GLEDESSPREDER: Tulipaner er en av favorittblomstene våre, og kan holde i flere uker om vi behandler dem riktig. Foto: Stine Okkelmo
GLEDESSPREDER: Tulipaner er en av favorittblomstene våre, og kan holde i flere uker om vi behandler dem riktig. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Blomster

Slik får du tulipanene til å holde lenger

Unngå disse 5 vanlige tabbene, som forkorter bukettens levetid.

KK.NO: Tulipaner gir farge og liv, og minner oss om at våren og sommeren snart er her.

Det er også en fin gave å komme med til jubilanten, vertinnen eller en venn som trenger en oppmuntring. 

LES OGSÅ: Venneguide for voksne

Visner de bort altfor fort?

Tulipaner skal kunne holde seg i opptil to uker om du behandler dem riktig.

Gjør dine buketter det, eller ender du opp med slappe tulipaner som henger med hodet og begynner å miste bladene etter bare noen dager?

Det er sikkert mange som kjenner seg igjen i dette. Og selvsagt - om tulipanene allerede er fullt utsprunget når du får dem i hus, holder de ikke så lenge som om de ennå ikke har blomstret og åpnet seg.

Er du ikke flink med blomster og planter i det hele tatt? Sjekk ut Sweet Pauls fine blomsterdekorasjoner i kreppapir, da vel!

Fem klassiske feil

Men ofte er grunnen at vi ikke behandler tulipanbuketten riktig. Og det er særlig disse fem feilene vi gjør:

1. GLEMMER Å SNITTE STILKEN
Tulipaner drikker mye vann, men for å få til det trengs et ferskt snitt i stilken nederst. Hvis du ikke gjør dette, vil tulipanene visne mye raskere. Kutt rett over, du trenger ikke snitte stilken skrått. 

UPS: Slik går det om du pakker ut tulipanene og setter dem rett i vasen. Foto: pressmaster - Fotolia
UPS: Slik går det om du pakker ut tulipanene og setter dem rett i vasen. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

2. PAKKER DEM UT OG SETTER DEM RETT I VASEN
Hvis du pakker tulipanbuketten ut med én gang, og fjerner alt av eventuelle strikker eller avispapir som holder buketten samlet, og så setter dem rett i en vase, vil du oppleve at tulipanene begynner å henge, fordi stilkene bøyer seg.

I stedet skal du la strikken eller avispapiret som holder buketten sammen bli sittende, og sette buketten i en vase med vann (eller i en bøtte om du har kjøpt mange tulipaner som skal fordeles i flere vaser). 

Der bør den stå i en times tid, for da får stilkene drukket nok vann til at de holder seg rette og ranke selv uten strikk eller avispapir som støtte.

Bruk gjerne holdbarhetsmiddelet om et slikt kom med buketten. 

3. GLEMMER Å ETTERFYLLE VANN
Som nevnt er tulipaner veldig tørste, og derfor er det alfa og omega at du etterfyller vann hver dag.

LES OGSÅ: Det er helt riktig å kle seg i blomster i vår!

4. DROPPER Å ETTERSNITTE
Stilken vil miste oppsugingsevne med tiden, så etter 4-5 dager bør du du på nytt snitte den nederste delen på stilken. Da vil du øke holdbarheten betraktelig.

5. LAR TULIPANENE STÅ VARMT HELE DØGNET
Tulipaner blomstrer sen vår/tidlig sommer, og tåler ganske godt lave temperaturer (men ikke minusgrader). Den er vant til varme dager, og kjøligere netter. Dette bør du forsøke å etterligne, for da vil tulipanene holde seg mye lenger. Sett derfor tulipanbuketten kjølig om natten - for eksempel ute i gangen, eller i vinduskarmen i et rom der det ikke er så varmt. De kan også settes ute, men som nevnt må ikke temperaturen falle under null grader i løpet av natten.

PS! Elsker du blomster? Sjekk dette smarte trikset så du får plass til enda flere - lag en blomstertrapp!

1: Snitt stilkene rett av med en skarp kniv. Foto: Stine Okkelmo
2. Ikke fjern strikk/avispapir som holder buketten samlet ennå. Foto: Stine Okkelmo
3: La tulipanene stå og trekke i vann med strikk/avispapir i en times tid, så stilkene holder sin rette form. Foto: Stine Okkelmo
4: Fjern så strikk/avispapir. Nå vil tulipanene stå ranke og fine av seg selv (men det er uansett lurt med en vase som ikke er altfor vid). Foto: Stine Okkelmo
5: Det har gått tre dager, og vi har plassert tulipanene i en kjølig vinduskarm om natten. De er blitt enda finere, men er fortsatt ikke fullt utsprunget. Kanskje de kan stå i to uker til? Hvis vi husker å etterfylle vann, og ettersnitte stilkene, burde det være mulig. Foto: Stine Okkelmo

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: