodene og øvelsene.

TRENE LÅR: Ifølge eksperten holder det ikke å trene lårene til krampen tar deg - istedenfor handler det om en kombinasjon av beveglighet i hverdagen, trening og kosthold, samt en liten dose tålmodighet. Foto: NTB scanpix
TRENE LÅR: Ifølge eksperten holder det ikke å trene lårene til krampen tar deg - istedenfor handler det om en kombinasjon av beveglighet i hverdagen, trening og kosthold, samt en liten dose tålmodighet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jo, det går an å stramme opp ulike deler av kroppen man kanskje ikke er så fornøyd med.

Kroppen vår er skapt for å være mer i bevegelse. Vi sitter mye stille i dag, og mange sliter med muskulære svakheter i rumpe og bakside lår, samt låsninger i rygg og hofter. En god holdning krever sterk kjernemuskulatur, men også aktivert rumpemuskulatur så bekkenet står i riktig stilling. Lår- og setemuskulatur er de største muskelgruppene i kroppen, og trening av disse forbrenner også mest.

Men er det egentlig mulig å stramme opp lårene? Du vet, det området helt øverst på innsiden av lårene som vi bare vil trene skikkelig opp. Og hva er i så fall mest effektivt?

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt sidefettet

Ha fokus på helheten

- Innsiden av lår, ja. Ved slike tilfeller er det sjeldent jeg fokuserer på bare ett område, men heller tar hele kroppen i betraktning, sier Tommy André Lande, personlig trener fra Norges Idretthøyskole og osteoptat.

Han forklarer at punktforbrenning ikke er så effektivt som en trodde for en del år siden, og derfor handler det til slutt om mengden trening, hverdagsaktivitet og kosthold.

MOSJON: Den personlige treneren kan fortelle at punktforbrenning ikke er så effektivt som en trodde for en del år siden, og derfor handler det til slutt om mengden trening, hverdagsaktivitet og kosthold for å bli kvitt ridebukselårene. Foto: Fotolia
MOSJON: Den personlige treneren kan fortelle at punktforbrenning ikke er så effektivt som en trodde for en del år siden, og derfor handler det til slutt om mengden trening, hverdagsaktivitet og kosthold for å bli kvitt ridebukselårene. Foto: Fotolia Vis mer

Altså vil ikke beinløft eller glidende utfall alene få bukt med ridebukselårene.

- Både hverdagsaktivitet, trening og kosthold vil være utrolig viktig hvis du har som mål å redusere fett øverst på innsiden av lårene dine, sier Lande.

- Genetisk sett vil det også være individuelt fra person til person hvor du lagrer fett, så dette er viktig å ta med i betraktningen, sier den personlige treneren.

LES OGSÅ: Mageøvlesen du kan gjøre på stranda

Ikke frykt styrketrening

Men det er ikke dermed sagt at det er noen grunn til å gi opp.

- Selv om noen har lettere for å legge på seg fett rundt hoftene og lårene, så kan du alltid gjøre noe med det og gjøre det beste ut av situasjonen, sier Lande.

Så, hvor bør du begynne?

- Riktig styrke- og kondisjonstrening er viktig. Velg kondisjonstrening der du har god variasjon mellom intervaller og langkjøring, samt styrketreningsøvelser som knebøy, markløft, utfallsvarianter og andre store beinøvelser, sier han.

- Mange vil gjerne ha en fasit på hvordan du kan skape best mulig resultater, men det er ikke alltid så enkelt å gi, da kroppene våre er svært ulike. Det som passer for én, passer ikke alltid en annen.

Og selv om du i utgangspunktet ønsker å gjøre lårene dine «smalere» ved å bli kvitt ridebukselårene, skal du slett ikke frykte styrkeøvelsene.

STYRKETRENING: Selv om du i utgangspunktet ønsker å gjøre lårene dine «smalere» ved å bli kvitt ridebukselårene, skal du slett ikke frykte styrkeøvelsene. Foto: Jasminko Ibrakovic - Fotolia
STYRKETRENING: Selv om du i utgangspunktet ønsker å gjøre lårene dine «smalere» ved å bli kvitt ridebukselårene, skal du slett ikke frykte styrkeøvelsene. Foto: Jasminko Ibrakovic - Fotolia Vis mer

- Mange er redd for «store» lår som følge av styrketrening, men styrketrening har mange gode effekter. Muskulatur tar kortere tid å påvirke enn selve fettet. En høyere andel muskelmasse vil gi lavere fettprosent. En økt andel muskulatur vil også trenge mer kalorier for å vedlikeholdes, derfor vil hvilestoffskiftet og forbrenningen økes, sier han.

- Styrketrening er i så måte en veldig viktig del av treningen, ikke vær redd for den. Mer muskulatur i ett område vil også gjøre deg «strammere» estetisk sett.

Gode styrkeøvelser kan være:

 • Knebøy
 • Strake markløft
 • Utfall bakover
 • Gående utfall
 • Hip thrust
 • Bulgarsk split bøy
 • Ett bens strake markløft

Se noen av øvelsene her!

LES OGSÅ: Spis deg til mindre magefett

Vær tålmodig - resultatene kommer etter hvert

I tillegg gjelder det å ha fokus på kontinuitet - for resultatene kommer ikke på dagen.

- Det kan ta litt lengre tid hos enkelte. Kroppen trenger tid til å endre seg. Da er det viktig å tenke kontinuitet. Ikke gi deg etter noen uker eller måneder, selv om du ikke ser resultater på kroppen din, sier Lande.

TÅLMODIGHET: Det gjelder å ha litt tålmodighet. Lande kan fortelle at resultatene neppe kommer på dagen, men det er ikke dermed sagt at de ikke kommer til slutt. Foto: (c) John Fedele/Blend Images/Corbis/All Over Press
TÅLMODIGHET: Det gjelder å ha litt tålmodighet. Lande kan fortelle at resultatene neppe kommer på dagen, men det er ikke dermed sagt at de ikke kommer til slutt. Foto: (c) John Fedele/Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

- Skap gode rutiner på hverdagsaktivitet, trening og kosthold. Da vil du se store endringer på hele kroppen din, og ikke bare på innsiden av lårene.

- Fokuser på helheten, så vil det være enklere å både se og kjenne resultatene.

Her er hva du bør fokusere på:

 • Kvalitet når du trener og gjør en øvelse.
 • Beveg deg mer i hverdagen.
 • Jobb med god kontakt med muskulaturen under styrketreningen.
 • Kontinuitet i treningen.
 • Vær tålmodig! Resultatene vil komme.
 • God og næringsrik mat. Lag mat fra bunnen av.
 • Kondisjonstrening har også sin plass. Variasjon mellom langkjøring og intervaller.

LES OGSÅ: Slik trener du deg til fastere rumpe og velformede lår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer