Reise

Slik finansierte de tidenes feriehelg

Da gutta ville på fotballtur til Liverpool, foreslo mamma Tone at de kunne tjene penger på å leie ut leiligheten sin.

LEIDE UT LEILIGHETEN: Familen Omdahl-Aspevoll tjente nok til å reise på ferie til Liverpool ved å leie ut leiligheten sin.  Foto: Astrid Waller
LEIDE UT LEILIGHETEN: Familen Omdahl-Aspevoll tjente nok til å reise på ferie til Liverpool ved å leie ut leiligheten sin. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ideen kom da de selv skulle reise til Venezia i fjor sommer, sammen med Tones foreldre. Noen tipset henne om Airbnb, som formidler utleie av boliger over hele verden.

– Vi fant fort ut at vi kunne leie en stor leilighet for samme pris som to små hotellrom - det var spesielt greit siden vi skulle reise tre generasjoner sammen. 

- Det var da jeg fikk en idé: Hvorfor ikke leie ut vår egen leilighet mens vi bodde i noen andres leilighet, og samtidig tjene penger på det, forteller Tone Foss Aspevoll.

LES OGSÅ: 3 fantastisk Mallorca-hotell

Eksplosiv økning

Stadig flere nordmenn tjener penger på boligen sin – enten ved å la noen bo der mens de selv er på ferie, eller ved å leie ut et rom eller to mens de selv er hjemme.

De siste årene har utleieformidleren Airbnb i stor grad overtatt, og med det har også utleievirksomheten økt: I 2014 bodde det tre ganger flere reisende gjennom Airbnb i Norge enn året før, og den årlige økningen av nordmenn som velger å leie et sted å bo gjennom utleieformidleren er på over 150 prosent.

I januar 2015 var det 3473 aktive boliger tilgjengelig for leie i Norge, en økning på 262 prosent. De store byene og hyttedestinasjonene er naturlig nok mest populære, men selv den mest avsidesliggende bygd kan være et eksotisk feriemål for utenlandske turister!

IKKE NOK TIL Å REISE PÅ FERIE? I dag tjener mange litt ekstra penger på å leie ut leilighetene sine til turister.  Foto: gmg9130 - Fotolia
IKKE NOK TIL Å REISE PÅ FERIE? I dag tjener mange litt ekstra penger på å leie ut leilighetene sine til turister. Foto: gmg9130 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: «Vi vil klare å berge øyet, men må fjerne halve nesen»

Fotballhelg i Liverpool

Tone og familien fikk raskt napp på leiligheten deres som ligger i idylliske Lille Tøyen hageby i Oslo.

Siden reisen deres til Venezia allerede var finansiert, ble familien enige om at pengene de tjente på utleie skulle spares til de hadde nok til en skikkelig fotballhelg i Liverpool.

På den måten ble alle motivert for å bidra i forkant av utleie - for det krever litt forarbeid å gjøre boligen din klar for besøk, da de færreste av oss har det strøkent til enhver tid.

– La meg si det slik: Jeg hadde ikke kommet på å skulle leie ut selv, og hadde jeg først kommet på det hadde jeg nok stoppet opp midt i ryddingen og lurt på om det var verdt det. Men da vi først var klare og leide ut leiligheten, var det bare veldig hyggelig, innrømmer Tones mann, Tore Omdahl.

Tone og mannen har leid ut til familier som har barn på samme alder, og sett at de blir overlykkelige over å kunne sove i kjente omgivelser med fotballplakater på veggene og samme leker som de har hjemme.

– Det er litt rart å tenke på at noen skal bo i vårt hus, men det er litt fint også. Vi tjener penger, og andre folk får se hvordan vi har det, sier Karl (12).

- Tenk at noen har reist helt fra Frankrike for å bo hos oss! Det er litt kult, mener lillebror Alfred (8).

LES OGSÅ: Mens andre druknet rundt henne, var det en tanke som holdt Anita flytende.

Stoler på gjestene

Du tenker kanskje at det kan være litt skummelt å ha fremmede mennesker boende hos deg mens du ikke er hjemme, men for familien Omdahl-Aspevoll har det gått fint.

- I Airbnb-systemet får både utleiere og leietakere sette karakter på hverandre, det er en trygghet å se hvilke skussmål folk får før du lar dem sove i sengen din.

Ellers følger familien Airbnbs råd til utleiere, som er å blant annet sette fram støvsugeren så den blir lett å bruke, og å ha det rent før de drar.

– Vår erfaring er at folk oppfører seg som det de er – gjester i vårt hus. Vi har alltid funnet leiligheten i samme stand som vi forlot den i, forteller Tone.

FØLES TRYGT Å LEIE UT: I Airbnb-systemet får både utleiere og leietakere sette karakter på hverandre, noe som gjør det tryggere å leie ut leiligheten sin.  Foto: anyaberkut - Fotolia
FØLES TRYGT Å LEIE UT: I Airbnb-systemet får både utleiere og leietakere sette karakter på hverandre, noe som gjør det tryggere å leie ut leiligheten sin. Foto: anyaberkut - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Søstre gjenforent etter 20 år 

Tjente 20.000 på seks helger

Etter seks helger med en inntekt på cirka tusen kroner natten hadde familien tjent i underkant av 20.000 kroner, og hadde dermed nok til å reise på den etterlengtede helgeturen til Liverpool.

I vinter flyttet familien til en større leilighet i samme borettslag, og da åpnet nye muligheter seg. Helgen etter at KK var på besøk, fikk vi en melding fra Tone:

– Årets første airbnb-gjester er reist, og ungene har fått nye joggesko for pengene. For første gang har vi leid ut rom mens vi selv var hjemme. Gikk fint! Fikk praktisert fransken min også. Herlig!

LES OGSÅ: - Jeg var så langt nede som et menneske kan komme

Slik kan du tjene penger på leiligheten din

  • Du kan leie ut hele eller deler av boligen din både på nettsider som Finn.no og Hybel.no, gjennom ditt lokale turistkontor og via Airbnb. Skal du bruke sistnevnte, er det en god idé å lage en ordentlig profil, presenter både deg selv og boligen din på en måte som framstår fristende. Leietakerne som vurderer å bo i ditt hjem har som regel mye å velge mellom!
  • Se hva andre tar betalt for tilsvarende bolig, og legg deg heller lavt enn høyt i pris inntil du har fått noen gode brukeranbefalinger.
  •  Leier du ut hele boligen din, skal du betale 27 prosent skatt fra første krone idet leieinntektene overstiger 20 000 kroner i året. For fritidsboliger er beløpsgrensen lavere, du må skatte av 85 prosent av all inntekt over kr 10.000. Det er derfor lurt å holde seg under denne summen med mindre du ser at du kan tjene så mye at det uansett blir lønnsomt. Leier du ut mindre enn 50 prosent av boligen (for eksempel om du leier ut et rom mens du selv er hjemme, eller om du leier ut en hybel som er minst 50 prosent mindre enn hoveddelen av boligen din), er det skattefritt uansett hvor mye du tjener på det.
  • Er du usikker? Sjekk skatteetaten.no!


Vi gjør oppmerksom på at Dagbladet.no og KK.no begge er eid av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer