Hud

Slik fjerner du pigmentflekkene

Går du på p-piller? Da er du ekstra utsatt for pigmentflekker i solen – som kan være vanskelige å bli helt kvitt.

PIGMENTFLEKKER: Det aller viktigste du kan gjøre, er å bruke solfaktor hver eneste dag. Les mer om hvordan du kan behandle pigmentflekker som allerede har oppstått.  Foto: Colourbox / Thinkstock
PIGMENTFLEKKER: Det aller viktigste du kan gjøre, er å bruke solfaktor hver eneste dag. Les mer om hvordan du kan behandle pigmentflekker som allerede har oppstått. Foto: Colourbox / Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det har riktignok ikke vært historiens mest solfylte sommer her til lands, men enten du har feriert her hjemme eller i utlandet, utsettes huden din for UV-stråler.

Da kan det fort oppstå pigmentflekker, noe som ser ut som du har flekkete hud.

LES OGSÅ: Sorry, dette er ikke en pigmentflekk

Kvinner mer utsatt

– De kommer mer med alderen, sier hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke) til KK.no

– Bortsett fra fregner, som også barn har, er det få unge som har pigmentflekker. Etterhvert som man blir eldre, blir pigmentproduksjonen mer uregelmessig og kan gi pigmentflekker, forklarer han.

Hudlegen forteller at kvinner er mer utsatt for å få pigmentflekker på grunn av hormonelle påvirkninger.

– P-piller og graviditet kombinert med sollys kan disponere for pigmentflekker, sier han.

I slike tilfeller kalles det melasma. Melasma er en økt mengde av pigmentet melanin i soleksponerte områder. Det rammer vanligvis kinn, hake, panne og overleppe. Hormoner er viktig i dannelse av dette pigmentet.

– Vi ser ofte slike forandringer under en graviditet, og da kalles tilstanden chloasma. P-piller er også en viktig medvirkende faktor, forklarer hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter (ekstern lenke).

Heldigvis finnes det løsninger som i alle fall kan redusere problemet, om ikke fjerne det helt.

LES OGSÅ: P-piller kan gi flekkete hud

Reseptfrie løsninger

Solkrem: Har du først fått pigmentflekker og ønsker å gjøre noe med det, må du bruke solkrem med høy faktor uansett hva slags annen behandling du velger, forklarer Rørdam og foreslår Anthelios eller Elixir Daily Defense.

Fruktsyrer, glykolsyre og salicylsyre: Disse kan hjelpe ganske godt på ujevn pigmentering, feks 5-10 prosent glykolsyre daglig i 4-8 uker kan gi en gradvis bleking. Kojicsyre, lakrisekstrakt og arbutin er andre virkestoffer som virker blekende og finnes i produkter som Elixir Cosmeceuticals, sier hudlegen.

Niacinamide: Dette er et annet virkestoff som virker blekende, og i noen studier har det gitt nesten like god effekt som hydrokinon (som er reseptbelagt). Niacinamide er et vannløslig B-vitamin som er godt tolerert også av dem med sensitiv hud. Den høyeste konsentrasjonen finnes i Niactil fra Elixir, en lett, vannbasert gel med 4 prosent niacinamide.

Få hjelp på en klinikk

Dersom det må sterkere skyts til, kan du også oppsøke en klinikk, forklarer Rørdam.

Fruktsyrepeelinger: En hudpleier kan utføre peelinger med glykolsyre i sterkere konsentrasjoner slik at du får raskre effekt enn du får med hjemmebehandling. Du trenger da ofte én behandling i uken i 4-8 uker, sier han.

Oppsøk legen

Det finnes dessuten en rekke behandlinger du kan få hos legen, eller som krever reseptbelagte legemidler. Hvis du plages veldig av pigmentflekker, bør du altså oppsøke legen.

Dr Guldbakke legger til at du alltid bør undersøkes av hudlege for å utelukke hudkreft hvis du har en nytilkommet pigmentert forandring du er usikker på.

A-vitaminsyre: Dette kan bleke pigmentflekker og minske fine rynker. Og jo lenger du bruker kremen, jo bedre blir effekten. A-vitaminsyre er det eneste legemiddelet som er godkjent for å behandle solskadet hud i Norge, forklarer dr Rørdam.

Frysebehandling: En rask, enkel og billig behandling hvis du har en velavgrenset flekk. Ulemper med behandlingen er at den kan fjerne for mye pigment, og at overgangen mellom behandlet og ubehandlet hud blir skarp.

Kjemisk peeling: Trikloreddiksyre TCA, kan være meget effektivt mot pigmentflekker og andre solskader, men gir en kraftig avflassing og rødhet i en ukes tid.

Laserbehandling/BBL: Kan effektivt og skånsomt fjerne pigmentflekker og andre solskader med kort «nedetid» (rød og hoven i 1-3 dager). Personer med mørk hud egner seg dårligere for laserbehandling, og får lettere bivirkninger enn de med lys hud, forklarer hudlegen.

CO2-laser Spesielt fraksjonert CO2-laser utført av en lege kan gi dramatisk bedring av solskadet hud, inkludert pigmentflekker og fine rynker.

Hydrokinon: Reseptbelagt blekemiddel som ofte brukes i kombinasjon med A-vitaminsyre, og gjerne litt hydrokortison fordi kombinasjonen er ganske irriterende for huden. Hydrokinon/a-vitaminsyre virker generelt godt for de fleste med pigmentflekker, og brukes én gang daglig i 6-12 uker. Denne behandlingen er spesielt godt egnet for personer med mørk hud som ikke bør behandles med laser.

– Bruk alltid solkrem!

– Ettersom alle disse behandlingene gir forbigående bedring, er det nødvendig med nøye bruk av solkrem i etterkant for å unngå at det kommer tilbake, presiserer dr Rørdam.

–Selv på dager med overskyet vær, kan så mye som 80 prosent av UV-stråler slippe igjennom, sier han.

Så husk solkremen – uansett vær!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer