Ski

Slik finner du det perfekte skitøyet til ditt bruk

Bør du velge dun eller skall, 2-lags eller 3-lags? Svarene får du her!

HOLD DEG VARM: Det viktigste når du skal ut på ski eller snowboard er at du har på deg klær som holder deg varm og tørr hele dagen. Tips til hva du bør se etter når det gjelder bukse og jakke finner du lenger nede i denne saken! Foto: Thinkstocck
HOLD DEG VARM: Det viktigste når du skal ut på ski eller snowboard er at du har på deg klær som holder deg varm og tørr hele dagen. Tips til hva du bør se etter når det gjelder bukse og jakke finner du lenger nede i denne saken! Foto: Thinkstocck Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vinteren er for alvor i gang - hvertfall i fjellet, og en rekke av landets skisentre har nå åpnet sine nedfarter for publikum.

Er du en av dem som har planer om å stå på ski eller snowboard i nærmeste fremtid, er det viktig at du husker riktig bekledning. Det er nemlig få ting som er så ødeleggende for skiopplevelsen som kalde, våte klær, når du egentlig kunne kost deg med en herlig, pudderrik dag i bakken.

For mange kan det være vrient å vite hva slags bekledning som passer best til ens eget bruk. KK.no har derfor fått to ulike eksperter til å komme med sine anbefalinger i forhold til hva du bør se etter.


LES OGSÅ: Dropp trendskiene hvis du er nybegynner

TENK KOMFORT: Ifølge Abry bør du også tenke komfort. Plaggene bør ha god bevegelighet, god passform, samt en del tekniske og funksjonelle løsninger som for eksempel  snøskjørt og ventilasjon.   Foto: Micahel Neumann/ Sweet Protection
TENK KOMFORT: Ifølge Abry bør du også tenke komfort. Plaggene bør ha god bevegelighet, god passform, samt en del tekniske og funksjonelle løsninger som for eksempel snøskjørt og ventilasjon. Foto: Micahel Neumann/ Sweet Protection Vis mer

Tenk bruksområde før design

Ifølge Marianne Abry, som er senior designer hos det norske sportsmerket Sweet Protection, er bruksområde det første du bør tenke på når du skal kjøpe deg nytt ski/snowboardtøy.

- Det viktigste er at man kjøper et plagg som er tilpasset sitt bruksområde og oppfyller sine krav til produktet. Når det gjelder bruksområde er det viktig å skille mellom hvor mye aktivitet man skal være i - altså om du skal stå i alpinanlegg, drive med løssnøkjøring, gå topptur og så videre, hvilke temperaturer det skal brukes i og hvilket nivå/hvor dedikert man er, sier hun til KK.no:

- Når det gjelder krav til produktet så må plagget ha god passform og bevegelighet, materialets egenskaper er viktig, samt/og tekniske og funksjonelle løsninger som: snøskjørt, ventilasjon, justeringsmuligheter, kortlomme og den typen ting.


LES OGSÅ: Slik blir alpinskiene som nye igjen

Vær obs på materialet

Materialet plaggene er laget i har selvfølgelig mye å si for funksjon. Det er også dette som har størst utslag i forhold til pris.

- Materialet er viktig for plaggets egenskaper, men er også en av de vesentlige faktorene i forhold til prisen. Ha et forhold til om du ønsker at materialet puster, er vanntett, slitesterkt, lett og så videre, når du skal kjøpe skiklær, forklarer Abry:

- Sjekk at klær som skal være vanntette har tapede sømmer. Sjekk at alle funksjonelle løsninger virker, at glidelåsene glir lett, at strammeløsninger (hette, erme og liv) fungerer bra.

LES OGSÅ: Derfor bør du bruke skihjelm

2-LAG VERSUS 3-LAG: Det er ikke alltid så lett å se forskjell på 2-lags og 3-lagsjakker. Som oftest står det på merkelappen på jakken -  spør hvis du er usikker. Fra venstre - rosa Norrøna Narvik 2-lagsjakke (3799 kr, Antonsport.no), hvit Sweet Protection 2-lags Chiquita jakke (3999 kr, Sweetprotection.com), blå Norrøna Falketind 3-lagsjakke (4499 kr, Jentesport.no) og blå/lilla Norheim Signal 3-lagsjakke (1499 kr, Gmax.no).  Foto: Produsentene
2-LAG VERSUS 3-LAG: Det er ikke alltid så lett å se forskjell på 2-lags og 3-lagsjakker. Som oftest står det på merkelappen på jakken - spør hvis du er usikker. Fra venstre - rosa Norrøna Narvik 2-lagsjakke (3799 kr, Antonsport.no), hvit Sweet Protection 2-lags Chiquita jakke (3999 kr, Sweetprotection.com), blå Norrøna Falketind 3-lagsjakke (4499 kr, Jentesport.no) og blå/lilla Norheim Signal 3-lagsjakke (1499 kr, Gmax.no). Foto: Produsentene Vis mer

2-lag eller 3- lag?

Har du allerede vært i sportsbutikker og tittet litt, så har du garantert fått med deg at det er noe som heter «2-lags» og «3-lags» plagg.

Og akkurat dette kan gjerne være litt forvirrende. For hva er egentlig forskjellen?

- Mange tror det da refereres til antall lag med stoffer i plagget. Det man refererer til er om ytterstoffet er 2- eller 3-lags, sier Abry.

Nedenfor finner du en litt enklere forklaring:

2-lags: Ytterstoffet og membranen er laminert sammen. I 2-lags klær har man i tillegg et fòr for å beskytte membranen fra slitasje.

3-lags: Ytterstoffet, membran og et beskyttende innerstoff (kalt backer) er laminert sammen. 3-lags oppleves for kunden som «ett stoff» og er det vi også kaller skall jakke/bukse.


Ifølge Jonas Strømberg, som er produktsjef for ski og sykkel på Torshov Sport i Oslo, er 3-lagsplagg ofte best.

- Det er ofte lurt med teknisk bra klær, som har god membran, for eksempel med Gore-Tex, Dermizax og Helliteck. De beste klærne har tre lag, men det holder som regel med to om man ikke er av den ekstreme typen, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske skijakken

PRIMALOFT/MELLOMLAGSJAKKE: Det finnes flust av supre mellomlagsjakker som kan brukes under en skalljakke for ekstra varme, eller som kan brukes i bakken på dager med tørt vær. Fra venstre - rosa Nutshell jakke fra Sweet Protection (1999 kr), svart Norheim hettpiggen jakke (1299 kr, Gmax.no), svart Norrøna Lofoten primaloft (2399 kr,Oslosportslager.no), blå Rab microlight jakke (2399 kr, Jentesport.no), lilla Bergans down light jakke (1799 kr, Gmax.no) og rød Haglöfs Barrier pro jakke (1999 kr, Antonsport.no).  Foto: Produsenten
PRIMALOFT/MELLOMLAGSJAKKE: Det finnes flust av supre mellomlagsjakker som kan brukes under en skalljakke for ekstra varme, eller som kan brukes i bakken på dager med tørt vær. Fra venstre - rosa Nutshell jakke fra Sweet Protection (1999 kr), svart Norheim hettpiggen jakke (1299 kr, Gmax.no), svart Norrøna Lofoten primaloft (2399 kr,Oslosportslager.no), blå Rab microlight jakke (2399 kr, Jentesport.no), lilla Bergans down light jakke (1799 kr, Gmax.no) og rød Haglöfs Barrier pro jakke (1999 kr, Antonsport.no). Foto: Produsenten Vis mer

Dun versus skall

I disse dager er det flust av nye skijakker i sportsbutikkene - både i dun, eller i skallmateriale.

Dun er som regel best for å holde varmen i ekstremt kalde temperaturer, mens skall - som nevnt, er best dersom det er fuktig, eller du skal være i høy aktivitet.

Har du ikke råd til begge deler, har Abry følgende anbefaling:

- Nok en gang avhenger dette av bruksområder og personlige preferanser. Skal du skal kjøre på ski/snowboard i alpinanlegg midtvinters og ikke liker å fryse, ville jeg klart anbefalt å kjøpe en dunjakke. Dunjakker er lette, varme og komfortable når det er kaldt, forklarer hun:

- Hvis du skal bruke jakken i og utenfor anlegget eller til toppturer er skalljakken best. Denne jakken fungerer bedre når man er i høyere aktivitet. Den transporterer fukt innenfra, holder deg tørr utenifra og man kan kle seg med flere lag under for å regulere temperaturen etter aktivitet og vær. Fordelen med denne jakken er også at den kan brukes gjennom hele skisesongen.


- Mange jenter liker ikke å fryse, så mitt tips er å kjøpe en tynn isolerende jakke som man kan ha under skalljakken. De fleste sportstøyprodusenter selger denne typen jakker. I vårt sortiment er Nuttshell primaloft jakken et godt alternativ - den er varm, komfortabel og tar lite plass i sekken.

LES OGSÅ: Husk dette før du rydder vekk skiene

RIMELIGERE OG DYRERE: Norheim Heimre 3ply jakke (rød) er en 3-lags jakke med vannsøyle og pusteegenskaper (1999 kr, Gmax.no), og Missing Link (lilla) Nitro pants er vind og vannavstøtende (1299 kr, Gmax.no). Sweet Protection Voodoo pants er en 3-lags bukse med Gore-Tex og avtagbart selesystem (4999 kr, Antonsport.no), mens Haglöfs Vassi jacket er en frikjøringsjakke med DWR-behandlede overflater (5499 kr, Oslosportslager.no). Prisen kommer ofte veldig an på materialene plagget er laget i. Foto: Produsentene
RIMELIGERE OG DYRERE: Norheim Heimre 3ply jakke (rød) er en 3-lags jakke med vannsøyle og pusteegenskaper (1999 kr, Gmax.no), og Missing Link (lilla) Nitro pants er vind og vannavstøtende (1299 kr, Gmax.no). Sweet Protection Voodoo pants er en 3-lags bukse med Gore-Tex og avtagbart selesystem (4999 kr, Antonsport.no), mens Haglöfs Vassi jacket er en frikjøringsjakke med DWR-behandlede overflater (5499 kr, Oslosportslager.no). Prisen kommer ofte veldig an på materialene plagget er laget i. Foto: Produsentene Vis mer

Jakken er viktigst

Dersom du ikke står på ski mer enn et par-tre helger i året, du ikke investere i rådyrt skitøy. Det finnes flust av rimeligere alternativer, men du bør være litt obs på at ikke alt er i like god kvalitet.

- Du trenger selvfølgelig ikke investere i det dyreste tøyet på markedet. Det lages veldig mye bra klær i rimeligere prisklasser. Det viktigste å passe på er at det er en membran i plaggene, og kanskje et par lag, sier Strømberg.

Hvis du ønsker å investere i litt dyrere tøy, er jakken det absolutt viktigste ifølge ekspertene.

- Hvis man må velge, er en god jakke for de fleste viktigst. Man svetter og fryser mer på overkroppen enn på beina, så plaggets egenskap blir mer avgjørende her, sier Abry.


LES OGSÅ: Slik unngår du kalde skiføtter

FORTSATT BAGGY OG FARGERIKT: Ifølge Abry er farger fortsatt trendy på skiklær, dog i litt mer nedtonede varianter, fremfor neon, som lenge har vært stort.  Foto: Micahel Neumann/Sweet Protection
FORTSATT BAGGY OG FARGERIKT: Ifølge Abry er farger fortsatt trendy på skiklær, dog i litt mer nedtonede varianter, fremfor neon, som lenge har vært stort. Foto: Micahel Neumann/Sweet Protection Vis mer

Fortsatt fargerikt i bakken

Når det gjelder trender i bakken, så er sterke farger fortsatt populært. Ikke minst fordi det gjør deg synlig.

De siste årene har neon og sterke naturfarger (rødt, blått, gult) vært mye å se, og ifølge Abry og Strømberg holder dette koken i år også - dog i en litt mer moderat form.


- Det er fortsatt mye farger, men trenden heller mot nedtonede farger i mange kategorier. På en del teknisk bekledning har sterke farger en viktig funksjon – å bli sett på fjellet. Mye av ski/snowboardklær er også mer feminine både i farger, design og passform - jakkene blir lengre, mer innsvingte og flere detaljer, forklarer Abry:

- På bukser er det ulike trender. Man finner fortsatt baggy pants for jenter, men smalere enn tidligere. Den sterkeste trenden er smalere bukser, som er mer jeans/street inspirerte.

- Ja, trendene er litt todelte, sier Strømberg:

- Vi vil fortsatt se mye farger og baggy fit, men stadig fler velger også slimfit - særlig på bukser. Her gjelder det egentlig å gå for det du synes er mest komfortabelt, og finne din egen stil.

LES OGSÅ: Dette bør du se etter når du skal kjøpe skihjelm

Skitøy på nett

Som nevnt finnes det flust av stilig og funksjonabelt ski/snowboardtøy i sportsforretningene nå.

Orker du ikke ta turen ut, finner du mye av det samme på nett også.

Nedenfor finner du et lite utvalg nyttige lenker:
Gmax.no
Antonsport.no
Sportsnett.no
Jentesport.no
xxl.no
Oslosportslager.no
Sweetprotection.com
Norrøna.com
Bergans.no
Hellyhansen.com
Parkogpudder.no
Vpg.no

Det finnes også en rekke utenlandske nettsider som selger ski- og snowboardbekledning. Husk bare at frakt, toll og merverdiavgift ofte kommer i tillegg til kjøpssummen.

OBS: Lyst til å stå på ski til helgen? På Skiinfo.no finner du føremeldinger for alle de åpne alpinsentrene!

LES OGSÅ: - Ikke kjøp langrennsski på matbutikken

TENK BRUK: Ifølge Marianne Abry i Sweet Protection bør du først og fremst tenke bruksområde når du skal kjøpe deg nye ski/snowboardklær. Kjører du mye offpiste (utenfor løypene, i pudder) er det for eksempel viktig at klærne både transporterer fukt, holder deg varm og holder deg tørr.  Foto: Micahel Neumann/ Sweet Protection
TENK BRUK: Ifølge Marianne Abry i Sweet Protection bør du først og fremst tenke bruksområde når du skal kjøpe deg nye ski/snowboardklær. Kjører du mye offpiste (utenfor løypene, i pudder) er det for eksempel viktig at klærne både transporterer fukt, holder deg varm og holder deg tørr. Foto: Micahel Neumann/ Sweet Protection Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer